LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 10 juli

10 jul, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Oergroen van Jantine de Jong (Hettie Marzak)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (52), Ko van Geemert

Recensie van de bundel Het ultieme blauw van Diet Verschoor (Maurice Broere)

Interview met Hilde Pinnoo, "Voor mij is poëzie een onmisbaar element in een evenwichtig leven, dat de diepte niet schuwt." (Alja Spaan)

250e en laatste recensie van Hans Puper, de bundel Met de bijsmaak van onschuld van Levity Peters

Gedichten van Inge Boulonois

'Het was de smart zelf die zong, achter een glimlach'column van Rogier de Jong

Zomerstop

Het is weer zomer geworden. Meander gaat er even tussenuit, vanaf 11 juli tot 8 augustus. Wij wensen u een mooie tijd!


Nieuwsflits

Remco Campert (1929-2022) bracht lichtheid in de Nederlandse literatuur, kopt dagblad Trouw. Campert overleed 4 juli jl. Bijna overal kwamen er flarden van zijn gedichten langs, persoonlijke herinneringen aan zijn poëzie of optredens. "Dank voor je taal" zeggen VolkskrantlezersTzum haalt artikelen naar boven, er zijn filmpjes en interviews, een documentaire in herhaling en natuurlijk nieuwe bundelingen, bloemlezingen en analyses.
Het gedicht Credo was volgens de dichter in 1950 in Eijlders geschreven. Het is opgenomen in de dichtbundel De eeuwige jeugd t.g.v. jubileum 20 jaar dichtmiddagen in de serie Dichter bij Eijlders.

Er zijn heel veel redenen om naar het Dichters-in-de-Prinsentuin festival te gaan, mocht u de vrijdag en zaterdag gemist hebben, samenvattingen op de site. En u kunt vandaag nog. Zie voor het programma hier.

Van 7 juli tot 6 augustus gedichten van Sylvia Hubers naast schilderijen en glaskunst in Galerie Lytse Skientme in Koudum.

Tot 15 juli kunt u nog insturen voor de 27ste Poëzieprijs Boontje. Iedereen kan deelnemen met slechts één niet gepubliceerd, ook niet op sociale media, niet bekroond, in het Nederlands opgesteld gedicht dat niet langer is dan 24 regels en met maximum 58 aanslagen per regel. Er is geen thema voorzien.

SAS Zomerschool 55+ biedt van 25 juli tot en met 12 augustus drie schrijf-workshops in Den Bosch. Het hele programma is hier te bekijken.

Op 2 augustus de 5e voorronde van de U-slam in theatercafé De Bastaard in Utrecht van 20.00-23.00 uur. De jaarfinale NK Poetry Slam is op 6 september.

Op zondag 7 augustus vindt in de boeken-en Hanzestad Deventer de 32e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. De markt trekt duizenden bezoekers.

Dinsdag 9 augustus in Hilversum een Zomerworkshop Haiku: Kleinood in Poëzie.

Schrijver, filosoof en Dichter des Vaderlands Lieke Marsman is de vierde Zomergast van 2022! Marsman geldt als een van de meest gelauwerde en aansprekende dichters van haar generatie. Haar werk is zowel politiek als persoonlijk. In Zomergasten zal het gaan over de rol van taal in de politieke arena. Janine Abbring praat met Lieke Marsman in ‘VPRO Zomergasten’ op zondag 14 augustus.

Poëzie in de Tuin loopt nog tot en met 21 augustus. Het project is gemaakt op maat van het landelijke Zerkegem dat wandelaars en fietsers trakteert op de mooie schrijfsels van loktaal talent uit Groot-Jabebeke. Een initiatief van de Cultuurraad Jabbeke.

Een zomer lang heeft u de tijd om op een merel-gedicht te broeden. Op het moment dat de merels zwijgen, is het woord dus aan u. Op 31 augustus moet het niet eerder gepubliceerde gedicht (van max. 250 woorden) bij de Vogelbescherming binnen zijn. Insturen hier.

Wijkvereniging Noord-Oost De Bilt heeft verschillende activiteiten onder het motto Dichter bij de Natuur. Zo is er een gedichten-pad door de wijk met ingezonden lievelingsgedichten van wijkbewoners. Alle bewoners zijn uitgenodigd mee te doen, ook mensen met een andere moedertaal konden een gedicht inleveren. De gedichten staan op duurzame borden langs allerlei verrassende plekken in de wijk.

MEANDER LIVE. Noteer dit vast in uw agenda: op woensdagavond 14 september leest Esther Jansma haar nieuwe bundel 'De spronglaag' in zijn geheel voor. De organisatie is in handen van het Luxor Theater, Meander en Zutphen Literair. Plaats: Luxor, Houtmarkt 64 Zutphen. Prijs: 10 euro. Informatie over de kaartverkoop volgt.

 

Readymades

Bovennatuurlijke entiteit

Op internet deze readymade gevonden. Het Schrijfmedium is een uitkomst voor mensen die willen dichten maar het niet kunnen of voor dichters die droog liggen. Schakel het Schrijfmedium in! Vraag hem of haar via channeling contact te maken met een geliefde dode dichter. Bijvoorbeeld Rutger Kopland of Remco Campert, om maar wat te noemen. Via een bovennatuurlijke entiteit geeft de gestorven poëet nieuwe verzen door. Publiceer ze onder eigen naam. Dat ze van Rutger Kopland of Remco Campert zijn, gelooft toch niemand.

© Jos van Hest

 

Meanderen

 

"Dit keer praten we meanderend over conflicten in ons leven". Een regel uit Laatste lente met Peter Müller/A.L. Snijders, Ineke Maria Swanevelt, AfdH 2022. Ingestuurd door een lezer die zegt, "Als je er maar op los leest, kom je het overal tegen. Het verliest bijna z'n magie, of anders gezegd vergroot het z'n mysterie."

Magie die nooit verloren gaat ....een cadeautje in het cahier Zevenentwintig gedichten van Jan van der Vegt.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten