LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 32 / 4 september

4 sep, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De spronglaag van Esther Jansma (Wim Platvoet)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (56), Debby Hertsenberg

Recensie van de bundel De vrolijke tijd van Ivo van Strijtem (Peter Vermaat)

Interview met Pieter Sierdsma, 'Atmosfeer is het substraat van mijn poëzie.' (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Bestaansbegeerte van Marijke Hanegraaf (Johan Reijmerink)

Gedichten van Liesbeth V. Hafenrichter

Screensaver, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

'Ik ben en blijf een hopeloze romanticus met een hyperactief brein en daar bestaat maar één soort therapie voor', uit het interview met Kim Longwood, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Hij hoort thuis in het rijtje dichters die de jeugdpoëzie blijvend veranderd heeft: Karel Eykman. Afgelopen woensdag overleed hij op 86-jarige leeftijd.

Morgen, 5 september, vanaf 20.00 uur opent het nieuwe seizoen poëzieslag Festina Lente op de Looiersgracht in Amsterdam voor de 25e keer!
De maandwinnaars doen automatisch mee met de grande finale in juni 2023. De winnaars plaatsen zich in de NK Poetryslam.

Woensdag 7 september Poetsclub Rotterdam met Renato Miguel en Jeroen Naaktgeboren, vanaf 21.00 uur in Café de Schouw.

Donderdag 8 september om 19.00 uur close reading prozagedichten Clark Ashton Smith, Poëziecentrum Nederland. Samen met vertaler Frank Norbert Rieter duik je in de teksten om alle lagen van Smith’s poëtische schrijfstijl te doorgronden.
Ook die donderdag en wel om 20.00 uur het maandelijks poëziepodium in Zwolle Lege Stoelen in De Nieuwe Keuken.

Zaterdag 10 september om 10.30 uur Woordenstroom met oa Wout Waanders en een workshop van Wim van Til, Lent.
Tevens die zaterdag, 14.00-17.00 uur, het online evenement Poëzie aan de Slinger. Aanmelden verplicht.

Hortus Overzee en stadsdichter Den Helder,  Yanaika Zomer,  presenteren een klein, knus poëziefestival op 11 september van 12.00-17.00 uur in de Helderse Hortus Overzee. Met oa Anneke Wasscher en Ono-Sven Tromp.
Ook zondag 11 september van 14.00 tot 16.00 uur Poëtisch nazomeren in idyllische tuinsferen met vijf dichters: Hans Wap, Marten Janse, Tijs van Bragt en Frederik Lucien De Laere. De muzikale omlijsting is van Jan Bulsink en Gepke Visser. Locatie: ‘Hof van Bollé’, Molenpad 1, Aardenburg. De entree bedraagt € 5,00. Kijk hier voor meer informatie.

12 september 14.00-16.00 uur een schrijfworkshop ‘Dichter op de Koffie’ voor ouderen uit Utrecht met zin in taal, in ouderencafé Dock.

Het nieuwe seizoen van de Haarlemse Dichtlijn begint 13 september vanaf 20.00 tot 22.00 uur en wel op een nieuwe locatie: Het Verhalen Huis, Haarlem Noord. Het Open Podium is daar , elke tweede dinsdag van de maand. Graag even aanmelden hier en als je op wilt treden hier. De 13e september is de opdracht: "bid je vijand tot vriend".

MEANDER LIVE. Op woensdagavond 14 september leest Esther Jansma haar nieuwe bundel 'De spronglaag' in zijn geheel voor. De organisatie is in handen van het Luxor Theater, Meander en Zutphen Literair. In zijn column ‘Meander Live’ vertelt Hans Puper waarom ‘De spronglaag’ zo’n goede eerste keuze is.
Aanvang 20.00 uur,  Luxor Theater, Houtmarkt 64, Zutphen. Entree € 10. Kaartverkoop hier of aan de kassa van het Luxor.

POËZIE WETENSCHAP MUZIEK in de Nicolaaskerk Vlieland op donderdag 15 september, 13:00 uur tot 16:00 uur, georganiseerd door Vlie & Poëzie van de  Stichting Louise Post Poëzie met Jos van Hest, presentator, Govert Schilling over ‘het poëtisch universum’ en Gerda Posthumus, eilanddichter. Toegang 12,50, reserveren hier.

Zondag 18 september vanaf 15.00 uur een dichtmiddag in dat bruine lokaal in de Korte Leidsedwarsstraat te Amsterdam. Weer even terug naar de basis met de vraag: Waar gaat het eigenlijk om? Met als gastdichter Charlotte de Raad.
Zondag 23 oktober 2022 gaat Eijlders op Pad. Antwerpen is de speciale locatie vanwege het 50-jarig jubileum van Den Hopsack.
Aanmelden kan tot 15 september.

Zondag 25 september Schrijfworkshop ‘Zin aan Sint-Jan’,  14.00-16.00 uur, Huis73, als onderdeel van het jaarlijks terugkerend Poëziefestival ZIN AAN in ’s Hertogenbosch.

Vanaf 26 september verzamelen de beste slamdichters van de wereld zich in Brussel voor het allereerste inclusieve Wereldkampioenschap Poetry Slam. Zij komen uit alle hoeken van de wereld: van Mexico over Tsjaad en Madagascar tot Australië. Tijdens de halve finales en een groot finalefeest krijgen zij elk drie minuten om met hun tekst en performance de jury en het publiek te overtuigen. Belgisch - en sinds 2021 Europees - kampioen Marie Darah verdedigt de eer van ons land. Het evenement vindt plaats in Kinepolis Brussel. Doorheen de stad is er gedurende de hele week een slam poetry festival met showcases en workshops. Initiatiefnemers van dit wereldwijde event zijn de nieuw opgerichte World Poetry Slam Organisation, Creatief Schrijven vzw, Willemsfonds Brussel en creative agency Hurae.
Een boksmatch met woorden, dat is hoe je een Poetry Slam het best omschrijft.
De finale vindt plaats op vrijdag 29 september in Kinepolis in Brussel. Het publiek krijgt een actieve rol en beslist mee wie er naar een volgende ronde gaat. De halve finales op 27 en 28 september worden net als de finale wereldwijd gelivestreamd.
Tickets en info hier.

Nog t/m vrijdag 30 september expositie & workshops -Poëtische Blauwdruk van de Stadsnatuur– in het ZIMIHC theater Zuilen, Utrecht. Een unieke samenwerking tussen kunstenaar Jacolien de Jong en dichter Suzanne van Leendert.

Ruth Lasters trekt zich terug als een der Antwerpse stadsdichters vanwege de weigering haar gedicht ‘Losgeld’ te verspreiden via de kanalen van de stad.
De resterende stadsdichters Yannick Dangre, Lotte Dodion, Proza-K en Lies Van Gasse maken zich zorgen over hun artistieke vrijheid, die cruciaal is en een voorwaarde om verder te kunnen werken als stadsdichter.

 

Readymades

Verdwenen taal

Koningin Juliana met haar rechterpunt naar beneden betekent: ‘Mijn hart behoort jou.’ Met haar linkerhoek naar beneden: ‘Maak mij gelukkig.’ Dezelfde plakhoek in Postzegeltaal kan echter ook ‘Ik houd van jou’ betekenen. Lastig. Een zegel van twee cent op zijn kop: ‘Vergeet mij niet’ en eentje van twee op zijn rechterpunt maar liefst ‘Duizend kussen.’

Verschrikkelijk uitgestorven is die arme gloedvolle Postzegeltaal. Met een beetje spuug en een juiste plek op een prentbriefkaart kom je er zoveel mee uitdrukken. Het was de geheimtaal der liefde waarmee je ook nog eens dure portokosten kon omzeilen. Een prentbriefkaart met een korte groet ging weg voor het goedkope drukwerktarief. Voor een liefdesverklaring in handschrift moest je de volle mep betalen.

Op de voorkant stond, om het de geadresseerde geliefde gemakkelijk te maken, de duiding van de plakrichtingen. ‘Blijf mij trouw.’ ‘Je bent steeds in mijn gedachten.’ ‘Zie ik je nog eens?’ Wel was het verwarrend dat de diverse uitgevers van de kaarten met Postzegeltaal nogal eens verschilden in hun vertaling.
Soms stond er op de voorkant ook nog een romantisch gedicht afgedrukt: ‘Leve schat ik laat je weten / Dat ik je niet heb vergeten / Tijd voor brief ontbreekt me heden / Wees hiermede dus tevreden.’ Een andere klapper: ‘Jij bent nu nog mijn meisje / En ik houd heel veel van jou! / Maar na ons huwelijksreisje / Dan ben jij mijn kleine vrouw.’

Intens treurig dat die sublieme Postzegeltaal is uitgestorven. Wat hebben we ervoor teruggekregen? Appjes vol vlugge spelfouten en hermetische poëzie.

© Jos van Hest
Kaarten uit de collectie JvH (die dankbaar is voor aanvullingen)


Meanderen

uit de recensie Een web als een korset om aardevlees, Maria Barnas, NRC, 10 juni.
Ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten