LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 35 / 25 september

24 sep, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel kleine heuvel van Roland van den Bergh (Kamiel Choi)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (59), Pieter Sierdsma

Recensie van de bundel Diamant zonder r van Maria Barnas (Johan Reijmerink)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het drieënveertigste gesprek, met Marc Tiefenthal,
"Poëzie is woordvorming op het ritme van het hart'.
(Alja Spaan)

Recensie van de bundel Cassandra stuiterbal van Marc Lonneville (Hettie Marzak)

Gedichten van Pol Bracke

Gorter, luminist, column van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

'Originaliteit is voor mij belangrijk, daarna het gebruik van taal, klank muzikaliteit, ritme, harmonie en melodie.'. Uit het interview met Alara Alidow, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De gedichtenwedstrijd van poëzie stichting Ongehoord! is gewonnen door Monique Boogmans. Tweede werd Hein van der Schoot en derde Monica Boschman.

De 30e editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray is van start gegaan. Deelnemen kan door een gedicht of een prozaverhaal naar dit adres te sturen voor 1 januari 2023. Het verplichte thema is schaduwen. De wedstrijdregels kunt u hier vinden. Er zal een Proza-, Poëzie- en Publieksprijs zijn en een bundel De raadselige Roos 2022 - 2023.

Vanaf 1 oktober kunt u weer insturen voor De Gedichtenwedstrijd. Zoals u vast wel weet ontvangt de winnaar het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld, 10.000 euro. Het beoordelen van de gedichten gebeurt anoniem en in drie verschillende rondes. Zoals ieder jaar verschijnt de top 100 in een bundel.

De organisatie van De Grote Poëzieprijs laat in een persbericht weten dat de prijs in 2023 niet wordt uitgereikt. De Poëzieclub ziet geen mogelijkheid het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Zaterdag 8 oktober komt voor de 39e keer een selectie van de beste Nederlandse dichters en een handvol muzikanten voor één nacht samen in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Tijdens de Nacht van de Poëzie zijn er debutanten, fluisterdichters, spoken word-giganten en P.C. Hooftprijswinnaars, die niets met elkaar gemeen hebben, behalve het angstzweet en de opwinding in die laatste vijftien zenuwslopende seconden op het trapje dat naar het podium leidt. Piet Piryns en Ester Naomi Perquin zijn de bakens in deze lange en beweeglijke nacht. De nachtregel van dit jaar is van Joke van Leeuwen: De huizen zijn nog donker en de dromen nog niet af.

Zondag 9 oktober van 11.00-15.00 de 27ste Poëzieprijs Boontje in de Ros Beiaardzaal Stadhuis Grote Markt Dendermonde.

 

Readymades

Afstap

Voor je de deur opent om te vluchten, zit je hoofd al in het verband en je arm in een mitella.
Gelukkig zijn er altijd mensen die schrijfgerei bij zich hebben om teksten te corrigeren. Redacteuren, recensenten en docenten, pak je potloodje, verbeter de wereld en let op de afstap.

© Jos van Hest

 

Meanderen

De gemeentelijke heemtuin van Wijk bij Duurstede is als een meander aangelegd. Een infozuil geeft aan waarom onze rivieren, omzoomd door knotwilgen, wel naar de zee moeten meanderen.

Ingestuurd door Pieter Hogenbirk.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten