LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 36 / 2 oktober

2 okt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Spiegels van verlies van Luc Vanhie (Douwe Wilts)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (60), Harmen Malderik

Recensie van de bundel Oude, koude nachten van Patrick Conrad (Marc Bruynseraede)

Interview met Alara Adilow, 'Originaliteit is voor mij belangrijk, daarna het gebruik van taal, klank muzikaliteit, ritme, harmonie en melodie' (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel Wie de geest krijgt van Jacobus Bos (Æde de Jong)

Gedichten van Richard Klapwijk

Een man die een gulden waard is, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

'Ik vind een analyse belangrijker dan een oordeel', uit het interview met Æde de Jong, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Tijdens de 20e editie van het NK Poetry Slam op het International Literature Festival Utrecht is Tom Driesen er vandoor gegaan met de Gouden Vink. Behalve deze trofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog, kreeg Driesen een cheque van 1000 euro.

In Kinepolis Brussel vond deze week de finale plaats van het eerste Wereldkampioenschap Poetry Slam. Veertig slamdichters afkomstig uit alle hoeken van de wereld namen het tegen elkaar op in wat je als ‘een boksmatch met woorden’ kan beschrijven. Elke artiest kreeg 3 minuten de tijd om het publiek en de jury te overtuigen met tekst en performance. Het was uiteindelijk Xabiso Vili van Zuid-Afrika die de juryprijs wegkaapte en wereldkampioen poetry slam 2022 is geworden. De publieksprijs werd gewonnen door EOB uit Guinea.

‘Toch weer veel dode, witte mannen in de nieuwe literaire canon’ kopt Toef jaeger in de NRC over de nieuwe Nederlandstalige literaire canon.

Op 4 oktober Dierendag in de Haagse Kunstkring, vanaf 20.00 uur een sprankelend programma met muziek, zang, voordracht en film door leden van de afdelingen Muziek en Letteren, Theater, Film. Talloze dieren passeren speels en ontroerend de revue. Met medewerking van oa. Rixt van der Kooij, Elin Körnich, Gerrit Vennema, Hans Franse en Margriet van Bebber.

Vrijdag 7 oktober 17.00 uur organiseert Concordia in Enschede in het kader van de Regenboogdagen in samenwerking met oa Droom Dit en dichter Regine Hilhorst een vrijmibo bij de expositie. Droom Dit is de Eindhovense singer-songwriter Sam de Laat die in Nederlandse poëtische teksten over seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven spreekt.

Zondag 9 oktober om 16.00 uur Schrijvers lezen voor uit work in progress in galerie Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165.

Lege Stoelen is hét maandelijks open (dicht)podium van Zwolle. Iedere 2e donderdag van de maand om 20.00 uur in De Nieuwe Keuken dus 10 oktober weer. Die dag vieren we ons 3-jarig bestaan!

De Haarlemse Dichtlijn heeft op dinsdag 11 oktober weer open podium in het Verhalenhuis, Haarlem, van 20.00-22.00 uur. Wel even een ticket kopen voor 0 euro (nul euro) op de site van het Verhalenhuis. In oktober is een gedicht van Frans Terken de bron van inspiratie. Schrijf een poëtische reactie en mail deze naar de Haarlemse Dichtlijn. Deze programmavorm noemen ze gedichtencarrousel. Zelf voordragen? Aanmelden hier.

Donderdag 13 oktober in Tenclub Amsterdam en zaterdag 22 oktober in het Pianolamuseum te Amsterdam nodigt Feest der Poëzie u uit voor een kroegavond van rond 1900: voor de pauze brengt Simon Mulder anekdotes van en over het kroegleven van de Tachtigers, het programma is vernoemd naar het café op het REmbrandplien waar in die tijd alle Amsterdamse schrijvers, kunstenaars en podiumartiesten bijeen kwamen, Mille Colonnes.

Theaterbolwerk PUNCH staat op zaterdag 15 oktober in de Kleine Zaal van TAQA Theater De Vest Alkmaar met de voorstelling 'Ongerijmd', naar het boek van schrijver Frank Siera. De schrijver kroop in 'Ongerijmd' in dit bijzondere stuk in het hoofd van dichter Gerrit Achterberg. Poëzieliefhebbers  in Alkmaar krijgen korting op een toegangskaart en kunnen hier inloggen.

Zondag 16 oktober vanaf 14.00 uur weer dichters, singer-songwriters, schrijvers, spoken-word performers en poetry-slammers welkom op poëziepodium Kompleks, Heerhugowaard.

De Avond van de Poëzie in Groede, een jaarlijks spektakel met bekende dichters en livemuziek, valt op zaterdag 22 oktober. Dit jaar met oa Hester Knibbe en Maarten Buser. Reserveer een plekje in Galerie de School, aanvang 20.00 uur, entree 10 euro per persoon.

Dichter Gerard Rozeboom uit Sappemeer houdt vrijdag 28 oktober voor de vijfde maal het open podium Woordtalenten. Rozeboom zoekt voor zijn laagdrempelige proza- en poëzie-evenement schrijvers en dichters die uit eigen werk willen voordragen. Dat gebeurt, van 20.00 tot 23.00 uur, in Hotel Faber in Hoogezand.

Reis door de tijd, Yvonne Weijers zingt Elly de Waard, een muzikaal programma met teksten over verlangen, erotiek, afscheid en natuur. In Heemstede, Oude Slot, twee voorstellingen op 30 oktober (12.00 en 15.00 uur). Kaartverkoop en meer data hier.

Een poëziewedstrijd voor zowel jonge dichters (onder de 26 jaar) en ouderen (boven de 26 jaar) met een speciale aanmoedigingsprijs voor wie in 2022 geen 16 jaar is geworden. Elke deelnemer kan tot drie gedichten, geschreven in de Nederlandse taal, inzenden. Je kiest zelf het onderwerp of thema waarover wordt geschreven. Kijk op het Reglement.
Juryleden oa Lies Van Gasse en Maarten Inghels. De prijsuitreiking gaat door tijdens de Dag van het Woord op zaterdag 4 februari 2023 om 10.00 uur in Harelbeke.

 

Readymades


alsjebliefd is de vrouw gilt eet is

in de is soep is en nee is piemels
nee dit is de eerste is ik wil is piemels
in de is soep is en nee is piemels
kloten de en eet alsjebliefd is piemels

© Jos van Hest

Meanderen

 

Uit ‘Dit zijn de Namen’ van Tommy Wieringa. Ingestuurd door Lieneke van der Veen.

'Meander met mekander op de mooiste melodieën', gevonden op de Ruigoordsite door Alja Spaan.

 

 

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten