LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 44 / 27 november

27 nov, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Bewijs van bewaring van Iduna Paalman (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (68), Monica Boschman

Recensie van de bundel De Canon Licht Verdicht. De Vaderlandse Geschiedenis Nieuw Berijmd van Peter de Liefde (Inge Boulonois)

Interview met Marjolijn van Heemstra, 'het schrijven is de basis van alles wat ik doe' (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel Waagzin van Geert Viaene (Tom Veys)

Gedichten van Taco van Peijpe

Ganzen, column van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

‘Zolang er maar beweging is, dynamiek.', uit het interview met Albert Hagenaars, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

We nemen afscheid van Wim Platvoet als recensent en danken hem hartelijk voor zijn bijdragen. We wensen hem succes bij zijn andere werkzaamheden.

Nieuwsflits

Vandaag zondag 27 november – de sterfdag van Emile Verhaeren – te Sint-Amands een bijzonder concert met componist en pianist Bart Verstraeten en tenor Tristan Faes. Zij brengen 10 liederen geïnspireerd door Les Heures claires, de liefdespoëzie van Emile Verhaeren. Nu is deze nieuwsbrief er altijd vroeg maar wilt u dit concert opluisteren dan moet u toch rennen, 11.uur in zaal De Leeuw. Kaarten hier.

Ook vandaag maar gelukkig ook op 3 december een internationaal poëzietrefmoment in Roeselare. ‘Buigen of barsten, 27 november 16.30 uur met Paul Rigolle en 17 andere dichters uit België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië waaronder Peter Holvoet-Hanssen en Steven Van Der Heyden, muziek van  Meander.
3 december 2022 in de bib van Oostende, 20.00 uur de voorstelling ‘Jaarwerk MMXXII’, jaarboek van de VWS 2022, met Alain Delmotte en Bart Vonck. Informatie hier.

Zondag 4 december 14 uur bij Galerie Plaatsmaken in Arnhem: presentatie Zevenblad#3 en finissage Kokkels in de Zon, beide met poëzievoordrachten. Het derde deel van dit poëzie en beeldende kunst magazine verschijnt begin december. Met poëzie van oa.  Astrid Arns en Annet Zaagsma.

Diezelfde dag in Ninove om 16.00 uur in het Cultureel Centrum de presentatie van Tot aan de meet van Willy Verhegghe, zijn negende dichtbundel over de wielersport.

Woensdag 7 december van 20.55-23.55 Poetsclub Rotterdam in Café de Schouw. Het is deze december-editie niet verboden om een vers aan te vangen met de zinsnede 'ik zat eens te denken'. Reken niet op snoepgoed. Presentatie: Renato Miguel en Jeroen Naaktgeboren.

Zaterdag 10 december een dichterlijk eerbetoon aan Jacob Aachenende in Eijlders vanaf 12:30 uur. Zeer zeker met het voordragen van zijn gedichten, maar ook gedichten aan hem opgedragen. Informatie hier.
De laatste dichtmiddag van Eijlders in dit jaar is op zondag 18 december om 15:00 uur.

Ook zaterdag 10 december, van 15.00-17.00 uur, Quarantes expo, poëzie voordracht en muziek in de Beeldentuin Cuijk. Over mensen en momenten in verschillende omstandigheden. Poëzie versterkt de Quarantes én roept op tot eigen ontdekking. Met Frederique Bijl.

Ondertussen zaterdag 10 december in Gent, om 16.00 en 20.00 uur, de presentatie van twee belangwekkende dichtbundels en wel Niet zonder geritsel van Piet Gerbrandy en Ooievaar, of van Inge Braeckman. Aanmelden hier.

Zondag 11 december van 12.00-20.00 uur Festival Noorderdicht bij de Bar, op vijftien locaties in het Oude Noorden. Meer dan vijftig dichters, spoken woordenaars, schrijvers en muzikanten komen langs en treden op aan de bar of balie, telkens een kwartiertje. Check ook de wandelroute van Het Noorderdicht die altijd loopt, met de gratis te downloaden app: VERS i.s.m. Stichting Interactive Culture. Het Noorderdicht schijnt voor altijd!

De 30ste editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray is van start gegaan en wij nodigen iedereen, die poëzie en/of proza schrijft van harte om uit hieraan deel te men. Deelnemen kan door een gedicht en/of een prozaverhaal in te sturen vóór zondag 1 januari 2023. Het verplichte thema voor de Raadselige Roos voor 2022 is ‘schaduwen’. Meer informatie hier.

Vorige week werd bekend dat Erik Jan Harmens een beurs van het Letterenfonds had gekregen om de biografie van Menno Wigman te schrijven. En dus niet Rob van Essen.

 

Readymades

uit, snuit

eerst zaten ze op het strand
van Zandvoort aan Zee

daarna in Castricum-Bakkum
of andersom

deze twee lekkere hartenkonten

op beide plaatsen hadden ze
last van vuurtorenlicht

de maan scheen lachend
er voer een schip voorbij

de zee was van een rustige kabbeling
aan de hemel schitterden sterren

uit, snuit - ze spraken met elkaar in rijm

© Jos van Hest

 

 

Waarom deze regels? (2)

Vanaf vorige week de nieuwe serie Waarom deze regels? naar een idee van Hans Puper. De serie start met bijdragen van Meandermedewerkers.:

Marc Tiefenthal kiest:

de nagels betokkelen 

: (zoals een wiel, vooor
het werd uitgevonden;
of een wiel, nadat het 

is uitgevonden

© Hans Faverey
uit zijn eerste bundel: Gedichten

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten