LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 45 / 4 december

4 dec, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De hartvinger van Paul Demets (Douwe Wilts)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (69), Antony Samson

Recensie van de bundel Ontwrichte gedichten van Elvis Peeters (Hettie Marzak)

Interview met Albert Hagenaars, 'Zolang er maar beweging is, dynamiek.' (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Aan tafels van Joke van Leeuwen (Æde de Jong)

Dandy-isme en esthetiek als verzet in de poëzie, column van Pieter Sierdsma

Leven in Rome, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

Ik houd mij graag bezig met literatuur die mij niet bevestigt in wat al weet en vind, want dan valt er iets te beleven.’ uit het interview met Mathijs Sanders, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Op 10 december een ontmoeting met de dichter Arjen Duinker in het Poëziecentrum. Meer activiteiten op de agenda van Poëziecentrum Nederland.

Özcan Akyol gaat het nieuwe boekenprogramma voor de NPO maken, opvolger van Brommer op zee.

Er zijn weer lijstjes, zoals deze: de 100 boeken die je gelezen moet hebben volgens de New York Times.

Al is het prijzengeld gedaald, doe het voor de roem: stuur in voor De Gedichtenwedstrijd!

 

Readymades

 

Visuele poëzie

In de Amsterdamse Westerstraat moet ik altijd kijken naar de etalage van drogisterij Hermanusje van Alles. Al vijftig jaar is de dichter/drogist bezig met zijn levenswerk: het visualiseren van taal. Elke twee maanden maakt deze speelse geest een nieuwe etalage met onverwachte woordgrappen. Hermanusje van Alles knipt, plakt en verft de hele wereld bij elkaar. Hij drukt een speelgoedeendje in een pot zalf en daar heb je: een kwakzalver. Hij plakt twee poppenvoetjes aan een mascarastift en dat wordt dan: doorgelopen mascara. Hij schrijft de getallen 1 tot 10 omgekeerd op, een oplettende lezer ziet dat de 8 is overgeslagen, en daar is de oplossing: achteruit. Bij een leeg schoteltje staat de titel: de kop is eraf. Hermanusje knutselt van karton een tent in elkaar, legt er een kerstbal is en hij heeft een ballentent. Geestig? Flauw? Dat hangt van je gevoel voor poëzie af. Ik wil in ieder geval geen etalage missen van deze woordkunstenaar.

© Jos van Hest

 

 

Waarom deze regels? (3)

Onze nieuwe serie Waarom deze regels? naar een idee van Hans Puper. De serie start met bijdragen van Meandermedewerkers.:

Hans Franse kiest:

'Ik ben geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee...'.

Allereerst vind ik het de beginregels van een van de mooiste gedichten uit onze literatuur, het klankrijk gedicht Iris van de jong gestorven Jacques Perk. (Over hem verschijnt binnenkort een column Wie de goden liefhebben)
Perk baseerde die regel op deze van Percy Bysse Shelley: ‘I bring fresh showers for the thirsting flowers..' (luister naar het ritme en herken). Ook Shelly stierf jong, verdronk toen hij aan het zeilen was voor Viareggio, spoelde aan en werd op het strand verbrand. Zijn hart ligt op het zelfde kerkhof in Rome waar Keats begraven ligt.
Het is mij ook dierbaar omdat ik 25 jaar geleden, toen ik in Italië de schoonheid van onze taal wilde verduidelijken, die de meesten als hard ervoeren vanwege het geschreeuw van voetbalsupporters, de eerste strofe van dit gedicht citeerde. Daarna ben ik vele keren gevraagd en moet altijd in het Nederlands wat voorlezen.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten