LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 15 / 9 april

9 apr, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De letterkast van het onvoltooide van Henk van der Waal (Johan Reijmerink)

Gedichten Désirée-Christine van Blitterswijk

Recensie van de bundel Niet zonder geritsel van Piet Gerbrandy (Jan van Gulik)

'Eerst lichter, dan dichter', interview Geert De Kockere (Jeanine Hoedemakers)

Twee korte recensies: de bundel het paard van mijn vader, miniaturen, van Jozef Deleu en zo stil mogelijk iets frituren van Rinske Kegel (Maurice Broere)

Gedichten van Tjeerd van de Laar

Als het leven zelfcolumn van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

'Ik begin te schrappen en te herschrijven en onderweg ben ik.', uit het interview met Bernard Lichtaard, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vorige week zondag, 2 april, was de prijsuitreiking van De Gedichtenwedstrijd. Komende week besteden we aandacht aan de winnaars. Hier de top 100 en het juryrapport. De hoofdprijs ging naar Hester van Beers.

Op het poëziepodium van de Haarlemse Dichtlijn in het Verhalenhuis op 11 april Diana Ozon, inloop vanaf 19.30 uur.

Zaterdag 15 april tussen 14.00 en 16.15 uur is Cees Nooteboom te gast in het Poëziecentrum Nederland met 'Zo worden jaren tijd'. Wim van Til gaat in gesprek met hem.

Die avond van 19.30-21.30 uur Poëtische Ontmoetingen 'Durf' in New Metropolis Nieuw-West, Amsterdam. Evenement van het Huis der Letteren.

Zondag 16 april vanaf 15.00 uur in Eijlders dichters die het 'er alleen voor staan op deze wereld' gaan bestrijden. Poëzie is tenslotte een wereldlijke vorm van taal onder en met elkaar.

Donderdag 20 april in de Tolhuistuin, IJpromenade 2, een avond van SLAA vol mensen, dieren en literatuur met oa. Irwan Droog en Nikki Dekker, aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 22 april van 19.30-21.30 Poëtische Ontmoetingen 'Bloei' in West in de bibliotheek aan het Mercatorplein, Amsterdam.

Zondag 23 april van 12.00 tot 13.00 uur met Jos van Hest een route lopen langs tal van dichters en schrijvers op de Nieuwe Ooster, een wandeling vol anekdotes, teksten en gedichten. Geef je van te voren op hier.

Shaffy Poezie Podium diezelfde zondag van 15.00 tot 17.30 uur met oa Edith de Gilde, Marten Janse en Kees van Meel in het Ramses Shaffy Huis, Piet Hein kade 231 in Amsterdam.

Vrijdag 28 april vanaf 20.00 uur is de finalistenshow van het Gents Slampioenschap. Onder leiding van ervaren slamdichter en bezieler van de wedstrijd, Kevin Amse, boksen de meest opvallende dichters van de afgelopen jaren een unieke en eenmalige show in elkaar.

Zaterdag 29 april tussen 14.30 en 16.30 uur in het Poëziecentrum Gent een gesprek tussen Idwer de la Parra en Iduna Paalman, 'je tuurt naar taal'.

Zondag 30 april een extra dichtmiddag in Eijlders over 'de onzin van een oorlog en het belang om in vrijheid te kunnen leven.' Gastdichter Frank Diamand.

Op 6 en 7 mei (en 19 en 20 augustus) speelt  Hugo de Haas van Dorsser alias Wordbites in het Kröller-Müller museum Chat GPT Poetry bij de tentoonstelling futurisme. Tussen 11.00 en 16.00 uur.

Hemelvaartsdag 18 mei is voor het geliefde poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn. Opening om 13.00 uur door Joshua Baumgarten die zichzelf uitriep tot stadsdichter van Harlem-Town. Wil je nog meedoen, kijk dan hier.

De kaartverkoop voor het driedaags festijn Dichters van de Prinsentuin is gestart. Tot 31 mei ontvang je een vroegboekkorting van 5 euro. Er komen weer zo'n zeventig dichters uit Nederland en het buitenland, nieuwe ontdekkingen maar ook bekende namen.

 

 

Readymades

 

Poëzie is de dringende vraag aan de voordeur
Poëzie is het verzoek om hard aan te bellen
Poëzie is de leugen om binnen te komen
Poëzie is een oproep op een doordeweekse dag
Poëzie is een memo om toch te vergeten
Poëzie is het gehoorapparaat van tedere zielen
Poëzie is een dichte deur voor gehoorgestoorden
Poëzie is een daad van dovemansoren
Poëzie is de waarheid van de wasknijper

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (21)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Peter Vermaat kiest
[…]
dat zoo begon
dat ik het zelf niet gelooven kon,
dat ik niet wist waarom het begon
dan dat het niet anders eindigen kon
dan in de eeuwigheid.

Gerrit Achterberg, Achter het einde 
uit de bundel Afvaart (1931)

Klank en ritme in poëzie hebben mij vanaf de eerste kennismaking “geraakt”. Met name het muzikale element in de taal zorgt er (in elk geval bij mij) voor dat het onzegbare toch gezegd lijkt te kunnen worden, maar dat gaat altijd voorbij de betekenis. Als iets wat je vanuit je ooghoek ziet bewegen, maar er toch weer anders uitziet wanneer je erop focust.
Achterberg is er, met name in zijn vroegere werk, een meester in om de verbeelding ver voorbij het beeld te voeren. Dit deel van het gedicht “Achter het einde” is daar wat mij betreft het meest sprekende voorbeeld van.
Dit is poëzie. Punt.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten