LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 24 / 11 juni

11 jun, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel wonen op de rand van het wonder van Saskia Stehouwer (Tom Veys)

Gedichten Wouter van Heiningen

Recensie van de bundel De maan schijnt feller in de metaverse van Merel van Slobbe (Æde de Jong)

‘Als je iets écht graag wil, mag je dat nooit loslaten, want dan ga je een beetje dood van binnen’. Interview Leen Raats (Annet Zaagsma)

Recensie van de biografie Morgen wordt het voor iedereen maandag van Wiel Kusters over Gerrit Kouwenaar (Herbert Mouwen)

'soms brengt een goed gedicht mij op één bijzondere gedachte en dan vind ik even overzicht in de dingen'. Interview met Sharon Kromotaroeno (Martin M. Aart de Jong)

Het moment van de waarheidcolumn van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

'van rijmelaar tot waterdichter', een interview met Niels Blomberg, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

We verwelkomen Gerard Scharn in ons midden. Na het doen van een gastinterview had hij de smaak te pakken. Als dichter debuteerde hij in februari dit jaar. Op 22 juni verschijnt een interview met hem op Meander, gemaakt door Jeanine Hoedemakers. Veel plezier bij en met ons!

Nieuwsflits

Het Art Nouveau Festijn over het Den Haag van rond 1900 is vandaag losgebarsten! Vanavond 20.00 uur speelt de voordrachtvoorstelling Van en over Couperus, wegens zijn 100e sterfjaar.  Voordracht Simon Mulderin de theaterzaal van het KoorenhuisVoor speeldata en meer kijk hier.
Kijk daar ook voor de nieuwe Avantgaerde, een prachtig handgemaakt poëzieperiodiek.

Dinsdag 13 juni is de 6e editie van Lege Stoelen in Zwolle . Elke tweede dinsdag van de maand een open podium waarvoor je je hier kunt aanmelden.

Zaterdag 17 juni 14.00-16.00 uur besteedt het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen bijzondere aandacht aan GERRIT KOUWENAAR, een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw en jarenlang sluimerend kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur.
In 2023 is het 100 jaar geleden dat hij geboren werd (op 9 augustus).
Met Wiel Kusters (zie hierboven), Mathijs Sanders, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Wim van Til, jarenlang chauffeur en vriend van Gerrit Kouwenaar.

Dezelfde zaterdag een Bram Roza Festival, Nieuw-Beijerland, met dichters Naomi Perquin en Kamiel Choi en schrijver Alex Boogers. Het Bram Roza Festival/Dichter bij de Molen werd geboren op 29 januari 2001, de dag waarop de naamgever werd gecremeerd. De kunstenaars Hanneke Piederiet uit Klaaswaal, Theo Verhoeff uit Mijnsheerenland en Ton Erwich uit Nieuw-Beijerland, dichteres Henriette Faas uit Maassluis en de journalist Jan Robbemond uit ’s Gravendeel besloten op die dag jaarlijks een cultureel festival te gaan organiseren ter nagedachtenis aan de flamboyante, inspirerende kunstenaar en dichter Bram Roza.

De tentoonstelling Kijk! De wolken! loopt van 18 juni tot 8 oktober 2023 in het Emile Verhaerenmuseum. Vernissage op zondag 18 juni om 11 uur met de voordracht van enkele wolkengedichten door Roger de Neef.

Een speciale dichtmiddag bij Eijlders, zondag 18 juni, vanaf 15.00 uur, met gastdichter Anne Nederkoorn en de presentatie van haar bundel Vitaal Tussengeluid, het 29e deel in de serie van Eijlders.

Een van de bekendste open podia is dat van de OBA in Amsterdam, gepresenteerd door Jos van Hest. 24 juni is de laatste keer voor de zomerstop. Je kunt je hier aanmelden.

Op 24 juni in de cultuurtent in het Zanenpark, Haarlem, een literaire tattooshop, 14.30-17.30 uur. Let wel, deze tattoos blijven maar twee dagen zitten!

Het Huis der Letteren nodigt ook uit voor die 24e juni vanaf 19.30 uur. Het thema is "Wolken". Presentatie door de eerste stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West, G. Aksoy. Met oa dichters Meron Taye, Tamara Gerhardt en Jeroen van Wijk. Aanmelden hier. Kijk voor meer activiteiten hier.

Vergeet niet het Great Granate Gala op 30 juni, met woordkunstenaars, speeddates, film, een ware happening ter ere van de Vrouwelijke Dichter, gepresenteerd door Shantie Singh. Reservier hier je plek.

Voor de Plantage Poëzieprijs 2023 kunnen weer gedichten worden ingestuurd en wel hier en tot 15 augustus. Het thema van deze 32ste editie van de Plantage Poëzieprijs is: Rond.
Gedichten over dingen die rond zijn, van verkeersborden, circustenten en biljartballen tot stationsklokken, appeltaarten en parelkettingen, over de aarde die rond is en ronddraait, rondelen en andere gedichten als cirkelredeneringen, over de uitvinding van het wiel en de nul, over ridders en vergadertijgers van de ronde tafel, over een rondje lopen en een rondje geven, over je buikje rond en rondkomen, eindeloze gedichten waarvan het eind weer het begin is, het jaar rond, nieuwe ronde met nieuwe kansen, kortom over rond.

Dè podcast PoetryArt is hier te beluisteren. De podcast is gemaakt door Peter Goossens.


Readymades 

 

Los

Soms vind je een woord. Of andersom. Nog beter. Het woord vindt jou. Het ligt op de stoep. Staat op een bord. Zweeft in je ooghoek. Wijst je de weg. De titel voor een gedicht. Nee, voor een hele cyclus. Voor een bundel. Die heb je al vast. Nu de rest nog. Je loopt helemaal los.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(30)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Jeroen van Wijk kiest:

荒海や
差渡によこたふ
天の川

Ara umi ya
Sado ni yokotafu
Ama no gawa

Een woedende zee
tot aan het eiland Sado
strekt zich de Melkweg

Dit gedicht van Matsuo Bashō, dat gekalligrafeerd is door Jan Willem bruins op de muur van Rapenburg 75 Leiden, gaat over het gevangeniseiland Sado. De 'woedende zee' scheidt het eiland met het vasteland, waardoor de gevangen afgezonderd zijn van de vrije mensen. De Melkweg strekt zich uit over deze zee en vormt als het ware een luchtbrug, waardoor er toch een verbinding tussen het eiland en het vasteland blijft bestaan.

In de Japanse maandkalender is de zevende maand ook wel bekend als de "Dichtersmaand" met als belangrijkste feest de Tanabata (het sterrenfestival). Volgens een oude Chinese legende kunnen de 'weefster' en de 'herder' (twee sterren) elkaar alleen op deze nacht ontmoeten, waarbij de Melkweg als een soort brug functioneert die de twee geliefdes alleen tijdens de Tanabata kunnen oversteken.

Het beeld van de Melkweg als brug tussen twee geliefdes en als verbinding tussen (ei)landen vind ik prachtig. Het maakt niet uit hoe ver we andere mensen, dieren of de ruimte van onszelf verplaatsen, er zal altijd een verbinding te vinden zijn. Hoewel dat misschien een beetje 'cheesy' is, vind ik het een mooi uitgangspunt om aan vast te houden.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten