LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 34 / 10 september

10 sep, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Brandende kevers van Tomas Lieske (Æde de Jong)

Recensie van de bloemlezing Mateloos verlangen (Kamiel Choi)

'Ik schrijf omdat die drang sterker is dan praktische redenen die te onderdrukken.Interview Anouk Smies (Gerard Scharn)

Recensie van de bundel Hier van Eva Gerlach (Herbert Mouwen)

Gedichten van Bernard Lichtaard

Niet lullen maar dichten, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

Scheppen is een heilig moeten', uit het interview met Micha Hamel, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Zaterdag 16 september a.s. is het weer zover: de AMAI Zomer Meetup in de boomgaard bij het Weeshuis in Culemborg, hét taalfeest voor dichters en quoters van Instagram! Een middag vól optredens, workshops, spelen met taal, ontmoeten en open podium. Ga voor alle info naar de site. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.

Er is niets beters dan je op zondag 17 september om 15:00 uur in café Eijlders te melden om gedichten over aandacht in velerlei vormen voor te dragen. Gastdichter op deze dichtmiddag is Pauline Sparreboom.

Cursus DICHTEN DURVEN DOEN! met dichter-schrijfdocent Margriet van Bebber van Het Schrijfbedrijf, 8 lessen op dinsdagmiddag vanaf 19 september in Den Haag en 8 lessen op woensdagmiddag vanaf 4 oktober in Delft.

23 september is de eerste editie van Literair Festival Dokkum. Inmiddels zijn de eerste 150 kaarten verkocht, maar in de Bonifatiuskapel is gelukkig voldoende ruimte om dat aantal te verdubbelen. Het programma van het festival is met de toevoeging van schrijver en dichter Nyk de Vries en spoken word-artiest Jasper Albinus helemaal rond. Tickets zijn verkrijgbaar bij de organisatoren: bibliotheek, Boekhandel Van der Velde Dokkum en online hier.

Zondag 24 september van 15.00-17.00 uur Ramsey Nasr in de Gobelinzaal van Rijksmuseum Twente, een ontmoeting georganiseerd door Stichting Literaire manifestaties Enschede.
Ook die zondag een tweede Dichters in de Hortus, Den Helder, met stadsdichter Yanaika Zomer en verder oa Monique Wilmer-Leegwater.

Zaterdag 30 september geeft Vicky Francken een masterclass ZIN AAN in Huis73, Den Bosch, van 14.00-16.00 uur.

Diezelfde zaterdag een Haiku Ontmoetingsdag over wabi-sabi in de Bibliotheek Neude te Utrecht, met workshops.

En vanaf 20.00 uur die zaterdag de 40ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg!

Zondag 15 oktober 28ste Poëzieprijs Boontje in Dendermonde.

De gemeente Noardeast Fryslân is een Friestalig gedicht in de publieke ruimte rijker bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Wil je meer lezen: klik hier.

Readymades 

Geen voelbare teennaad

Wie heeft er zin in een verstevigde hak en teen en een zachte boord? Wie wil er soepel op superzachte sokken rondlopen? Of ben jij er eentje die het juist gezellig  vindt om je teennaad te voelen? Nou dan! Nooit meer zweetvoeten. Dood aan de bacteriën tussen de tenen. Geen last meer van blaren of schaafplekjes. De zachte boord waarborgt een goede doorbloeding. Geluk ligt onder handbereik. Ademende bamboesokken, je kunt er zo op weg lopen. Of mee liggen als je ze als bedsokken gebruikt.

Duurzaam zijn ze ook nog, want ecologisch gemaakt. Zeggen ze. Denken we. Het meeste bamboetextiel dat je in winkels en op markten vindt, is chemisch gemaakt. Enorm vervuilend en lekker goedkoop. Veel water en energie is ervoor nodig. Door het werken met giftige stoffen raken Chinese fabrieksarbeiders verlamd, sommige moeten het met de dood bekopen. Net als die bacteriën.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(40)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Onno-Sven Tromp kiest

En tegen je oor beloof ik je splinternieuwe horoscopen
En maak je weer voor wereldreizen klaar
En voor een oponthoud in een of ander Oostenrijk

© Hugo Claus (1929-2008)
uit Ik schrijf je neer (De Bezige Bij, 2002)

In een poëtische liefdesverklaring aan een/de vrouw smijt Claus deze strofe met een weids gebaar en veel bravoure op papier. Een staaltje opperst krachtsvertoon gecombineerd met subtiele nonchalance, die culmineert in vijf prachtige laatste woorden: 'in een of ander Oostenrijk'.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten