LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 43 / 12 november

12 nov, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Onzegbaar is het blauw van Dirk Mout (Ivan Sacharov)

Recensie van de bundel Schipperen van Anne Meerbergen (Jan van Gulik)

Michalis Piëris: Zonder angst de wereld verkennen. Interview Hero Hokwerda (Sander de Vaan)

Nieuwe rubriek - Commentaren (Janine Jongsma)

De vraag of poëzie elitair is of wordt zou ik bevestigend willen beantwoorden.’ In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het vijftigste gesprek, met Pieter Sierdsma.

De droefheid om het voorbijgaan - in memoriam Louise Glück, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

Emiel Bootsma: winnaar van de Gezienus Omvlee Trofee! Een interview met Emiel Bootsma, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

In memoriam

Ons bereikte het verdrietige bericht dat onze medewerker Herbert Mouwen vorige week onverwacht is overleden.
Herbert Mouwen (1952 – 2023) was actief als toneelregisseur, theater- en poëzierecensent, dichter en verhalenschrijver.
In de beginjaren van Meander was Herbert al even werkzaam voor ons. Hij selecteerde gedichten en verhalen en verzorgde de rubriek Gedicht van de maand. Vanwege zijn drukke werkzaamheden in het onderwijs moest hij hiermee stoppen.
Als recensent werkte hij sinds 2017 bij Meander. Met zijn uitgebreide poëziekennis en zijn kundige schrijfstijl besprak hij maandelijks een nieuwe bundel. Groot was zijn interesse in kinderpoëzie en biografieën van bekende dichters. Herbert was als recensent een constante factor voor Meander. Lezers gaven regelmatig blijk van waardering voor de recensies die hij schreef. Ze vonden dat hij doordacht oordeelde. Dat vonden wij ook. Herbert was tevens als jurylid betrokken bij de poëziewedstrijd voor de Rob de Vos-prijs.
We gaan hem zeer missen.

Janine Jongsma
Redacteur recensierubriek


Nieuwsflits

Vanmiddag het Woord in Ruigoord met oa Sylvia Hubers. Presentatie Hans Plomp en Yvonne van Doorn, aanvang 16.00 uur.

Presentatie op 25 november 20.15-22.00 uur in Theater in de Steeg, Westeinde 165a, Den Haag, van Elders literair nummer 2, ver weg en dichtbij. Met oa. Nijhoff biograaf Bart Slijper en de bekendmaking van de winnaar van de Elders poëziewedstrijd. Tickets bestellen via Eventbrite.
Het tijdschrift Elders literair verschijnt 2 x per jaar en is bij elke (online) boekhandel en bij uitgeverij In de Knipscheer (Haarlem) te koop voor € 15,- (exclusief verzendkosten). Meer informatie hier.

Op zondag 26 november om 11.00 uur een Verhaeren-hommage met acteur Bruno Georis en dichter-performer Peter Holvoet-Hanssen.

Zaterdag 2 december 19.30-21.45 Poëtische ontmoetingen Klimrek. Hoe kun je klimmen en hoe daal je af? Hoe voelt dat, als je met beide benen weer op de grond staat? Fonds voor Noord in samenwerking met de OBA nemen je in de wereld van klimmen, (speels) bezig zijn met woorden of observaties.

Op zondag 3 december presenteren dichters uit Utrecht vanaf 18:00 uur (inloop 17:30 uur) de dubbele najaarsaflevering van literair tijdschrift Ballustrada in De Utrechtse Boekenbar. Vaste medewerker Paul van Leeuwenkamp stelde deze keer de vaste rubriek Laaglandse Poëzie samen. Hij benaderde 16 dichters uit Utrecht met het verzoek een bijdrage te leveren. Zij lezen nu een gedicht. Het gaat oa. om Peter Drehmanns, Ingmar Heytze, Esther Jansma, Alexis de Roode en Vrouwkje Tuinman. De Utrechtse Boekenbar is te vinden aan Westerkade 2, 3511HA Utrecht. Toegang is gratis, het aantal bezoekers voor deze staande voorstelling is beperkt en aanmelden is verplicht.

Zondag 10 december 11.00-13.00 uur 'Ik ben talrijk', Poëzieavond Europalia Georgia, in De Centrale, Gent.
Ook die zondag en wel van 12.00-20.00 uur Festival Noorderdicht bij de Bar #3. Artiesten uit Rotterdam, met name uit Noord en Crooswijk, trekken van bruine kroeg naar hippe bar, naar barbier, atelier, platenzaak of koffietent. Een vijftigtal dichters, schrijvers, muzikanten en komedianten, oude rotten en jonge helden, treden op, in soms vreemde duo's. Allemaal aan de bar bij 18 locaties in het Oude Noorden (+ Agniesebuurt) en Crooswijk.

Het Veerhuis in Rotterdam neemt De Grote Poëzieprijs over van de Poëzieclub, daarmee is de toekomst van deze belangrijke Nederlandstalige poëzieonderscheiding gewaarborgd. Vanaf 8 november 2023 kunnen auteurs en uitgevers hun bundels insturen via de website van het Veerhuis. Met de overname door het Veerhuis komt De Grote Poëzieprijs onder de vlag van dit nieuwe schrijvershuis te vallen. De prijs staat bekend als het visitekaartje van Nederlandstalige poëzie, dient als bron van inspiratie voor lezers en weerspiegelt de huidige stand van zaken in de wereld van de poëzie.

De Gedichten Challenge is een onafhankelijk initiatief dat zich inzet voor taalontwikkeling door poëzie. Bij deze challenge dragen kinderen een gedicht op hun eigen creatieve, grappige of juist ernstige, en vooral overtuigende manier voor. Gedichten kunnen op YouTube worden geplaatst, maar dit hoeft natuurlijk niet. Als je een link naar je voordrachten stuurt aan dit adres komt hij ook op deze website. Gedichtenchallenge is voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

Wist u dat het horen van grammaticafouten een stressreactie oplevert?

Readymades

Smeerdienst

Ander woord voor witwasserij.
Studenten beginnen als smeerkees.
Zuipen smerige pilsjes.
Spugen op toastjes met smeerkaas.
Vreten speksmeer en smeerworst
Gebruiken oorsmeer als schoensmeer.
Beginnen met smeerboel een zaakje.
Studeren af in de smeerlapperij.
Smeerpijpen komen dan vanzelf
in dienst van de smeerdienst.
Draaien hun leven lang
aan de smeerkraan met smeergeld.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(49)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Jeremy Keighley (The Amsterdam Poetry Critique Group) kiest

I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked, dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix.

© Alan Ginsberg, uit Howl
from Collected Poems


foto © Libristo

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten