LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 44 / 19 november

19 nov, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Mea culpa van Hilde Keteleer (Marc Bruynseraede)

Gedichten Astrid Arns

Juryrapport Rob de Vos-prijs (Janine Jongsma)

Emiel Bootsma: winnaar van de Gezienus Omvlee Trofee! Interview Emiel Bootsma (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Hé, waar zijn mijn kindjes? Nee, niet jullie, vrindjes, maar mijn echte kindjes!... van Robbert-Jan Henkes (Kamiel Choi)

Klassieker 275, een bespreking van het gedicht Langzaam van Hans Lodeizen (Hettie Marzak)

Bij een poëtengraf, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

Mijn inspiratie vind ik in de oorsprong, het begin van alle dingen', uit het interview met Emma Crebolder, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Vanaf 14.00 uur vanmiddag een dichtmiddag met voordrachten van gedichten in (stads) dialecten en streektalen in Eijlders. Rennen dus!

Feest der Poëzie houdt op 23, 29 en 30 november een bijzondere Couperus Trilogie met niemand minder dan Couperuskenner Bas Heijne.
Verder brengt ze het programma Café Mille Colonnes, over kleinkunst en de Tachtigers, in Wijk aan Zee op 24 november en in Amsterdam op 3 december, en maakt de voorstelling Aan den dichterlijken Rijn, eerder in Oosterbeek, op 25 november de reis naar een heel andere Rijn, namelijk die in Leiden.

In het Poëziecentrum op 25 november van 11.00-13.00 uur Tegen het vergeten – Victor van Vriesland. Kijk voor meer moois op de agenda!

Op 26 november van 16.00-18.00 uur de Alkmaarse dichters Elly Stolwijk en Hilde Slooff samen met de band La Gringa in De Alkenaer. Kijk eens op hun agenda.

De vierde Frans Vogel Poëzieprijs is voor Pelumi Adejumo. Op 27 november wordt opnieuw de prijs uitgereikt aan dé jonge dichter die schrijft in de geest van de “Rotterdamse Bukowski”: Frans Vogel. De poëzie van Adejumo heeft Vogeliaanse trekken, is Rotterdams-grootstedelijk en getuigt van haar persoonlijke en multidisciplinaire achtergrond – naast schrijver is zij zangeres, geloofsverlater en lucide dromer.
Bij de uitreiking in café Ari – vanaf 20.00 uur - zullen Mark Boninsegna, Peer Hommel en Jeroen Naaktgeboren uit zowel eigen werk als dat van Frans Vogel voordragen. Pelumi Adejumo draagt voor uit eigen werk. Ook is er muziek door Rainer Hensel en Jan Eilander. Zij spelen nummers die zij componeerden op basis van Vogels geestverwant Jules Deelder. Na afloop mag er gedanst worden!

Op woensdag 6 december verzorgen de dichters Lieke Marsman, Lilian Zielstra en Iduna Paalman voordrachten uit hun genomineerde bundels voor de Eline van Haarenprijs in de bibliotheken in Bergen, Dreef 1 om 14.00 uur, en Schoorl, De Blinkerd, Heereweg 150 a om 16.00 uur. Meer informatie hier.
De Eline van Haarenprijs word t iedere vijf jaar door Uitgeverij Conserve uit Groet, toegekend aan de beste bundel van een vrouwelijke dichter onder de 35 jaar.

Literair Café De Groene Fee, Breda, 37e editie, 8 december van 20.00-23.30 uur, met oa Rachelle Hardes, Kat Kreeberg en Tom Driesen.

Arjan Hut (1976) wordt de nieuwe Dichter van Fryslân en neemt het stokje over van Sigrid Kingma. Arjan Hut was al eerder stadsdichter van Leeuwarden. Hut is de vierde provinciedichter. Eeltsje Hettinga en Nyk de Vries waren de eerste twee.

Readymades

Pijn is inkt

Meer dan honderd jaar geleden heeft neef Frederik het al begrepen. Ook al heb je pijn, je moet schrijven. Nee, nog erger, maak gebruik van je pijn en schrijf erover. Pen en pijn zijn familie van elkaar.

Pijn is de inkt van dichters. Rechterarmpijn, zware hoofdpijn, sombere zielenpijn. Kom op droefgeestige dichters, waardeer uw kommer, uit uw zielige kwel, toon uw smart, doop pen of nog liever het hele toetsenbord in uw leed en verdriet en zorg ervoor dat u over een eeuw nog gelezen wordt. Voor mij hoeft het niet, maar doe het voor toekomstige Anna.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(50)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Britt Corporaal:

Een gedicht dat ik prachtig vind is de zwartheid van her gat van Radna Fabias uit haar bundel Habitus. Hieronder een paar regels daaruit:

ramp-za-lig

die nootlottige ineenstorting concentreert een enorme hoeveelheid massa in een klein klein
klein gebied
de zwaartekracht is in dit gebied
zwart
sterk zwart en sterk
niets kan eraan ontsnappen zo sterk
licht kan vaak ontsnappen maar niet uit het zwarte gat
objecten die in zwarte gaten breken alles
wat in het zwarte gat valt breekt alles
wat in het zwarte gat valt wordt tot op het breekpunt uitgerekt 

© Radna Fabias
(pagina 53)

Dit gedicht komt uit een bundel waarin vrouwelijkheid en etniciteit belangrijke thema's zijn. Zo komt een bijzonder natuurlijk fenomeen - het zwarte gat - opeens heel dichtbij, terwijl vrouwelijkheid en etniciteit juist verder van ons af komen te staan. Er is sprake van iets wat groter en krachtiger is dan men kan begrijpen. De manier waarop Fabias speelt met de lengte van versregels versterkt dit effect.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten