LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 4 / 28 januari

28 jan, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Meerval van Rogier de Jong (Jan van Gulik)

Gedicht  Romain John van de Maele

Recensie van de bundel Tegenlicht van Etienne Van den Steen (Kamiel Choi

Ik schrijf gedichten omdat het bij me hoort. Het is een manier van kijken, denken en schrijven. Door poëzie ervaar ik mijn leven intenser.’ Interview Mary Heylema (Annet Zaagsma)

Recensie van de bundel 11 van Steven Graauwmans (Maurice Broere)

‘De magie ontstaat voor mij tijdens het schrijven wanneer er in het gedicht iets gebeurt wat ik niet zag aankomen.’ Interview Edward van den Vendel (Kamiel Choi)

Het lyrisch realisme van Wiesław Myśliwski, column van Willem Tjebbe Oostenbrink

 


Deze week op de site van Meander

'Vormgeven aan wat niet meer vast te pakken is', uit het interview met Rita Van Hauwermeiren, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Meander in cijfers èn letters-

Het bestuur van de Stichting Literatuursite Meander publiceerde deze week haar jaarverslag en de jaarrekening over 2023, begroting 2024. In de blauwe balk onderin onze site kunt u de cijfers vergelijken met die van vorig jaar.
Een woord van dank aan al onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers!


Nieuwsflits

Zaterdag 27 januari is de uitreiking van de derde Remco Ekkers Poëzieprijs. Twaalf dichters dragen hun inzending voor waarna de winnaars bekend worden gemaakt. Wil je erbij zijn? De uitreiking vindt plaats om 14.00 uur in het achterzaaltje van Walter’s Bookshop, Oude Kijk in ’t Jatstraat 10, Groningen.

Zondag 28 januari 15.00-17.00 uur in cultuurhuis de Vlugt Op de zeepkist, een open mic-evenement van Granate dat gewijd is aan woordkunst in al zijn vormen. Een try out middag zonder franje. Meld je snel aan.

Woensdag 31 januari 20.00 uur in de Balie de inauguratie nieuwe stadsdichter Amsterdam, Ellen Deckwitz.Tickets hier.

Bijna 500 Weesgedichten die door Nederlandse bibliotheken werden aangeboden werden door evenveel mensen geadopteerd voor op hun raam. De Weesgedichten sieren de resterende Poëzieweek (tot en met 31 januari) de ramen van Zuid Holland en enkele gemeenten daarbuiten. Woensdag 24 januari werd er oa het Weesgedicht 'Een nieuwe stad' van Wout Waanders aangebracht in Rotterdam, daarvan beeld en video. Meer zien? Volg @Weesgedichten op Instagram- en Facebook.

De Weesgedichten zijn een selectie van 100 Nederlandstalige gedichten van een diverse groep meer of minder bekende Vlaamse en Nederlandse dichters.
Iedereen met een raam aan de straat kon gratis een Weesgedicht adopteren. Handletteraars schrijven ze met afwasbare stift op de ramen. Zo komt de poëzie letterlijk bij de mensen thuis en worden tien- tot misschien wel honderdduizenden voorbijgangers bereikt. De Weesgedichten verspreiden taalplezier en  liefde voor poëzie. Als enthousiast woordkunstenaar en docent is dichter Derek Otte ambassadeur van de Weesgedichten in Nederland.
In België bestaat Weesgedichten nu voor het vierde jaar en worden duizenden Weesgedichten gerealiseerd. In de Lage Landen werden deze editie maar liefst 4695 Weesgedichten aangeboden via 180 (!) bibliotheek- vestigingen. Deze samenwerking in de Lage Landen wordt door de initiatiefnemer Utopia Aalst in België en stichting de Zoek naar Schittering in Nederland georganiseerd. We maken met elkaar een dichtbundel van de straten tijdens Poëzieweek 2024!
Meer achtergrond hier.

Steven Van Der Heyden werd op Gedichtendag 2024 en bij aanvang van het Gezellejaar aangesteld als nieuwe stadsdichter van Roeselare en dit voor een periode van twee jaar.

De Poëziewedstrijd van Stad Oostende kroonde Nanny Luijsterburg tot winnaar van haar dertiende editie, met een recordaantal deelnemers en een internationale allure.

Win een plekje in de Waalwijkse Poëzieroute, stuur voor 1 maart twee gedichten in. Dat kan hier.

De MUGzine special is uit met bijdragen van oa Meliza de Vries en Anne van den Dool. Wil je de MUGzines (het kleinste poëziemagazine van Nederland en vlaanderen) in de brievenbus? Stuur dan een mail.

Nederlanders kochten vorig jaar ruim 43 miljoen boeken, het hoogste aantal in elf jaar tijd.

-
Readymades

Henkie 2

Poëzie is ook een visuele kunst. Weinig dichters gebruiken de mogelijkheid om hun inhoudelijk en auditief materiaal te versterken via visuele codes. Waarschijnlijk omdat ze blind zijn, nou ja bijziend. De anonieme dichter van ‘BLOEMENKIOSK’ weet en doet gelukkig beter. Hij varieert dansant met uiteenlopende lettertypes, maakt speels gebruik van verschillen in bovenkast en onderkast, doet door zijn grafische vormgeving een beroep op de ogen van esthetische lezers. Hoe hij in hoekige kapitalen ‘HENKIE’S HOEKIE’ neerzet, is een beeldende vondst. De dichter illustreert daarmee dat hij van een gedicht ook een optische werkelijkheid kan maken. De gestileerde golf tussen de tweede en derde regel is ronduit briljant. Die deinlijn trekt je het gedicht in zoals de branding je de zee in lokt. Het kleurgebruik is fijnzinnig en stijlvol, bruin op wit en dat tegen een groene achtergrond. Hoeveel dichters zouden hier uitzinnig gekleurde bloemetjes bij plaatsen? De dichter van ‘BLOEMENKIOSK’ trapt niet in die val. Dit gedicht maakt je nieuwsgierig hoe zijn visuele identiteit zich verder zal ontwikkelen.

© tekst Jos van Hest
© foto Monica Boschman-


Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen.

Mariet Lems vond in Langs de IJssel, Natuur en cultuur in de IJsselvallei, Kester Freriks, Walburgpers 2021, het volgende fragment.

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten