LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 6 / 11 februari

11 feb, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Verzamelde haiku's van Matsuo Bashō (Jeanine Hoedemakers)

Recensie van de bundel Het vogelkerkhof van Kees 't Hart (Onno-Sven Tromp)

het helen van oude wonden’, interview Robin Block (Gerard Scharn)

Recensie van de bundel Kameren van vuur van Henk Ester (Douwe Wilts)

Gedichten Joost Hondelez

Moeder der bannelingen, column van Rogier de Jong

 


Deze week op de site van Meander

Eenzaamheid is een vorm van ontmenselijking’, uit het interview met Ruth van Rossum, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Vrijdag 16 februari in Perdu de 30 + 30 Dichtersmarathon, de ultieme dwarsdoorsnede van de Nederlandse Poëzie.

Zaterdag 17 februari weer een Open Podium in de OBA met Jos van Hest. Aanmelden hier.

Zondag 18 februari vanaf 15.00 uur poëzie in Eijlders over de vraag 'Heb ik voorbeelden?' Of ben je zelf een voorbeeld voor anderen? Geef je hier op.

Vanaf woensdagmiddag 21 februari verzorgt Monica Boschman een cursus gedichten schrijven in het Poëziecentrum Nederland, Nijmegen. Opgave hier.

Vrijdag 1 maart 20.00 uur in Huis73 te 's Hertogenbosch Poëziepodium Letterbekken met oa Kamiel Choi.

Donderdag 7 maart een avond in Hove in Het landhuis in het dorp door de Paul van Ostaijenkring Hove.

Op 30 maart 2024 vindt voor de vierde keer de uitreiking van de AMAI awards plaats: de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2023. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen.
Op 28 januari is de longlist gepubliceerd, zie hier: 100 gedichten, 50 quotes en 25 spoken words, samengesteld door de vakjury. Het publiek kan tot en met 25 februari stemmen voor de publieksprijzen.
De vakjury voor de gedichten en de quotes bestaat uit de volgende personen: Vrouwkje Tuinman, Joost Oomen, Erik Jan Harmens, Jasmijn Lobik, Iris Penning, René Oskam en Yke Schotanus.
De vakjury voor spoken word bestaat uit: Kelly Verdonk, Justin Samgar de Verteller, Lev Avitan, Gershwin Bonevacia en Yke Schotanus.
De winnaars van zowel de publieksprijzen als de vakjuryprijzen worden bekendgemaakt op 30 maart 2024 tijdens de AVOND van de AMAI in het Parktheater in Eindhoven, een avond met o.a. optredens van Babs Gons, Ivo de Wijs, Vrouwkje Tuinman, Joost Oomen, Gershwin Bonevacia en Erik Jan Harmens. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van Stichting AMAI en het inspiratiecollectief @allemonden. De verkiezing is in het leven geroepen om de vele online dichters en quoters op Instagram onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek en Instapoëzie in al haar facetten de erkenning te geven die het verdient. De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Palmslag uit Groningen en het Lira Fonds.

Sinds 22 september 2023 bekleedt Leo van der Sterren het ambt van Roojse dichter: hij is de dorps- of stadsdichter van Venray (in de volksmond ook wel Rooj genoemd), en de eerste die deze functie vervult. De benoeming tot Roojse dichter is voor een periode van twee jaar.

-
Readymades

Steno

Bij antiquariaat Kok in Amsterdam zag ik ‘Stenografie voor iedereen, Een alfabetisch kortschrift’ door A.W. Groote’, een uitgave uit 1904. Ik verbaasde me over die golfjes en lusjes, die lijntjes met kriebels en fliebers. Dat je zo kunt schrijven en, nog wonderlijker, dat je het kunt lezen! Ik wou dat ik het kon. Nee, ik wou dat er iemand voor mij was die dat kon. Die in steno noteert wat ik zo nodig te vertellen heb. Dat ik dat vervolgens zelf niet kan lezen. En dat ik dat ook niet meer hoef. Wat een rust zou dat geven.

© tekst Jos van Hest



Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Mariet Lems kwam bij het opruimen van een kastje het oude tijdschrift Meander tegen van Jan Hofstra Reizen in Drachten. Daarin een hoofdstuk over een Meander-gedicht van Ida Gerhardt in een artikel van Frans Berkelmans.

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten