LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 20 / 12 mei

12 mei, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Dat ijsberen eieren eten van Margreet Schouwenaar (Peter Vermaat)

Recensie van de bundel Broersgedicht van Michiel J. Ris (Jeroen van Wijk)

Schrijven is de zin die ik aan mijn leven geef.' Interview Christine Van den Hove (Alja Spaan)

Het commentaar van Kamiel Choi (Janine Jongsma)

Waar een busreis toe leiden kan, column van Marc Bruynseraede

Kunst en afgunst, column van Rogier de Jong

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Het moeilijkste is het verwoorden, het gevecht om het woord.’ Een interview met Hans Franse, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Sasja Janssen wint de Johan Polak Poëzie Prijs voor haar bundel Virgula. Deze prijs met het enorme bedrag van 50.000 euro wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van de afgelopen drie jaar.
Tevens wordt haar de driejaarlijkse oeuvreprijs A. Roland Holst toegekend. Liesbeth Lagemaat houdt de poëzielezing bij de uitreiking op 25 mei in de ruïnekerk in Bergen, 16.00 uur.

Activiteiten Poëziecentrum: 18 mei11.00 uur Poëziewandelingmet gids Willeke Roerdinkholder, 25 mei14.00 - 16.00 uur Het betere werk - Marshmallow, Simone Atangana Bekono, 1 juni12.00-13.30 uur Lunchpauze poëzie met Wim van Til.

Eijlders Dichters vraagt dichters om met gedichten duidelijkheid te scheppen, zondag 19 mei 2024 om 15:00 uur zijn de trappen het podium voor jouw wijsheid.
De stadsdichter van Amsterdam, Ellen Deckwitz, zal onze speciale gastdichter deze middag zijn.

Zaterdag 25 mei 16.00 uur het jaarlijks terugkerende feest der Franse poëzie bij INDEX Poetry: la Périphérie du Marché de la Poésie! Het bijzondere festival doet ook dit jaar weer Leiden aan. Deze keer met Marie de Quatrebarbes en Olivier Barbarant.

Op woensdagavond 5 juni organiseert Poëzie Podium Oss voor de 13e keer het dichtprogramma Tussen de Schuifdeuren. Speciale gast is onze voormalige Stadsdichter Michel Nierop. Collega stadsdichters Romy van Dongen (Waalwijk), Doeko L. (ex-stadsdichter Den Bosch) en Pieter Bas Kempe (Zutphen) zijn ook uitgenodigd.

Nog meer DichtersZwerftochten en DichtInHetCafé's de komende maand: Breda zondag 9 juni, Rotterdam zondag 16 juni. Meld je hier aan.

Op zondagmiddag 30 juni a.s. is de tiende editie van Dichters in de Tuin. Op podia in de tuin van kunstinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen treden vanaf 13.30 uur negen dichters op. Het is een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst. De dichters van 2024 zijn: Anneke Brassinga, Mustafa Stitou, Daad Kajo, Joep Stapel, Sasja Janssen, Mustafa Kör, Iduna Paalman, Oliver Kruse-Dougherty en Nisrine Mbarki. Het thema is dit jaar Dichter bij het vuur. De dichter bouwt een vuur van woorden, losjes of verdicht, laat het branden op papier of in een voordracht. De kaartverkoop is gestart!

Readymades

Twaalf regels

Ik pak uit mijn boekenkast een uitgave van het lange gedicht Mei van Herman Gorter. Een Ooievaarspocket die ik op 10 november 1962 kocht. Die datum, zie ik, schreef ik indertijd achter mijn naam op de eerste bladzijde van het boek.

Dan dwarrelt er een papiertje met een wonderlijk geheimschrift op de grond. Wat zouden die cijfers, streepjes en veetjes betekenen? Heb ik dat ooit geschreven? Of is het een geheimzinnig raadsel van een vreemde? En hoe komt het in dit boek terecht?

Opeens zie ik het. Het zijn de eerste twaalf regels van Mei! Het basispatroon van de vijfvoetige jambe, een afwisseling van onbeklemtoond en beklemtoond. Ik zie ook waar ik als zestienjarige in de fout ga. Net als de andere regels hebben regel 5 en  regel 12 ook tien lettergrepen: ‘was ’t’ telt als één lettergreep, en ‘In ’t’ ook. Literatuur is een kwestie van goed tellen.

Bij regel 7 staat een pijltje. Op de achterkant schreef ik daarbij in de spelling van toen: ‘biezonder mooi’. ‘Nog licht, er viel een gouden blanke schijn’. Literatuur is een kwestie van geraakt worden.

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen.  We zijn weer terug met onze serie Meanderen. In de nieuwsbrief deze week van uitgeverij Passage oa het opfrissen van haar poëziefonds met daarin: 'Al deze dichters hebben, ieder op hun eigen manier, een volstrekt eigen geluid. Van heldere en humoristische poëzie tot meanderend en overwegend.'

Ria Moons kwam in het boek De camino van Anya Niewierra deze regels tegen: 'De villa ligt halverwege een heuvel een paar honderd meter verderop, waar de rivier weer rustig meandert, met amper geluid. Je hoorde daar de vogeltjes zingen en je had zicht op diepblauw water en donkergroene heuvels.'

We hebben inmiddels een lijst met reacties. Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten