LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 7 juli

7 jul, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Minder in het echt van Marc Lonneville (Paul Roelofsen)

Gedichten Barbara De Munnynck

 

 

Recensie van de bundel de uitgesproken stilte van Rivqa Kriek(Tom Veys)

Poëzie is in de allereerste plaats taalmuziek.
Interview Piet Gerbrandy (Monique Wilmer-Leegwater)

Het commentaar van Steven Grauwmans (Janine Jongsma)

Gedichten Paul Bezembinder

Die de lucht doet trillen, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

'Vaak is het juist omdat poëzie niet van nut moet zijn, dat ze zoveel kan betekenen.’. Interview met Silke Peeters, dinsdag online!

‘Ik heb ervaren wat de kracht van poëzie is bij zo’n onderwerp als rouw.’
Interview met Sytse Jansma, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Zomerstop

Meander heeft haar zomerstop van 15 juli tot 5 augustus.

Medewerkers

We nemen afscheid van Paul Bezembinder die jaren voor ons de binnengekomen kopij beoordeelde, altijd met een scherp maar invoelend vermogen, waardevol advies en collegiale ondersteuning. We danken hem voor zijn inzet en wensen hem alle succes bij alles dat hij nog doet en gaat doen.
Zijn plaats wordt ingenomen door Ron Frinks (Johan Meester), een actieve dichter, voordrachtskunstenaar en uitgever. Wees welkom, Ron.

We zijn ook heel bij met Simon Mulder. Simon Mulder is voordrachtskunstenaar, essayist, dichter met een grote interesse in het vormvaste gedicht, artistiek leider bij literair theatercollectief Feest der Poëzie en redigeert de Singersteek Serie bij Uitgeverij HetMoet. HetMoet en het Feest der Poëzie werken samen met Meander om na de zomerstop elke maand een sonnet uit hun fonds, in het Nederlands of tweetalig in oorspronkelijke taal en Nederlands vertaling, met een korte toelichting door Mulder naar voren te brengen en te omlijsten met verschillende media in de nieuwe rubriek 'Een wereld vol sonnetten' (de titel is gehaald uit het sonnettenduo vol kritiek op 'sonnettenbakkers' door Nicolaas Beets.

Nieuwsflits

Biograaf, dichter, schrijver en uitgever Wim Hazeu (1940) is op 2 juli overleden. Marten Toonder, Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff, M.C. Escher, Simon Vestdijk en Lucebert kregen allemaal een biografie dankzij Wim Hazeu. Naast de grote biografieën maakte hij ook biografische schetsen. Hazeu debuteerde als dichter in 1963 met de poëziebundel Achterebbe, in 1966 gevolgd door Dankdag voor het gewas. Hazeu's poëzie is geëngageerd en ontleent veel van de thematiek aan de natuur. In Blikschade (1975) spelen ook autobiografische feiten een rol. Ook richtte hij het literaire tijdschrift Kentering op.

Jos van Hest ontving de Andreaspenning als erkenning voor zijn toewijding en bijdrage aan de poëzie en de literaire gemeenschap van Amsterdam. Van Hest is initiatiefnemer van het Open Podium in de Oba Oosterdok dat hij sinds 2004 ook leidt. Dit podium is een broedplaats voor poëzie. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Oba Oosterdok werd een gedicht van Van Hest onthuld.

De Belle van Zuylering 2024 gaat naar Svetlana Alexijevitsj (1948). Dat heeft het International Literature Festival Utrecht gisteren bekendgemaakt. De Belarussische auteur en onderzoeksjournalist ontvangt de internationale ereprijs voor een schrijversoeuvre met een grote maatschappelijke betrokkenheid op 28 september tijdens festivaldag Exploring Stories. Ze zal dan ook de Belle van Zuylenlezing houden. Het oeuvre van de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur is volgens de uitreikingscommissie ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd’ en ‘uitzonderlijk groots en uitzonderlijk intiem’.

‘Het Great Granate Gala is als poëtische popcorn, waar door de afwisseling en variatie de kracht, reikwijdte en relevantie van woordkunst voelbaar en duidelijk wordt.’ zei de presentator Mounir Samuel. Kijk naar de samenvatting hier.

Op 12, 13 en 14 juli laat het driedaagse openlucht poëziefestival Dichters in de Prinsentuin zien dat literatuur je wereld verruimt. Dichters en bezoekers komen dichter bij elkaar door de intieme setting, maar ook door programma’s die ontstaan zijn vanuit de groeiende behoefte aan meer verbinding. Noordwoord kantelt je wereld!

Op zondag 14 en 28 juli de 8e literaire wandeling door Groet onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. Denk aan dat prachtige Noordhollandse landschap, de gesprekken onderweg, een lunch bij de Bokkesprong, en maak een keuze uit het boekenaanbod van Conserve, dan is de wandeling bijna gratis. Aanmelding hier.

Omdat juli de maand van de Nijmeegse Vierdaagse is, kun je van 16 tot 19 juli niet terecht in het Poëziecentrum Nederland. Maar daarna.....kijk op de agenda!

Zondag 21 juli organiseert Eijlders de 4e dichtersmarathon, ‘op zoek naar het Pure en Natuurlijke’. Café Eijlders is hèt centrum van de dichtkunst. Kom!

Zaterdag 27 juli Dichters in 't Raam van 18.00 tot 21.30 uur in BarBroos te Gent.
Poëtische rock 'n roll met dichters/rappers/vertellers/speechgevers/slammers en performers, alweer de 12de editie!

North Sea Port Gedichtenwedstrijd: Ontdek de kracht van woorden en laat je creativiteit de vrije loop gaan! Doe mee en maak kans op één van de 10 geweldige prijzen. Ontdek alle prijzen hier.

 

Readymades

Koningen van Nederland

De Bierkoning, Amsterdam
De Kruidenkoning, Diemen
De Laminaatkoning, Dordrecht
De Hengelsportkoning, Amersfoort
De Kaaskoning, Den Bosch
De Stoffenkoning, Gouda
De IJskoning, Tilburg
De Patatkoning, Driebergen
De Bloemenkoning, Katwijk
De Verfkoning, Breda
De Vuurwerkkoning, Den Haag
De Drankkoning, Hoensbroek
De Glaskoning, Arnhem
De Platenkoning, Lunteren
De Zadenkoning, Hooghalen
De Broekenkoning, Volendam
De Haringkoning, Den Haag
De Groenkoning, Echel
De Textielkoning, Geldrop
De Bandenkoning, Apeldoorn
De Dierenkoning, Kwadendamme
De Frisdrankkoning, Breukelen
De Snackkoning, Venray
De Vloerkoning, Alkmaar
De Winterkoning, Lopikerkapel
De Kousenkoning, Gorinchem
De Autokoning, Dordrecht
De Keukenkoning, Rijswijk
De Tuinkoning, Helmond
De Tassenkoning, Hengelo
De Diepvrieskoning, Wedde

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Onze serie Meanderen blijft populair. Willem Tjebbe Oostenbrink werd geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden (Joep van Ruiten):
'Als wordt gevraagd naar de oorsprong van zijn gedicht, zegt Oostenbrink dat er veel wegen zijn waarlangs gedichten ontstaan. ,,Het kan door een gesprek komen, door een vraag. Door het meanderend zoeken naar grenzen.” En dan vertelt hij over zijn kinderjaren.'

Alja Spaan vond in De kunst van het vertalen, over Thérèse Cornips (uitgeverijBA Amsterdam):

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten