LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 34 / 8 september

8 sep, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bloemlezing Een stolp van stilte, 100 haibuns samengesteld door Luc Barbé (Jeanine Hoedemakers)

Wat is de betekenis van een woord? Column Willem Tjebbe Oostenbrink

 

 

Recensie van de bundel Dichter bij verwondering van Egbert Rietveld (Tom Veys)

'Een bundel is voor mij onvermijdelijk één geheel, als een lichaam.' Interview Anke Senden (Monique Wilmer-Leegwater)

Het commentaar van Romain John van de Maele (Janine Jongsma)

 

Gedichten André Meulman

 

De motregen van de ironie, column van Rogier de Jong

            

 


Deze week op de site van Meander

‘de basisvoorwaarde ligt in je eigen goesting of urgentie’, uit een interview met Christophe Batens, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

In juni overleed dichter, beeldend kunstenaar Marcel Obiak. Hij debuteerde in 1959 met de bundel ‘Kontrasten’, waarvoor hij de Prijs van de Provincie Limburg en de Hendrik van Veldeke prijs won. Zijn laatste dichtbundel ‘Ruimtewerking’ verscheen in 2015. Marcel Obiak was ook redactielid van De TafelrondeImpuls en Vlaanderen. Van 1973 tot 1977 was hij lid van het Comité voor de Vlaamse Poëziedagen. Obiak gaf van 1962 tot 1998 les aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs in Hasselt.

Op 15 september begint het derde seizoen van Meander Live, waarop een dichter zijn of haar bundel in zijn geheel voorleest. Een bijzondere ervaring, nog steeds. Tot nu toe ging het om de laatste bundel, maar nu komt Ingmar Heytze: hij leest niet zijn laatste, maar zijn nog te verschijnen bundel voor: 'Postkamer'. Een voorpremière dus. De bundel zal in januari verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Meander Live in Theater Luxor, Houtmarkt 64, Zutphen. Aanvang 15.00 uur, entree € 10. Kaartverkoop aan de kassa of hier.

Uit de agenda van het Poëziecentrum: 21 september 11.00 Poëziewandeling met Marijke Hanegraaf, 25 september (en in oktober en november) een cursus gedichten schrijven met Monica Boschman, 28 september Het Betere Werk met Hannah Chris Lomans. Elke donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur spreekuur poëzie met Marijke Hanegraaf.

De gedichtenwedstrijd van de 65ste Brabantsedag, met als poëtisch thema Dichterbij Brabant, is gewonnen door Eric Habraken (bij de volwassenen) en Fleur Hermans (bij de kinderen). Het typische Brabantse gevoel wisten zij het beste te vangen.

De Kids Haiku Wedstrijd is een gedicht- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. Een Haiku is een kort Japans gedicht. Het thema van de wedstrijd is 'lekker eigenwijs'. De uiterste inzenddatum is 28 februari 2025.

 

Readymades

 

 

Gekrijt

Goed, we missen twee t’s bij ‘bloed’. Drie uitroeptekens aan het eind is wel wat veel van het goede. En die tweemaal puntje puntje puntje hoeft ook niet. Maar toch, dit straatgedicht mag er zijn. Het is met uiterst leesbare, forse letters gekrijt op de werkelijkheid van harde stoeptegels en het grijpt de argeloze voetganger stevig bij de neus. Het gedicht is ontstaan uit noodzaak, dat zie je meteen. Hier laat iemand zich krachtig horen, spreekt zich vierkant en dreigend uit en drijft alle passanten die van niets willen weten een bloederige toekomst in. Een visionair gedicht als een schreeuw van weerstand en verzet. Deze straatpoëzie is een overduidelijk protest tegen al die slappe liflafjespoëzie over sentimentjes van gekwetste zieltjes van die weemakende, navelstaarderige, dagboekerige dichtertjes. Hulde!

© tekst Jos van Hest
© beeld Sanna Bakker


Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Uit een recensie over de documentaire A New Kind of Wilderness, Sabeth Snijders in de NRC van 28 augustus jl. haalde Alja Spaan het volgende:

en uit Hier begint de victorie, schrijvers over Alkmaar, de bijdrage van Joost Zwagerman, Conserve, 2008:

Voorlopig hebben we nog inzendingen genoeg! Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten