LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 44 / 3 november

3 nov, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Zwijgen tot het schraapt van Margreet Schouwenaar (Maurice Broere)

Gedichten van Marnix Raes

Recensie van de bundel De grote inkijk van Jana Arns en Roel Richelieu Van Londersele (sam.)
(Christina Vanderhaeghe)

Interview met Frans A. Brocatus, "Een gedicht moet veroverd worden" (Alja Spaan)

Recensie van de bundel La pose voilée van Malou Swinnen & Inge Braeckman (Romain John van de Maele)

Aan de hanenbalkcolumn van Jan Loogman

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Afscheid van Romain John van de Maele

De recensie van Romain John van de Maele in deze Nieuwsbrief is de laatste die hij schreef voor Meander. Hij doet een stapje terug, maar dat betekent niet dat hij stopt met zijn andere literaire activiteiten, waarvan u onder andere in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren een aantal resultaten kunt zien.

Zijn recensies waren altijd van een gelijkmatig hoog niveau en de samenwerking met hem was een plezier.

We danken hem hartelijk voor zijn medewerking aan Meander en wensen hem alle goeds.

 

Nieuwsflits

Na Utrecht is ook Leeuwarden door de Unesco aangewezen als City of Literature. De kandidaatstelling was een direct vervolg op het onderdeel Lân van taal dat in 2018 onderdeel was van Leeuwarden Culturele Hoofdstad dat een enorme boost heeft gegeven aan het culturele leven in de Friese hoofdstad en de rest van de provincie

De eerste Drs. P Trofee, een prijs voor een auteur of kunstenaar die werkt in de vrolijke en vrijzinnige traditie van Drs. P (Heinz Polzer 1919-2015) is toegekend aan Midas Dekkers. Volgens de jury reikt Dekkers in in zijn werk naar het hoogst denkbare, namelijk ‘de combinatie van waar en leuk’. De Drs. P Trofee, een initiatief van Het Heen- en Weerschap, de stichting die de literaire nalatenschap van Drs. P beheert.

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens is de winnaar van de Ger Fritz-Prijs 2019 met zijn gedicht 'U beklijft'. De Ger Fritz-Prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het mooiste eenzame uitvaart-gedicht van het afgelopen jaar.
Harmens schreef het winnende gedicht, ‘U beklijft’, ter gelegenheid van eenzame uitvaart nr.240, van dhr. G.R. op 6 mei 2019. De prijs bestaat uit een bloemstuk, zijnde een standaard rouwarrangement zoals dat ook op de kist van eenzaam overledenen wordt gelegd, voorzien van een lint met opschrift én een portretfoto van de winnaar met rouwkrans. Vandaag, de dag na Allerzielen, krijgt de prijswinnaar op de Amsterdamse Begraafplaats St. Barbara de prijs overhandigd. De prijsuitreiking vindt plaats bij het graf van de vorig jaar overleden eerste coördinator van de Eenzame Uitvaart, F. Starik. Hij is opgevolgd door schrijver, dichter Joris van Casteren.

Na de succesvolle serie Rainbow Essentials is het tijd voor iets nieuws: met trots presenteert uitgeverij Rainbow de nieuwe reeks Rainbow poëzie! De mooiste Nederlandstalige poëzie in prachtige gebonden uitgaven.
In oktober verschijnen er twee nieuwe bundels met gedichten van Herman Gorter en Rutger Kopland.

Meander op Facebook

Veel Facebookgebruikers zijn Meander al gevolgd naar de nieuwe Facebookpagina. Er verschijnen geen berichten meer op de oude pagina Meander Redactie.
Ben je Facebookgebruiker en wil je dagelijks onze nieuwe berichten zien of reageren op berichten: volg ons op Meander Poëzie.
NB: er circuleren nogal wat namen die op ‘Meander Poëzie’ lijken. Let dus goed op voor je op volgen klikt. ‘Meander Poëzie’ is herkenbaar aan de vertrouwde ‘M’ in het logo en de profielfoto met liggende boeken (een ontwerp van Ernst Jan Peters). Of gebruik de links in dit bericht.

 

Meander op andere plaatsen

De Drentsche Aa is een beek in Nederland die door de provincies Groningen en Drenthe stroomt. Deze wordt beschouwd als de enige Nederlandse beek van enige omvang die (grotendeels) zijn oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden.
(zie WIKIPEDIA Drentsche Aa)

De dichter Rutger Kopland, die dicht bij de beek woonde, maakte in de omgeving van het dorp Schipborg een brug over de Drentsche Aa. Hij schreef tevens het gedicht Drentsche A.
Enkele regels uit het gedicht:

Morgens aan de rivier, morgens waarin
hij nog lijkt te overwegen
waarheen hij die dag
weer zal gaan

Uit “Er is nog zoveel ongezegd.
Vraaggesprekken met schrijvers”
door Piet Pirijns

(ingestuurd door Els van Dinteren)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten