LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 18 / 3 mei

3 mei, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De verschroeide Hof van Eden van Daniël Van Hecke (Marc Bruynseraede)

Gedichten van Rik Dereeper

In de derde Poëzie Kort van 2020 recensies van de bundels Journal de gestes / Gebarendagboek van Carl Norac (Eric van Loo), Ongeëvenaard van Brigitte Spiegeler (Janine Jongsma) en Het Liegend Konijn 2020 / 1 van Jozef Deleu, redactie (Hans Puper) en Generaties van Gilles Boeuf (Eric van Loo)

Interview met Janine Jongsma, "Poëzie is balsem voor je ziel" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Liefde in tijden van brand van Mark Boog (Herbert Mouwen)

Gedichten Jan Kleefstra

Misbaksels en hypocriete types, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Het is verwondering die me drijft", uit het interview met Dorien Dijkhuis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

In deze vreemde tijd is het soms fijn om je gedachten op iets anders te richten. En om een gesprek te hebben dat eens niet over het Corona virus gaat. Daarom is Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar gestart met de Poëzie lijn. Medewerkers lezen via de telefoon een gedicht op aanvraag voor.

Niemand zit stil, na het noodgedwongen uitstel van het 51ste Poetry International Festival is begonnen met dichter Jaap Robben en VPRO Mondo aan 'Dichter aan de lijn'. Met Versopolis en vijfenzestig poëziefestivals wereldwijd aan het online Festival of Hope en met Babs Gons een optreden bij de Doelen in hun serie online Lunchbreakconcerten. En op de site komende week de genomineerden voor de C. Buddingh'-prijs 2020.

Podcasts worden steeds populairder. Ook het oudste literaire tijdschrift van Nederland, De Gids, heeft de podcast ontdekt. "Hadden ze dat maar eerder gedaan: dan had je Potgieter nog kunnen horen", aldus Tzum.

Ook de Ekklesia Amsterdam heeft besloten om podcasts uit te zenden met overdenkingen, meditaties en gebeden van Huub Oosterhuis, omlijst door liederen, die men vanuit huis meezingen kan met het Verzameld Liedboek in de hand. Dit om alle mensen een hart onder de riem te steken en de wekelijke dienst in de Rode Hoed te Amsterdam in een zekere vorm te kunnen laten doorgaan.

Elke 4 en 5 mei herdenken wij de oorlog en vieren de bevrijding, die nu 75 jaar geleden is, in Nederland. Elf jaar was Huub Oosterhuis toen Nederland bevrijd werd, en nog steeds herinnert hij zich het geluksgevoel. En zegt hij: 'Dan schaam je je voor oorlog elders...' In dit audiofragment kunt u verder luisteren.

Anneruth Wibaut schreef een dialoog met het vaak geciteerde gedicht Vrede van Leo Vroman, met de bekende regels: Kom vanavond met verhalen….  Zij antwoordt hem vanuit de tweede generatie, hoe essentiële verhalen over oorlogsgruwelen niet verteld werden en welke impact dat had. Beide gedichten worden in beurtzang voorgedragen door Marten Janse, met de voordracht van Leo Vroman, en Anneruth Wibaut met haar eigen tekst. De opname wordt 4 mei geplaatst op de site van de Haarlemse Dichtlijn.

Feest der Poëzie maakte de voorstelling Theater Na de Dam, 'die de brug slaat tussen het leed van vroeger en dat van nu'. Met David Omar Cohen die zijn nieuwe vertaling presenteert van de liederen van Mordechai Gebirtig naar het Nederlands met voordracht van hemzelf in het Jiddisch en door Simon Mulder in het Nederlands, met Elte Rauch die haar verhalenbundel presenteert met een verhaal over Gebirtig en met zangeres Shura Lipovsky, een bekendheid op het gebied van het Jiddische lied. Tevens brengen zij prachtige opnamen van Chana Milner, haar leermeester. Via het YouTube-kanaal van het Feest der Poëzie, maandag 4 mei, 21:00-21:45 uur.

 

 

Meander op andere plaatsen

Groet uit een doodstil Antwerpen van Bert Bevers.

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

Het fragment uit de vorige nieuwsbrief werd overigens ook ingestuurd door Jan van der Vegt.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten