LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 5 / 31 januari

31 jan, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Dichtbrieven van een overzeese vriend van Klaas Jager (Peter Vermaat)

Gedichten Astrid en Jana Arns

Recensie van de bundel Veldwerk van Bernke Klein Zandvoort (Paul Roelofsen)

Interview met J.V. Neylen, "Tussen bestaan en niet-bestaan" (Jan Loogman)

 

Recensie van de bundel Het eiland en andere gedichten van Michiel van Kempen (Herbert Mouwen)

Gedichten van Paul Éluard, Ted van Lieshout, Adriaan Roland Holst, Judith Herzberg en Roel Richelieu Van Londersele

 

Samen!column van Rogier de Jong

 

Deze week op de site van Meander

"Het schrijven gebeurt binnen mezelf", uit het interview met Daphne Schrijvers, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Anne Vegter is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Eerder had ze het hele land onder haar hoede. Heidi Koren is de nieuwe stadsdichter van Nijmegen. Met haar stadsdichterschap wil Heidi het belang van de kunsten uitdragen. Myron Hamming is de nieuwe stadsdichter van Groningen.

Peter Verhelst won de Awater Poëzieprijs 2020 met de dichtbundel Zon.

De inschrijving voor Dichters in de Prinsentuin is geopend. Het evenement is gepland op 9 tot en met 12 juli. Aanmelden hier.

We hadden de podcastserie al van Poetry International maar er valt nog veel meer te beluisteren: zo lanceert Singel Uitgeverijen acht audiobundels van gerenommeerde dichters, te beluisteren via bibliotheken, boekwinkels of Storytel.
Granate plaatst het gedicht van de maand en meer op Soundcloud en als u daar toch bent, is het eenvoudig zoeken naar meer poëzie. Ook YouTube wordt steeds populairder, zie Feest der Poëzie bijvoorbeeld terwijl Instagram ons steeds meer inhoud geeft; we hadden al Wouter van Heiningen maar kijk ook eens bij dichters als Adriana Ivanova (onder de naam Hartkamers).

Poëzie verrijkt het leven koppelt politiek aan poëzie en publiceert een top 10 aan politieke gedichten.

 

Medewerkers

Wij verwelkomen Jinze de Klerk uit Mook als nieuwe redacteur voor de recensierubriek.  Jinze is docent Nederlands (havo/vwo) in Arnhem en hij doet zijn best om leerlingen kennis te laten maken met poëzie. Zelf wil hij graag een kijkje nemen in de dichterswereld en er een bijdrage aanleveren. Wij wensen hem een fijne tijd bij Meander. (Janine Jongsma)

 

Poëzie op vreemde plekken

Voor Erfgoed Zeeland heeft Jan Kuipers de afgelopen jaren tien ‘ankerplaatsen’ voorzien van disticha, die elk aansluiten op de thema’s van zo’n ankerplaats. Het zijn banken met afbeeldingen, teksten en audiovisueel materiaal. Tien disticha betekent zo’n 38 thema’s; tezamen bieden ze een soort ‘poëtisch overzicht’ van 20 regels van het cultureel erfgoed in de provincie.

Onderstaande foto met distichon (in de rugleuning van de bank) behoort tot de eerste ankerplaats bij de Oesterij in Yerseke (op het terrein van de Oesterputten). Het dubbelthema hier was de oestercultuur en de verwoestende Sint-Felixvloed van 5 november 1530, waarvan de gevolgen (verdronken land) de schelpdierteelt zeer bevorderden. Het distichon (foto HMD Dekker) luidt:

De zilte schat in kalk en hoorn,
die danken wij aan Felix’ toorn

(Ingestuurd door Jan Kuipers)

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten