LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 9 / 28 februari

28 feb, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Vesper van Anne Broeksma (Peter Vermaat)

Je moet het maar durvencolumn van Martijn Benders

Recensie van de bundel Rijpe velden van vrolijkheid van Truus Roeygens (Ivan Sacharov)

Interview met Anne-Sophie Rutsaert, "Dichter? Kunstenaar? Welnee, ik zie mezelf als verbeeldingsarbeider." (Mirthe Smeets)

 

Recensie van de bundel Adem van Jef Blancke en Gerda De Preter (Hettie Marzak)

Gedichten van Sandra Roobaert

 

Het evangelie van Hans den Hartog Jager, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Poëzie stelt zo haar eisen.", uit het interview met Marleen de Crée, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Zeef Poëzieprijs werd gewonnen door Kenneth Swaenen voor zijn bundel Witte dwergen.

De genomineerden voor de Herman de Coninckprijs zijn de bundels Guillaume van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek), & rol door van K. Michel (Atlas Contact), Wie was ik van Alfred Schaffer (De Bezige Bij), Het stad in mij van Maud Vanhauwaert (Das Mag), Big Data van Anne Vegter (Querido) en Parkplan van Wout Waanders (De Harmonie).

Prijs de Poëzie presenteert De Johnny: een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Van 1993 tot 2012 was er al een Johnny van Doornprijs, onder andere uitgereikt aan Simon Vinkenoog en Jules Deelder.

Dit jaar wordt voor de zesde keer de Maerlant Poëzieprijs georganiseerd, een initiatief van Kunstspoor Noord-Beveland. Het thema is Eiland.

Bab Gons mag het Boekenweekgedicht voor dit jaar te schrijven! Het thema is tweestrijd.

Granate is op zoek naar dichters voor meer poëzie op de stoep in Amsterdam Noord!

Digitaal vanaf 1 maart het literair festival Nieuwe Types. Via podcasts, korte films, livestreams en dergelijke nieuwe verhalen, nieuwe vertelvormen en nieuwe schrijvers. Daar hoort een eenmalige uitgave bij van de Losbladige Notulen. Alles georganiseerd door De Nieuwe Oost/Wintertuin.

Commotie over het feit dat Marieke Lucas Rijneveld de vertaler zou zijn van het gedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman, voorgedragen tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Rijneveld heeft de vertaalopdracht inmiddels teruggegeven.

Nog meer commotie: het gedicht dat begint met de woorden ‘And the people stayed home’ is een instant klassieker uit maart 2020, geen tekst van meer dan een eeuw oud. Auteur is de Amerikaanse Kitty O’Meara. Het gedicht is vrijwel direct na publicatie onderdeel geworden van de internationale corona-folklore, met de verbasteringen die daarbij horen.

Literair agent Paul Sebes schreef Het Parool een opiniestuk over de effecten van corona op het gehele boekenvak. Niet alleen de boekhandels lijden volgens hem, maar ook de uitgeverijen en de auteurs. Uitgever Joost Nijsen van Podium nuanceert vandaag de woorden van Sebes. Volgens hem speelt er een ander probleem: met gesloten winkels is het gewoon lastiger.

Wist u dat er een playlist Epidemieën bestaat?

 

Poëzie op vreemde plekken


Placemat. Ontwerp en tekst Johan van Geluwe (1929-2020).
Ingestuurd door Johan Everaers.

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst. Ook op Facebook zijn er geweldige voorbeelden zoals deze pagina van Jos van Hest.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten