LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 14 / 4 april

4 apr, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel In mijn mand van Lieke Marsman (Kamiel Choi)

Recensie van de bundel Demerararamen van Antoine de Kom (Martijn Benders)

Interview met David Troch, "Een creatieve geest moet je niet te veel beknotten" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel De bloemen van het kwaad van Charles Baudelaire (Herbert Mouwen)

Laat bloemlezingen daarom lekker liggencolumn van Wopke van der Lei

 

Maak je geen zorgen, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Naakt als een pasgeboren baby", uit het interview met Retrato de Frank Baéz, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Piet Gerbrandy wint de J. Greshoff-prijs met Grondwater en Maud Vanhauwaert is de winnaar van de Jan Campert-prijs met Het stad in mij.

Voor de C. Buddingh'-prijs 2021 zijn 25 poëziedebuten ingezonden waaronder Wie omkijkt wordt gezien van Astrid Dewancker, Rijpe velden van vrolijkheid van Truus Roeygens en Duikvlucht van Wim VandeLeene.

Poetry International rekent dit jaar op een 51e festivaleditie met een mix van binnen-, buiten- en online performances en programma's. Een lang weekend, 10 - 13 juni, genieten! Dat kun je ook van Wordbites, de afgelopen maanden zo gegroeid dat ze je dat graag willen laten zien, hier en hier!

Terwijl Meulenhoff de inclusieve kinderboekenuitgeverij Wilde Haren inschakelt voor een vertaling van Amanda Gormans gedicht The Hill We Climb, wordt een Duitse vertaling (Den Hügel hinauf) door maar liefst drie vrouwen met een diverse achtergrond gemaakt.

En misschien kunnen de columnisten van Meander meedingen naar de Gerrit Krol prijs met hun scenario's voor de toekomst?

 

Readymades

Wij zijn Bep en Bob
Wij zijn Kune kune varkens
Wij gaan graag op de foto
Wij worden te snel dik

Niet voeren A.U.B.

Vier regels: een kwatrijn dus! Plus een slotregel als een dringend verzoek: een kwatrijn met een uitsmijter! Wat opvalt is dat de kwatrijnregels alle vier beginnen met ‘Wij’. Dat maakt dit readymade-gedicht sterk: het staat stevig op vier varkenspoten. De allitererende namen Bep en Bob zijn goed gekozen. Het is een lekker klinkend stel dat onlosmakelijk bij elkaar hoort. De kijker en lezer vraagt zich wel af welk varken nou Bob is en welke varken Bep. Wie is de Bob? Een goed gedicht roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Wie wil weten  wat een Kune kune varken is, gaat maar even naar Wikipedia. Wie de varkens wil zien, moet naar Buren.

© Jos van Hest
© foto Ineke Holzhaus

 

Poëzie op vreemde plekken

Rupeldijk aan het Hellegat (Niel), ingestuurd door Thierry Timmermans.

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten