LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 16 / 17 april

18 apr, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Iedereen moet ergens zijn van Tjitske Jansen (Johan Reijmerink)

Reve en de religieuzen, column Hans Franse

Recensie van de bundel Dubbelportret / Doppelporträt van Els van Dinteren (Peter Vermaat)

Interview met Harmen Malderik, "Ik heb de beste beslissingen in mijn leven op de fiets genomen." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Het Liegend Konijn 2021/1 samengesteld door Jozef Deleu (Hans Puper)

Klassieker 250, een bespreking van het gedicht De man en zijn huis van Nico Slothouwer (Dirk Rodenburg)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

 

De tuin van de vergeten vruchten, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"De Poëzie bestaat niet, toch?", uit het interview met Mirthe Smeets, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Antiquariaat Artistiek Bureau gaat Grafkrans van Hans Warren uitgeven, een bundel met nagelaten gedichten.

De European Union Prize for Literature 2021 bevat blijkbaar geen poëzie. Wel leuk natuurlijk dat Nederland meetelt.

Een nieuwe aanmoedigingsprijs voor jonge talenten: Brandsalarm - om de herinnering aan Wim Brands levend te houden èn iemand te prijzen die "inspireert en uitdaagt en haar of zijn eigen weg gaat in het land der letteren." De eerste Brandsalarmist is bekend: zelfstandig redacteur en literair scout Stefanie Liebrek.

Een bijzonder project passend bij deze zondagmorgen maar ook op een gewone woensdag: Jelle Jan Klinkert publiceert op deze dagen een apocriefe psalm, beginnend bij psalm 1 en dan door tot 150. Belangstellenden kunnen zich abonneren op de website. Een toelichting op dit anderhalf jaar durend project staat daar ook.

 

Readymades

Puddingfabriek
De Padvinder

Loop je door Zutphen, kom je in de Heukestraat deze weergaloze readymade tegen: Puddingfabriek De Padvinder. Twee ouderwetse woorden die beginnen met een p en een doodgewoon lidwoord, dat is alles. Meer hoeft er niet gezegd te worden op deze vanillegevel. Puddingfabriek, kan het zoeter? Padvinder, kan het stouter? Dit moet wel een luilekkerland zijn voor liefhebbers. Ach hoe fraai! Je hoeft nooit meer een papieren bundel te lezen, deze gevel is voldoende. Het gedicht zet je aan het denken en fantaseren. Hoe zat het ook al weer met Pudding en Gisteren? Zouden hun vader en moeder hier wonen? Weet je nog van Sjakie en de chocoladefabriek? Wat zou een onverwacht goede naam zijn voor een zuurhandel, een beddenpaleis, een borstelwinkel?

© Jos van Hest
© foto Anja Wormeester

 

Poëzie op vreemde plekken

Wanneer men deze link aanklikt en als thema 'Poëzieroute' kiest, krijgt men de gedichten en de locaties te zien van de 'fietspoëzieroute' in Tielt-Winge & deelgemeenten ('hartje Hageland' in Vlaanderen). Als toemaatje kan men de 10 gedichten ook beluisteren (door Ina Stabergh zelf ingelezen). Ina werd in 2006 de eerste stadsdichteres van Diest en meteen ook van Vlaanderen.
Ingestuurd door Fred Jonckers.

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten