LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 25 / 20 juni

20 jun, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Osebol van Marit Kapla (Hans Puper)

Kinderen zijn hinderencolumn van Hans Puper

Recensie van de bundel De Wereld Licht Verversd van Peter de Liefde (Inge Boulonois)

Interview met Anna de Bruyckere, "Je krochten bewoonbaar maken" (Jan Loogman)

 

Recensie van de bundel Een luchtbel in een vluchtige rivier van Jean Pierre Rawie (Hettie Marzak)

Klassieker 252, een bespreking van het gedicht gieser wildeman van Radna Fabias (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

 

 

Couperus in Orvieto, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"In de potentie van de nagalm", uit het interview met Dean Bowen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Poëziedebuutprijs is een initiatief van Poëziecentrum in Gent en de Auteurs. De jury selecteerde vier dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2020 (in alfabetische volgorde): Anna de Bruyckere met Voor permanente bewoning, J.V. Neylen met En niet bij machte, Elly Stolwijk met liefde de vluchtige holte en Meity Völke met aan het licht. De winnaar wordt op 21 augustus 2021 bekend gemaakt in de Standaard der Letteren en mag zich de beste debutant van 2020 noemen.

De Nacht is terug! Vorig jaar moesten we helaas overslaan vanwege de onoverzichtelijke corona-ontwikkelingen, maar dit jaar zal alsnog de 38ste editie van de illustere Nacht plaatsvinden. Voorlopig nog steeds in een aangepaste vorm, want groen licht om op 2 oktober alweer in een volle zaal te zitten is er op dit moment nog niet. Tijdens deze ‘limited edition’ in de Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin als vanouds optredens van de beste dichters van dit moment, afgewisseld met muzikale entr’actes. Het motto van dit jaar is geleverd door Vrouwkje Tuinman: ’s Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat. In die regel klinkt zowel een zoete herinnering aan een onbezorgd verleden door, als een hoopvolle wens voor een toekomst zonder afstand, mondkapjes en avondklok; de afsluiting van een periode waarin we veel te vaak waren overgeleverd aan ons eigen bed.

Nieuwe serie

Uit onze publicaties komt soms het antwoord op De Vraag: Wat Maakt Een Gedicht Goed? Maar vaker blijft de vraag staan. Nog vaker roept het antwoord discussie op. Dat lijkt ons alleen maar goed.
Er zijn veel soorten poëzie met elk een eigen bestaansrecht. Op grond van wat voor regels of ervaring en uit welke context kijk je naar een gedicht. Geef je er een betekenis aan in letterlijke zin of gaat het om de klank, de sfeer? Wat bedoelt de dichter? Wat doen wij daarmee? Op grond waarvan maak je - als recensent bijvoorbeeld - een keuze, een beoordeling?
In veel interviews zit deze vraag en het persoonlijke antwoord, het is en blijft een levendige discussie en wij zetten graag de lezer en de dichter maar ook onszelf (opnieuw) aan het werk.
Dichter Annet Zaagsma inspireerde ons tot deze nieuwe serie, een prachtig voorbeeld van kruisbestuiving. Zelf speelt ze met het idee dat (goede) gedichten kunnen functioneren als een soort Rorschach-vlekken. Misschien volgt daar wel een experiment uit.
De nieuwe serie begint 22 juni en is wekelijks op de dinsdag te volgen. Het antwoord moet minimaal een 60 woorden, maximaal 300 woorden tellen.

Readymades

Ik liep voorbij Stad Niks. Er was geen huis te zien. Alleen kaal en leeg land en een bord met deze readymade. Nog nooit had ik zo helder uiteengezet gezien wat poëzie is en hoe poëzie werkt. Je loopt door een weiland, komt in een verdwenen steeg, omringd door wat slordige huizen en je waant je in een grote stad. Verbeeldingskracht, daar komt het op aan. Dan gebeurt het echt. De Amerikaanse dichter Marianne Moore schreef: gedichten zijn denkbeeldige tuinen met echte padden erin. Zo werkt poëzie. Het lijkt heel wat en het is alles.

© Jos van Hest


Meanderen

(ingestuurd door Kamiel Choi)

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten