LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 6 / 6 februari

6 feb, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Tulpenwodka van Astrid Lampe (Johan Reijmerink)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (30), Sandra Roobaert

Recensie van de bundel Tot de winter er op volgt van Toon Tellegen (Kamiel Choi)

Interview met Sasja Janssen, "Het gaat om het maken. Dat is waarom ik schrijf." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Het spettert geluk van Tomas Lieske (Peter Vermaat)

Gedichten van Taco van Peijpe

Wandeltocht met mijn broer, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Poëzie als bom die pas ontploft als de lezer de pin uit de granaat kan trekken.", uit het interview met Marc Tiefenthal, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

 

Onder de naam Het Kleine Grote Gebeuren organiseert NOORDWOORD samen met Forum Groningen tóch op 12 februari een literaire avond. Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen is het mogelijk om één van de onderdelen van literatuurfestival Het Grote Gebeuren alsnog plaats te laten vinden. Gerbrand Bakker, Hanna Bervoets, Auke Hulst en lokaal talent Charlotte Beerda zijn de belangrijkste gasten op deze avond.

Schilderijen en gedichten van de IJslandse kunstenaar Kristbergur Ó. Pétursson te zien vanaf 18 februari tot en met de 27e februari in Wg Kunst, Amsterdam.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder presenteert de nieuwe documentaire van het Feest van de Poëzie langs de plaatsen Bussum, Laren, Hilversum en Baarn, waar de fascinerende dichter, schrijver, wereldverbeteraar en psychiater Frederik van Eeden ( 1860-1932) en literair beeldenbestormer, veelschrijver, dandy en zelfonderzoeker Lodewijk van Deiijsel ( 1864-1952) woonden en werkten. Zaterdag 26 februari, aanvang 15.00 uur in het Ramses Shaffy Huis. Graag hier reserveren.

Ook die zaterdag: Grab Them By The Poëzie, experimenteel, rauw, uniek in zijn soort en gegoten met authenticiteit. Zaterdag 26 februari 20.00 uur in ABC Libertas, Arnhem.

Bibliotheek Almelo heeft 26e editie van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd geopend. En de opdracht is simpel: maak een gedicht met daarin de regel ‘Het allerbeste is nog altijd rustig blijven’.

Er werden 90 bundels ingezonden voor De Grote Poëzieprijs 2022. Daarvan is 37,8% geschreven door een vrouwelijke auteur en 62,3% door een mannelijke auteur. Ongeveer een kwart van de dichters woont in Vlaanderen, bijna driekwart in Nederland en enkele dichters daarbuiten. Voor het vierde jaar op rij was De Grote Poëzieprijs opengesteld voor dichtbundels die in eigen beheer zijn uitgegeven; 13% van de ingezonden bundels verscheen in eigen beheer. Er is tot nu toe nog geen eigen beheer-bundel doorgedrongen tot de selectie. Welke bundels wel lees je hier.

De Gedichtenwedstrijd heeft haar top 1000 bekendgemaakt. De top 100 volgt eind februari. Aan de 13e editie van de Gedichtenwedstrijd hebben 1704 dichters meegedaan, met gemiddeld 3,5 gedichten.

Er is weer een nieuw nummer verschenen van het gratis verkrijgbare digitale tijdschrift 'De Veerman' van onze oud-recensent Romain John van de Maele.
De enige manier het tijdschrift vanop afstand te lezen is gebruik te maken van de link die de Erfgoedbibliotheek daarvoor ter beschikking heeft gesteld, zie hier. Men moet dan wel nog altijd het nummer aanduiden dat men wil lezen.

 

Readymades

Vogel

Wanneer mag je jezelf ‘dichter’ noemen? Goede vraag! (Wanneer je niet meteen een antwoord weet op een vraag, wil je tijd winnen en zeg je zoiets). Goede vraag dus!

Subsidieverstrekkers vinden dat je pas een dichter bent als je drie bundels hebt gepubliceerd bij een erkende uitgeverij. Bundels uitgegeven in eigen beheer tellen niet mee. Meesters en juffen beweren dat al hun kinderen uit groep 5 dichters zijn. Recensenten schoffelen met hun priemende pennen alle opkomende dichtertjes de literatuurtuin uit. Volgens hoogleraren letterkunde die ervoor geleerd hebben, ben je pas een echte dichter als je sonnetten zingt onder de douche. De meeste mensen kan het echter geen donder schelen: ze doen maar die dichters, als ze maar uit onze buurt blijven.

Genoeg tijd gewonnen en dan nu het antwoord. Je mag jezelf pas ‘dichter’ noemen als je zingt op de fiets. Uit volle borst of met een klein stemmetje. Op het zangfietspad. Niemand die je hoort. De dames en heren critici zitten thuis en tikken driftige woorden op hun Ipad. Maar alle vogels horen jou wel en doen mee. Ze piepen en kriepen, krassen en krijsen, zingen, kwinkeleren en snetteren, zoals ze gebekt zijn. En jij, dichter, bent ook maar een vogel.

© tekst: Jos van Hest
© foto: Mariet Lems

 

Meanderen

In het Dagblad van het Noorden las Izabella Kaya het volgende over een gedicht van Ria Westerhuis: ‘Ook visueel inspireert het gedicht. De meanderende vormen van de tekst zijn als het stromende water van de Hunze. Het gedicht tilt de lezer op en voert hem mee’, aldus de jury. Het volledig artikel is hier te vinden.

uit Het naderen van een brug, Roel Bentz van den Berg, Atlas Contact, 2016. Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten