LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 17 / 24 april

24 apr, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Vos van Cees Noteboom (Johan Reijmerink)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (41), Frans A. Brocatus

Recensie van de bundel Liefde Strijd Dood van Kees van Meel (Maurice Broere)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het tweeënveertigste gesprek, met Jos van Hest,
"Reflectie bevordert kwaliteit." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Trapezista van Anne van Amstel (Hans Puper)

Gedichten van Klaartje Van Camp

ik wou het heelemaal zeggen - / Maar ik kan het toch niet zeggen., column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"Als ik schrijf sta ik het dichtst bij mezelf.", uit het interview met Joris Iven, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

U kunt vanmiddag nog naar het Shaffy Poësie Podium in het Ramses Shaffy Huis aan de Piet Hein Kade 231 in Amsterdam waar oa. Joop Alleblas, Kees van Meel en Merle van Kemenade zullen voordragen. Van 15.00-17.00 uur.
Of naar de OpenMic Sunday, het evenement van Labyrinth, Amstelveenseweg 53, Amsterdam.

Carmien Michels won de BNG Bank Literatuurprijs. Zij kreeg die voor haar verhalenbundel Vaders die rouwen. De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. Michels debuteerde in 2017 met de gedichtenbundel We komen van ver.

Op donderdag 28 april Poëziecafe in Bibliotheek Amstelland met Eerste Liefde. Ook op die plek maar dan donderdag 12 mei Kringlooppoëzie.

Op zaterdag 30 april van 20.00-22.00 uur Grab Them By The Poëzie in Arnhem.

Dichter Bij Jou was jarenlang de naam van de reizende poëzieshow van Uitgeverij Hub Dohmen/Heimdall. Met de presentatie van de dikke, luxueuze full colour overzichtsbundel met dezelfde naam, komt na tien jaar een definitief einde aan de poëzie-activiteiten van Heimdall. Zondag 1 mei van 16.00-17.30 uur in Eindhoven.

Maandag 2 mei in Festina Lente van 20.00-23.00 Amsterdamse Poetryslam zoals iedere 1e maandag van de maand. 9 voorronden, 1 grande finale in juni, de winnaars plaatsen zich voor de NK Poetryslam. En die winnaar voor de WK Poetryslam.

Dit jaar is er voor de achtste keer een “PoëzieTourdeWaal” (PTDW) op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei. De dichterstour maakt deel uit van het evenement  “Tour de Waal 2022”, het interactieve Vrijheidsevenement aan beide oevers van de Waal. Het thema is “Dichters verbonden in vrijheid”. Vrijheid in brede zin: vrij zijn, vrijheid zoeken, vrijheid van meningsuiting, losmaken, vrij voelen.

Vrijdag 6 mei literair café De Groene Fee in Breda met oa Azar Tishe en Heidi Koren, 20.00-23.00 uur.

De eerstvolgende dichtmiddag in Eijders is op 15 mei a.s. met Tsead Bruinja als gastdichter.

Donderdag 19 mei in Ternat Dichterbij, een leesclub Poëzie. “Alle pijnlijke vooroordelen over poëzie – met saai en onverstaanbaar als roestige uitblinkers – worden vooraf naar het containerpark verwezen. Verwacht dus geen vivisectie, geen dooddoeners, wel een levendige poëtische dialoog.” Dichterbij wordt georganiseerd door de Bib Ternat i.s.m. CC De Ploter Ternat.  Ivo van Strijtem –dichter, bloemlezer en essayist – leidt de avonden in goede banen.

14e Poëziewedstrijd van Poemtata: Hoeveel is wolk plus wolk? Deadline 29 mei!

Al jaren presenteert Granate elke maand een Gedicht van de Maand, maar sinds kort wordt dit project verrijkt met het tweede aspect van het dichterschap; de voordracht. In Dichters lezen dichters dragen dichters het gedicht van de maand van andere dichters voor, met verbindende poëzie tot gevolg.

VERS onthult verscholen gedichten op locatie. Ga op zoek naar de woorden die dichters door de jaren heen over markante plekken hebben geschreven en vind ze waar ze zijn achtergelaten. Installeer de app op je mobiel!

Dichter A.C.W. Staring schreef veel over de Achterhoek. Een van de bekendste gedichten die hij schreef, gaat over de geschiedenis van de 'hoofdige boer' in Almen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in deze plaats ook Museum STAAL te vinden is: Museum STAring in ALmen. De gedichten van Staring laten je de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren. In de muzieksalon hoor je liederen van Staring, maak kennis met de familie Staring in animaties en lees en beluister een heleboel gedichten van Starings hand.

Readymades

Deze readymade hing naast een kunstwerk op de Kunst Rai Art Amsterdam april 2022. Informatieve en markante tekst van een galeriehouder. Glashelder, klip-en-klaar, overduidelijk, zo klaar als een klontje, niets meer aan veranderen.

Een aantrekkelijke readymade nodigt uit tot navolging:

Beeldend kunstenaar


onderzoekt het huidige perspectief van contrasterende relaties in politiek en cultuur en tracht beeldend grip te krijgen op de verschraling èn verrijking van de wisselwerking tussen ding en idee om de dynamiek van de actualiteit en de chronologie van de voortdurende flux van toeval en context te problematiseren en zichtbaar te maken.

© Jos van Hest

Meanderen

Een oplettend lezer zegt "dit keer had ik onthouden op welke pagina het magische woord stond" en wel in de novelle Het verloren kind van Erik Harteveld, afdh, maart 2022.

"Meander, dat is klassiek voor jong en minder jong." Koen Vlerick wijst ons op Het Meander Festival De Pinte (de bloemengemeente nabij Gent).

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten