LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 18 / 1 mei

1 mei, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Nagelaten gedichten van Koenraad Goudeseune (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (42), Tom Willems

Recensie van de bundel Gij zult niet bloemlezen! van Erik Bindervoet (Wim Platvoet)

Interview met Joris Iven, "Als ik schrijf sta ik het dichtst bij mezelf." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Placebomens van Emma van Hooff (Peter Vermaat)

De favorieten van Rogier de Jong

Spijt, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Peter Verhelst met alle geweld werelddichter", uit het interview met Peter Verhelst, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Dichter Ton Houtman is overleden, een bevlogen man die grote maatschappelijk thema’s niet schuwde. Regelmatig schreef hij over vrijheid, ongelijkheid, racisme, identiteit en klimaat. Hij ging voor de goede zaak, maar liet zijn hart ook liefdevol en troostrijk spreken.

Op 30 april aanstaande vindt om 15.00 uur, aan boord van de voormalige beurtvaarder Stânfries X, gelegen aan de Wirdumerpoortsdwinger in Leeuwarden, de officiële installatie van de Troostdichter van Leeuwarden plaats. Monique Buising, Havendichter sinds het voorjaar van 2021, zal als Troostdichter op geregelde tijdstippen en op afspraak aanwezig zijn in de kapiteinshut. Meer informatie hier.

Op 4 Mei in het kader van Open Joodse Huizen, vertellen Bettine Siertsema, Karen & Simon Maandag, Dawn Skorczewski, Gerard Lakmaker en Frank Diamand, in 'De Burcht', Henri Polaklaan 9, Amsterdam, van 10.00 tot 15.00 uur  over De diamantkinderen van Bergen-Belsen.

Het festival Bij De Strot is een ode aan het dialect en de streektaal. Op vrijdag 20 mei 2022 tijdens een avondvullend programma in Podium Zuidhaege Assen geven dichters en woordkunstenaars acte de presence en zoomen zij in op de schoonheid van de streektaal. Voor het festival is Tsead Bruinja als curator aangetrokken. Met optredens van oa Babs Gons en Lies van Gasse.

Zaterdag 21 mei om 15:00 uur Live poëzie in de Krook, Gent.

22 mei Dichter op de Deel (Exmorra) besteedt met De stemmen van het landschap aandacht aan stemmen die onhoorbaar dreigen te worden. Het landschap kan niet voor zichzelf opkomen; in gesproken essays, poëzie, muziek en soundings krijgt het landschap een stem. Met oa Tsead Bruinja, DIen L. de Boer en K. Michel. Kaarten hier.

De lintjesregen valt de laatste jaren maar mondjesmaat in letterenland. Quito Nicolaas, is een verbaasde gelukkige.

De Poëzieroute door Leeuwarden al eens gelopen? Wie weet wat voor stemmen u daar hoort! We komen in ieder geval een collega tegen.

Het nieuwe nummer van Dichteren Leesten is uit, met bijdragen van oa Onno Kosters, Lieke Gorter, Greta Monach, Wim van Til en Hans Puper. De redactie wordt gevoerd door Hans Heesen. Dichteren Leesten is een tijdschrift puur voor het plezier gemaakt en nergens anders om. Het staat open voor kort proza, poëzie, tekeningen en meer. Het verschijnt onregelmatig, een gratis abonnement kun je hier krijgen. Dichteren is een Vinex-wijk in Doetinchem. Er wonen ongeveer 7000 mensen. Leesten is een Vinex-wijk in Zutphen met circa 10.000 inwoners.

MUG#12 is uit. MUGzine is een schrift vol poëtische vluggertjes. Voor mensen die wakker liggen van onzichtbare olifanten die door de kamer stampen. Voor wie poëzie wil horen in het zoemen van een mug. MUGzine is een uitgave van Poetry Affairs en MUGbooks.

Readymades

Super

Wat staat bij u op nummer 1?
Waar kunt u niet zonder?
Waar komt het op aan in het leven?
Heeft u moeite te vinden wat u zoekt?
Wat betekent geluk voor u?

Vraag het ons.
Wij zijn ervoor.
Wij helpen u graag.
Wij letten op de kleintjes.
Wij zijn voor kwaliteit van leven.

© Jos van Hest

Meanderen

uit Kinderen van het Ruige Land, Auke Hulst, ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten