LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 5 juni

5 jun, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Waar is het lam? van Mustafa Stitou (Adriaan Krabbendam)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (47), Kees Godefrooij

Recensie van de bundel Rondelen thema Boekenweek - Eerste liefde (Hettie Marzak)

Nominaties voor de C. Buddingh'-prijs 2022 (Peter Vermaat)

Recensie van de bloemlezing Het Liegend Konijn 2022 /1, samenstelling Jozef Deleu (Hans Puper)

Gedichten van Eddy Steenvoorden

Op mijn moeders verjaardagcolumn van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

Wat heeft Monique Bol te vertellen? Donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Wil je nog beter leren schrijven? Doe dan mee aan de schrijfworkshops van Poetry International Festival en Bibliotheek Rotterdam. Komende dinsdagavond, 7 juni, met Safia Elhillo.

Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni is Den Haag de plek waar u wordt ondergedompeld in kunst en leven van rond 1900. Het Den Haag van die tijd barstte uit zijn voegen en liep over van nieuwe inzichten en moderne inspiratie, en dat kunt u op allerlei wijzen meemaken tijdens het Art Nouveau Festijn 2022 van Feest der Poëzie.

Het 52ste Poetry International Festival maakt op zaterdag 11 juni een serie festivalprogramma’s toegankelijk voor doven en slechthorenden. De programma’s zijn gegroepeerd rond optredens van de doof-geboren Amerikaans-Oekraïense dichter Ilya Kaminsky en de première van de korte film Imaginings van Anja Hiddinga en dovencollectief Kitchen’s Light. In de film brengen gebarentalige dove dichters op poëtische wijze hun verhaal, de première van de film is onderdeel van een zaalprogramma met live optredens van gebarentalige performers. Het festival geeft hiermee vervolg aan de vorig jaar gestarte inspanningen om toegankelijk te zijn voor slechthorenden en doven; toen werden de voordracht van de doof-geboren Britse dichter Raymond Antrobus getolkt en verkende Kila van der Starre in het programma End of an ear het thema ‘poëzie en gebarentaal’. Het Poetry International Festival vindt plaats in LantarenVenster.

Ook zaterdag 11 juni van 14.00–17.00 uur poëziemiddag op Landgoed Grootstal in samenwerking met het Poëziecentrum Nederland. Het thema van de middag is: “Taal van de Tijd". Met oa de dichters Marc Eyck en Sander Meij.

Op 14 juni in Sociëteit Aerdenhout een lezing over poëzie ten tijde van de bezetting. Presentatie The Chin Sue.

Writers Unlimited heeft de 27ste editie van het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag verplaatst naar 16 t/m 19 juni 2022. Vol sprankelende gesprekken en intieme ontmoetingen met Nederlandse en internationale schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en muzikale performers uit binnen- en buitenland.

De Leidse PoëzieNacht is een avond lang poëzie op de Burcht met een grote verscheidenheid aan voordrachten van zowel lokale als nationaal bekende dichters zoals Mark Boog, Kira Wuck, Malika Soudani en Gershwin Bonevacia.

Het Poëziefestival DichterBij vindt plaats op 25 juni als opmaat naar de Deventer Boekenmarkt op 7 augustus. Het Tuinfeest was een wijdverbreid en welbekend poëzie evenement van theater Bouwkunde in Deventer. Sinds het theater  onderdak vond bij het nieuwe culturele theater Mimik, is Het Tuinfeest, in 1998 voor het eerst georganiseerd in combinatie met de Deventer Boekenmarkt, overgegaan in Poëziefestival DichterBij.

Op zondag 26 juni vindt in Beuningen het festival Dichters in de Tuin plaats, georganiseerd in samenwerking met Kunstinitiatief De Nieuwe Gang. Op diverse podia zullen 12 tot 15 dichters hun werk voordragen waaronder Saskia van Leendert, Jos van Hest en Jesse Laport. Er is een poëtisch voorprogramma op zaterdag 25 juni.
Het thema van het festival is dit jaar Snijden aan gras. De dichters die komen voordragen zijn uitgenodigd daar op hun eigen manier invulling aan te geven en de woorden, regels en gedichten zijn vanuit het gras en de bomen te horen. Tussen de optredens van de dichters door is er muziek. Tickets hier te koop.

Donderdag 30 juni 19.30-22.30 het eerste live event van Granate: Far from Near. In samenwerking met Podium Mozaïek poëzie, muziek en verhalen waarbij gefocust wordt op het vertalen van muzieknummers uit minder zichtbare culturen en het ontdekken van poëtische teksten daarin.

Online te vinden de Granate Words That Matter editie ‘Me, Myself And I’ waarin dichters Maartje Smits, Hannah van Binsbergen, Aaron Mirck, Karin Lachmising en Brechje Meijers vertellen over hun bewustwording van de bubbel waarin zij leven. De dichters zullen hun ervaring met het onderwerp vertalen naar poëzie. De documentaire staat hier.

Dit jaar gaat Poëziestichting Ongehoord! weer een gedichtenwedstrijd organiseren. Voor de 8ste keer alweer en dit jaar is het thema van de wedstrijd ‘Twist’. Eerdere winnaars van deze poëzieprijs waren onder andere Hervé Deleu, Alja Spaan en Anneke Wasscher. De laatste winnaar in 2020 was Sara De Lodder.
Het thema dit jaar is ‘Twist‘. De eerste 30 dichters krijgen een korte puntsgewijze feedback van ervaren dichters. Je kunt je gedicht hier insturen.

Alweer voor de achtste keer gaan de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel hun polderdichter kiezen. Regionale dichters strijden om die eervolle titel! Ervaren, in de dop, jong, oud, stil, opvallend, vernieuwend, traditioneel; dichters in alle soorten en maten kunnen aan de verkiezing deelnemen!
Stuur voor 15 september 2022 drie gedichten naar dit adres. De verkiezing vindt eind september 2022 plaats.  Meer informatie hier.

Hemelvaartsdag is traditiegetrouw de dag van het festival van de Haarlemse Dichtlijn. Een verslagje van dit gedenkwaardig festival vindt u hier.

 

Readymades

Dat is niet niks

Dat bedoel ik nou.
Vind ik ook.
Het is me wat.
Daar zit wat in.
Helemaal mee eens.
In de roos!
Zeg nou eerlijk.
Hoe je het ook bekijkt.
Jij zegt het en ik denk het.
Zo mag ik het horen.
Weet je dat ook weer.
Ik bedoel maar.
Niet dan?
Of niet soms?
Ik wou hetzelfde zeggen.
Je haalt me de woorden uit de mond.
Daar is geen woord Frans bij.
Dat heb je ervan.
Ik kan het niet beter zeggen.
Hoort zeg het voort.
Hoe bestaat het.
Begrijp je wat ik bedoel?
Heb je daarvan terug?
Daar heb ik geen woorden voor.
Niet te geloven.
Hoe verzinnen ze het?
Dat is niet niks.

© Jos van Hest

Meanderen

uit Een echte Van Der Zee, recensie The Photograph, Daan Schneider, VPRO-gids 20.

uit de necrologie Piet Paulusma, Wilfred Takken, NRC, 22 maart 2022.
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten