LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 26 / 26 juni

26 jun, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Waarvandaan van Hans Tentije (Marc Bruynseraede)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (50), Anneke Wasscher

Recensie van de bundel Oerhert van Astrid Haerens (Ivan Sacharov)

Interview met August Tholen, "Het componeren van een gedicht is van een totaal andere orde dan de intentie trachten te achterhalen." (Martin Max Aart de Jong)

Rob de Vos-prijs 2022 (Janine Jongsma)

Gedichten van Allard van Gent

Proëzie, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"De positie van de nieuwkomer in de taal wil ik verkennen", uit het interview met Maria Barnas, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Kopij

We hebben tot 1 september een kopijstop!


Nieuwsflits

Vanmiddag kunt u vanaf 14.00 uur nog naar het Taalfestival in de prachtige landschapstuin op de Bunder in 's-Heer Arendskerke. Het festival is georganiseerd door de stichting Een Nieuwe Wind.  Het thema van dit jaar is 'Losse letters om het woord te vangen' uit een gedicht van Guus Mulders.
Op 3 juli presenteren de dichters van de Dichterskring Alkmaar zichzelf buiten in stadspark De Oude Kwekerij, vanaf 14.30 uur.

Dinsdag 5 juli van 20.00-23.00 uur U-slam in De Bastaard, Utrecht. Een evenement van ILFU.

Woensdag 6 juli om 19.00 uur voorronde 2 van de Poetry Slam Rotterdam. Het gaat om poëzie, maar vooral ook om het publiek. Dat kiest in drie rondes een favoriet. Die zien we terug in de finale en misschien wel op het NK Poetry Slam.
Groot Spleenpoëziepodium in het Einde van de wereld op zaterdag 9 juli met  achttien dichters op de scheidslijn van water en lucht. Aanvang 13.00 uur.

Woensdagavond 13 juli vanaf 20.30 uur vormt het Groninger Sterrebos het intieme decor voor het sfeervolle poëzie-event "Dichters in het Donker".
Het is de zesde keer dat dit, door Bert Katerberg en Marleen Vermooten geïnitieerde en door het Wijkcomité Helpman mogelijk gemaakte evenement plaatsvindt. Met ruim 100 bezoekers per avond heeft “Dichters in het Donker" zich de afgelopen jaren in alle stilte een eigen plek weten te verwerven in het Groninger literaire landschap waar dichters van allerlei allure hun werk met graagte laten horen aan een doodstil en geboeid luisterend publiek.

Het is een genoegen om de 2e Dichtersmarathon in café Eijlders aan te kondigen.
Zondag 17 juli 2022 wordt vanaf 10:00 uur begonnen met het voordragen van gedichten en dit gaat door tot een enige, echte borreluur.
Ze noemen het dit jaar soms stiekem ook wel de marathon van de vrije gedichten.
Een hele dag op zoek naar gedichten met de verheerlijking van onze vrijheid.
Maar andere gedichten mogen vanzelfsprekend ook. Aanmelden kan hier.
Dinsdag 19 juli een beetje Reuring in De Sociëteit te Alkmaar: Beeldend kunstenaar Kees Oosterbaan en dichter Cor van Vuren, een gouden combinatie! Dinsdag 26 juli paperart en poëzie van beeldend kunstenaar, dichter Conny Lahnstein.

Voor de liefhebbers van Haiku en Tanka: De ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor het jaar 2022 is een tanbunwedstrijd. Een tanbun is een vorm van Japanse dichtkunst waarin zowel proza als poëzie aanwezig zijn. Een tanbun hanteert beeldrijk proza waarin één of meer tanka’s zijn verwerkt. Het streven is om het proza en de poëzie in een spannende verhouding tot elkaar te laten staan, zodat de lezer zich kan inleven in het verband. Voor de winnaars zijn mooie geldprijzen beschikbaar. De uiterste inzenddatum is 1 augustus.

Readymades

Huisvlijt

Dit gedicht is helder: ‘Huisdieren’ staan boven aan, ‘Snacks en lekkers’ bekken goed weg, ‘Blikken en potten’ vormen een wonderlijke strofe.‘Schoonmaakartikelen’ zijn niet nodig. En dan dat kostelijke knipoogje bij de titel. Goed gedaan dichter: je schreef een leeg gedicht dat een beroep doet op de creativiteit van de lezer. Die moet de verdere gegevens zelf invullen en er zo praktische poëzie van maken over en voor het leven van alledag. Geen hermetisch gedoe. Geen driedubbellagen. Geen metaforen, neologismen en andere trucs uit de poëtica. Het gedicht wordt wat het gedicht al is, groter dan wat het kader ons voorschotelt. Kortom, fundamentele poëzie.

Je kunt er een bibliofiele dichtbundel mee samenstellen. Geef deze lege readymade aan een stuk of dertig vrienden en kennissen. Niet in je bubbel blijven zitten. Zorg voor inclusiviteit bij de deelnemers. Vraag ze deze lijst van wekelijkse boodschappen in te vullen en na gebruik in de supermarkt aan jou te retourneren. Breng de binnengekomen lijstjes samen in een experimentele dichtbundel vol opsommingen en doorhalingen in uiteenlopende handschriften, voorzien van vouwen en kreukels, met persoonlijke notities op de stippeltjes. Tragisch en troostrijk.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit het boek Dat was Watou, Dagboek van de Poëziezomers 1980-2008, Gwy Mandelinck, De Arbeiderspers 2019. Ingestuurd door Mariet Lems.

Tom Willems haalde dit uit de Kringloop Lochem.

Het bekroonde boek van Mariken Heitman waar we vorige week uit citeerden, heet niet “Maanworm” maar "Wormmaan”, dank Marian Poyck!

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten