LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 29 / 14 augustus

14 aug, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Week van Gerda Blees (Jeanine Hoedemakers)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (53), Hannie Rouweler

Recensie van de bundel Alfabels van Wiel Kusters en Joep Bertrams (Kamiel Choi)

Interview met Frank Diamand, 'Ik ben tevreden als mijn gedichten het leven dragelijker kunnen maken, al is het maar voor een paar lezers' (Mirthe Smeets)

Longread van de bundel De Trompetten van Toetanchamon van Andy Fierens  (Marc Bruynseraede)

Insta en poëzie (2), column van Wouter van Heiningen

James Dean en de lompheidcolumn van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

'Dichten is dienen, is woorden om leegte vouwen', uit het interview met Anneruth Wibaut, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


IM Adriaan Krabbendam

Adriaan Krabbendam is maandag 18 juli jl overleden …
Hij was al een tijd ernstig ziek, maar leefde volop tot het echt niet meer ging. Hij was veelzijdig: musicus, dichter, romanschrijver, mytholoog, literair redacteur, vertaler en, iets waar wij heel blij mee waren, recensent van Meander. Helaas heeft hij maar twee besprekingen kunnen publiceren. Pas in 2020 verscheen zijn debuut Liederen uit het oerbos, maar een kleine groep liefhebbers kende hem allang als dichter: hij publiceerde in verschillende tijdschriften en op internet. Het debuut was uitzonderlijk goed. Dit voorjaar verscheen Eurynome spreekt. Hij had de bundel deze zomer nog graag willen presenteren. Het mocht niet zo zijn.
Adriaan is 67 jaar geworden. Hij blijft in onze gedachten.
Een recensie over Liederen uit het oerbos kunt u hier lezen. Zijn twee eigen recensies hier en hier.

Bestuur en medewerkers van Meander

Nieuwe medewerkers

Wij verwelkomen Aede de Jong en Douwe Wilts als nieuwe recensenten. We wensen beiden een fijne tijd en veel schrijfplezier.

Nieuwsflits

Het Kunstenfestival Aardenburg, dat loopt tot 4 september a.s., organiseert een workshop poëzie schrijven voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De workshop wordt gegeven door stadsdichter Rogier de Jong en vindt plaats op donderdag 18 augustus van 14.00 tot 16.00 in Casa Portiera, Weststraat 3, 4527 BR Aardenburg. Deelname is gratis. Familieleden en vriendjes/vriendinnetjes zijn ook van harte welkom en kunnen bijv. intussen het kunstparcours volgen. Meer info via deze link.

September is de maand van het schrijven in en voor Huis 73 te Den Bosch, Jeanine Hoedemakers verzorgt er 3 september een workshop en 25 september leest ze voor. Voor alle andere activiteiten zie hier.

Lezing Bart Backaert en poëzievoordracht Peter Holvoet-Hanssen op zondag 4 september 2022 om 11 uur in het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands. Toegang is gratis, maar gelieve wel je komst hier te melden. De prachtige tentoonstelling Boomdromen sluit daarmee af.

Zondag 18 september de presentie van Poëzie Verbeeld 3 door de Poëzieclub Eindhoven, aanvang 14.00 uur en de start van het nieuwe seizoen in Eijlders.

De Granate Prijs: Waar genoeg poëziewedstrijden en poëzieprijzen aandacht besteden aan de poëziebundel en de inhoud daarvan, besteedt Granate aandacht aan een belangrijk, maar vaak vergeten element van een poëziebundel: de titel.
In een tijdperk waar iedere kunstenaar een ondernemer hoort te zijn en over genoeg kennis en kunde moet beschikken over de vele lagen van marketing, begint het ondernemerschap van een dichter bij het kiezen van een gouden titel.
Granate roept dichters en uitgeverijen op titels van hun poëziebundels vanaf vandaag aan te dragen voor de voorselectie van de Granate Prijs: dit kan tot 30 september 2022 23:59 via dit formulier.
De bekendmaking van de winnaar vindt op 16 december 2022 plaats tijdens een spetterend feest: het Great Granate Gala. De hoofdprijs is de Granate Trofee en een geldbedrag van € 1.000,- euro.
De driekoppige jury, bestaande uit Erna Staal (directeur van de Goudse Bibliotheek de Chocoladefabriek), Hettie Marzak (poëzierecensent en docente Nederlands) en Janice Deul (lifestylejournalist, fashion- & cultuuractivist, publicist en columnist).

Op YouTube kunt u nog genieten van een speciale OBA live met een in memoriam voor Remco Campert. Theodor Holman sprak met biografe Mirjam van Hengel (Een knipperend ogenblik – Portret van Remco Campert), Thomas Verbogt, dichter Mustafa Stitou en Annejet van der Zijl.

Bij de oprichting van het digitale platform Elders literair was het de bedoeling dat er ook een papieren versie van het literaire tijdschrift zou komen. Die zal bestaan uit essays, verhalen, gedichten en beeldende kunst. Het blad is na 12 november via de boekhandel, online of bij Uitgeverij In de Knipscheer te bestellen.

 

Readymades

Juweeltje

Dit is een topper, een helder poëtisch advies. Het tweeregelig vers begint met ‘Aangeraden’. Daarmee krijgt de waarschuwing iets luchtigs: je mag zelf beslissen wat je doet met deze goede raad. Er zit een lekker ritme in de regels, helder rijm, fijn woordgebruik (die aandoenlijke ‘beurzen’), duidelijke boodschap, kortom een juweeltje. Poëzie waar je wat aan hebt.

De illustratie van zwarte silhouetten geeft het gedicht extra cachet. Het beeld plaatst het dievengilde in een sprookjesachtige context. Hoe graag zou je je in die warme wereld laten bestelen. Welkom analfabete struikrovers! Heel wat anders dan die automatische stem op het perron met slappe tekst ‘Let op uw eigendommen; op dit station zijn zakkenrollers actief.’

© tekst Jos van Hest
© foto Jan ter Heide

Meanderen

vergezicht

uw wereld wordt een eiland
uw boomgaard verschrompelt tot acht partjes
wuivend graan verkruimelt op uw schoot
de theeplantage trilt in uw kopje

hoe voeg ik mijn adem in uw adem

zal ik meanderende rivieren schetsen
terwijl ik uw hand zie, uw aderen

zal ik de zee gladstrijken, strijken over de lakens
mijn ogen laten rusten in uw ogen stuifzand

Guido De Pelsmaeker stuurde ons dit gedicht van Hein van der Schoot dat bij de twintig genomineerden zat van de 6de editie 2022 van de gedichtenwedstrijd 'Cultuursmakers' Holsbeek'.
Tijdens een wandeling in de uiterwaarden tussen Arnhem Zuid en Arnhem. Ingestuurd door Mariet Lems.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten