LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 30 / 21 augustus

21 aug, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Longread van de integrale vertaling van Sarumino oftewel Een regenjas voor het aapje van Matsuo Bashö (Hendrik-Jan de Wit)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (54), Rolluf van Laar

Recensie van de bundel De snoek en de kat van Jan Graafland (Æde de Jong)

Interview met Anneruth Wibaut, 'Toen mijn vader mij maakte'  (Marten Janse)

Recensie van de bundel Pelgrimsgrond van Albert Hagenaars (Douwe Wilts)

Gedichten van Wim Vandeleene

Zijn eerste werkelijke gedicht, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

'De korte spanningsboog van een gedicht', uit het interview met Cora de Vos, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Dorien de Wit is met haar bundel eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers) de winnaar van de zesde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs.

Donderdag 25 augustus 2022 van 19:30 - 22:00 uur  Poëzie Café in de Posthoorn, Den Haag.

Het Festival van taal in vele vormen: zaterdag 27 augustus om 13.30 uur in Oosterbeek, Het Park Vertelt.

Zondagochtend 28 augustus de Alkmaarse ééndaagse, een literaire wandeling. Start 09.30 uur met koffie in De Sociëteit.

Ook zondag 28 augustus 2022 van 14:00 - 16:00 uur Minifestival "Poëzie Onder de Bomen" (5e) in Maassluis.

Schrijf jij met hart en ziel en vind je het tijd om je toverkunst met een groter publiek te delen? Stuur dan jouw verhaal of gedicht deze zomer in, dat kan tot 1 september  via de site van El Hizjra.
De El Hizjra Literatuurprijs is de enige literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen, een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn oa Abdelkader Benali en Said El Haji.

Klein. Berlijn, de verrassende pop-up culturele hotspot van Heerlen, keert tijdens Cultura Nova terug op het Schelmenhofje. In samenwerking met het theaterfestival zorgt poppodium Nieuwe Nor ervoor dat het pleintje aan de Pancratiusstraat van 27 augustus tot en met 3 september zal bruisen van gratis activiteiten zoals muziekoptredens, poëzie en lezingen, met voorproefjes van het nieuwe culturele seizoen.

De twee dichters en poëzievertalers Özlem Özgül Dündar en Annelie David komen donderdag 1 september om 19.30 uur samen in het Goethe Instituut, Herengracht 470 te Amsterdam, om te praten over hun werkproces, hun taal, de taaloverschrijdende uitwisseling van poëzie en de grenzen van poëzie. Het evenement is begeleidend bij de actuele uitgave over meertaligheid en meertalige poëtica van Trimaran, een tijdschrift over de poëziescene in Nederland, België en Duitsland. De voertaal is Duits, u kunt hier reserveren.

 


In Poëziecentrum Nederland op 10 september een ontmoeting met dichter Babs Gons. Blader ook eens verder in de literaire agenda van het poëziecentrum.

Van 8 juli tot 11 september kun je genieten van beeldende kunst en poëzie langs de erfgoedwandelroute en de klavertjevierfietsroute in het centrum van Lo. Diverse kunstwerken van verschillende kunstenaars staan langs het parcours verspreid, en zijn perfect in harmonie met de vier gedichten die geselecteerd worden door Wim Chielens. De gedichten worden ingelezen door Trui Chielens en kunnen beluisterd worden via de luisterzuilen.

Dinsdag 13 september open podium bij de Haarlemse Dichtlijn als start voor het nieuwe seizoen. Voor deze zomer hebben ze een opdracht: bid je vijand tot vriend. Het is de laatste regel uit een gedicht van Anneruth Wibaut. Ze riep tijdens het jaarlijks poëziefestival op om iets anders te doen met de oorlog en andere narigheid, dan te veroordelen, uit te sluiten en te schelden. Ze gebruikte het woord ‘bidden’ in de betekenis van smeken en verbinden, opdat de wereldbevolking naar elkaar omkijkt en zorgt voor elkaar. Laat jij je ook inspireren? Doe mee en stuur je gedicht hier naar toe.

Op zondagmiddag 18 september opent Vereniging Taalpodium het nieuwe culturele seizoen met een gastoptreden van dichter en spoken word-artist Jasper Albinus. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door singer-songwriter Mirjam Tideman. Natuurlijk zijn er ook voordrachten van Taalpodium-leden. Torenlaan Theater, Torenlaan 38 in Zeist, aanvang 14.00 uur.

Casa Migrante Amsterdam, Benidorm Poetic Lyceum Amsterdam en 100.000 Poets for Change roepen dichters, performers en muzikanten op voor de 12e editie van 100 Thousand Poets for Chage, 24 september om 18.00 uur in de Bibliotheek Theo Beusink, Van Ostadestraat 268, Amsterdam. Aanmeldingen hier.

 

Readymades

Fuck The System

Bordje bij de begraafplaats van Bédoin (Fr.)

De taal van mensen is internationaal
Achter de woorden ruist een diepe stilte

© Jos van Hest


Meanderen

Uit Vergeten meesters, Daniël Rovers, Wereldbibliotheek (2022). Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten