LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 43 / 20 november

20 nov, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Sneller langzaam van Judith Herzberg (Johan Reijmerink)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (67), David Troch

Interview met Marijke Hanegraaf, 'In de emoties van het volle leven kan ik niet dichten' (Cora de Vos)

Recensie van de bundel Doen en laten van Judith Herzberg (Maurice Broere)

Klassieker 265, een bespreking van het gedicht  Giacometti van Roland Jooris (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Het oprukkende woord, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

'het schrijven is de basis van alles wat ik doe', uit het interview met Marjolijn van Heemstra, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwe medewerkers

Wij verwelkomen Tom Veys als nieuwe recensent. Tom woont in Roeselare, hij studeerde Taal- en Letterkunde aan KULAK en KU Leuven. Hij is poëziekenner en houdt zich tevens bezig met grafiekkunst. Wij wensen hem veel schrijfplezier.

Tevens zijn we blij dat, na een lange afwezigheid, Yolandi de Beer weer terug is als recensent. Zij is gespecialiseerd in Afrikaanse poëzie. Ook haar heten we van harte welkom.

 

Nieuwsflits

De LiteratuurPrijs Zeist 2022 gaat naar Saskia van Leendert.

Zondagavond 27 november Everness, een voorstelling rond de sonnetten van Jorge Luis Borges, door Feest der Poëzie i.s.m. Uitgeverij HetMoet en De Nieuwe LiefdeinAmsterdam. De eerste aflevering van de bijbehorende Feest der Poëzie Podcastis nu te beluisteren! Tevens zijn ze te gast bij Barts Boekenclub in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam waarbij ze bijpassende liederen en gedichten brengen bij de schrijvers die te gast zijn:Ingrid Schilperoorden Arthur Japin.

Op 29 november is er om 20.00 uur weer een aflevering van Tussen de Schuifdeuren, het succesvolle dichtprogramma van het Poëzie Podium Oss in het cultuurlokaal van de Groene Engel. Dit keer staat de avond in het teken van Sinterklaas, met gasten van buiten de stad: Reinier van Delden, Pieke Franssen en Ingo Audenaerd. Verder natuurlijk Osse bekenden als Jan van den Boom en Joost van Veldhoven, aangevuld met een selectie van PPO-dichters. Ensemble Tripla verzorgt de muziek. De presentatie is in handen van Michel Nierop en Kitty Schaap.

De Eindhovense stichting voor literatuur Man in de Maan nodigt uit aanwezig te zijn bij de presentatie van de poëziebundel Aanblik van dichter Paul Meeuws op zondag 11 december a.s. in de Middenzaal van theatercafé Pand -P te Eindhoven.

Op vrijdag 16 december organiseert Stichting Granate het Great Granate Gala in Podium Mozaïek. Een event ter ere van de vrouwelijke dichter, gevuld met poëzie, dans en muziek. De stichting Granate bestaat 10 jaar en dat willen we graag met jullie vieren. Via deze link kunnen jullie meer informatie lezen over het gala en hier vinden jullie een sfeer impressie van onze vorige editie.

In het net verschenen najaarsdubbelnummer van literair tijdschrift BALLUSTRADA (jrg. 36) staan de Russische auteur Gaito Gazdanov (1903-1971) en dichters over Schouwen-Duiveland centraal. Speciaal voor BALLUSTRADA vertaalde slavist Willem G. Weststeijn het verhaal ‘De gevangene’ van Gazdanov in het Nederlands. Gazdanovs werk is tot dusver nog maar in zeer beperkte mate in Nederland verschenen. Weststeijn schreef bij het verhaal een inleiding met biografische schets.
Voor de vaste rubriek Laaglandse Poëzie verzamelde samensteller Johan Everaers vijftien dichters over Schouwen-Duiveland uit heden en verleden. Enkele namen: Ester Naomi Perquin, Rien Vroegindeweij, Thom Schrijer, Stefan van den Bossche, Jan van Seters.
Verder bevat het nummer poëzie van onder anderen Jabik Veenbaas, Julien Holtrigter, Kees Engelhart en Astrid Arns. Ook stadsdichters van Middelburg en Terneuzen, Aschwin van den Abeele en Peter Knipmeijer, laten de lezers kennismaken met gedichten uit nieuwe bundels. Verhalend proza en essayistiek worden geleverd door onder anderen Yorgos Dalman, Guido Eekhaut, Reinder Veelinx, Andreas van Rompaey en Paul van Leeuwenkamp. De rubriek De Juiste Verkeerde Verbanden (Jan J.B. Kuipers) behandelt de factor macht (hebben raketten er iets mee te maken?), terwijl columnist Minor zich afvraagt waar inspiratie te koop is. Ko de Jonge heeft in ‘Aan flarden’ werk uitgekozen van de Luxemburgse mail-art kunstenaar Franz Frisch.

De nieuwe chef van de boekenbijlage van de NRC, Peter de Bruijn, wil stoppen met de tweewekelijkse sonnetten van  Ilja Leonard Pfeijffer. De dichter zelf niet.

Readymades

 

Pagina 29

Elke zaterdagochtend lees ik eerst op pagina 29 van Trouw de twee nieuwste gedichten. Ze hebben altijd dezelfde titel: ‘Horizontaal’ en ‘Verticaal’. Dat is pas genieten van poëzie. Elke regel doet ertoe; zelfs elke letter moet passen. De beelden springen van hak op tak, ze komen van heinde en ver, ze duiken in modder en mist, ze zijn lach en traan voor mijn ziel. Ze vragen om juiste antwoorden en die hoef ik toch niet te geven. Hoe heerlijk is dat. Ik knip de gedichten uit en plak zo mijn eigen verzamelbundel bij elkaar.

Beginnende, gevorderde en gearriveerde dichters kunnen heel wat leren van die wekelijkse pagina 29. ‘Horizontaal’ en ‘Verticaal’ zijn een Muziekwijk (13) en een Schildersdrank (5). Ze geven je Lichaamsbeweging waarmee men een hoger niveau wil bereiken (11) en een Buitenechtelijk kind dat in wezen geschorst is (8). Hap aan de haak (4) jij Watermonster dat langzaam leegloopt (6).

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels?

Vanaf deze week de nieuwe serie Waarom deze regels? naar een idee van Hans Puper. De serie start met bijdragen van Meandermedewerkers. Hans Puper mocht uiteraard beginnen:

Wie zijn denkbeelden in morsig taalvel steekt,
tuimelt in het graf van de gefnuikte zinnen.

Deze prachtige regels van H.C. ten Berge staan in zijn gedicht ‘VIII / Afgebroken sermoen’, uit de bundel Hollandse sermoenen (2008), opgenomen in de verzamel- bundel ‘Cantus Firmus’, de gedichten 1993 – 2013. Ik kocht die bundel na het lezen van de recensie ‘Hoe het is om nu te leven’ van Joop Leibbrand.

Ik heb altijd zo helder mogelijk willen schrijven. Niet alleen om esthetische redenen, maar ook omdat je onzorgvuldig denkt als je gemakzuchtig formuleert en weinigzeggende woorden gebruikt. De regels vergezellen me al jaren bij iedere tekst die ik schrijf.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten