LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 48 / 25 december

25 dec, 2022

Wij wensen u vredige en warme kerstdagen!

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het Liegend Konijn 2022/2, onder redactie van Jozef Deleu (Tom Veys)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (72), Koen Vlerick

Recensie van de bundel Sonnetten bij de tijd van Rikkert Zuiderveld (Inge Boulonois)

Interview met Iduna Paalman, 'Ik breng iets teweeg voor wie het zich herinnert.' (Martin M Aart de Jong)

Recensie van de bundel Met wat geluk van Ingmar Heytze (Hettie Marzak)

Beeld en gedicht van Koen Vlerick

Meander Live 2, column van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

‘Open plekken mogen gewoon open blijven', uit het interview met Jane Leusink, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Uitgever Bert Bakker is 14 december jl overleden.

Eijlders begint het nieuwe jaar met 2 bijzondere dichtmiddagen. Zondag 15 januari 2023 een speciale dichtmiddag met een Ode aan de Toekomst en tijdens de poëzieweek op zondag 29 januari een dichtmiddag over de vriendschap.

Op 17 januari wordt het album In Canon gepresenteerd van de literaire BOYBAND in poppodium Merleyn in Nijmegen, op 31 januari in poëzietheater Perdu in Amsterdam. Support-acts zijn onder meer Ellen Deckwitz en Tim Koehoorn.
In Canon is een aanstekelijke mix van hoogstaande spoken word en meezingbare literatuur waarmee de band eerder te zien was op festivals als Poetry International, De Parade en Lowlands. Op het album wisselen testosteron en twijfel elkaar af in liedjes over succes, falen en alles daar tussenin. BOYBAND werkte voor het album samen met onder meer Adriaan van Dis en Splinter Chabot. In Canon is het debuutalbum van BOYBAND.
BOYBAND is dichter Wout Waanders (Buddingh’ Prijs 2021), muzikant Laurens van de Linde (LRNS), theatermaker Koen Frijns (Frino), striptekenaar Jelko Arts en dichter en theatermaker Martin Rombouts (deelnemer De Slimste Mens 2023). Het album werd geproduceerd door producer Ruben Den Brok (Frino).
Vanaf 17 januari overal te koop en te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten. Wil je een preview van het album beluisteren of een interview met de Boyband aanvragen? Dat kan hier.

Als opwarmertje op weg naar de Poëzieweek kun je alvast genieten van de 'Dear Friends, ...' Archive Tour met gedichten van geschenkauteurs, maar ook van Shrinivási, Ulrike Almut Sandig, Ilya Kaminsky, Safia Elhillo, Remco Campert en vele anderen. Je vindt de gedichten hier.

Op 26 januari - Gedichtendag, de start van de Poëzieweek - neemt Rotterdam in het Bibliotheektheater afscheid van Stadsdichter Anne Vegter en maakt wethouder Said Kasmi de Stadsdichter voor de komende twee jaar bekend. Lees hier meer over het programma en reserveer alvast je gratis kaartje.

In het Literatuurmuseum liggen honderden ansichtkaarten van Kees van Kooten aan Remco Campert (ook wel Ronco Camperts, Ramblas Campanero en Romke Campina). Of leest u liever de liefdesbrieven van Willem Kloos en Jeanne Reyneke van Stuwe?

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Tijs Goldschmidt. Deze staatsprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Het Literatuurmuseum verzorgt de toekenning en de uitreiking van deze prijs.

De wedstrijd van de Stichting Granate om de bundel met de mooiste titel is gewonnen door Hava Güveli met Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen. Op 16 december was de prijsuitreiking in Podium Mozaiek in Amsterdam. Een gedicht uit die bundel:

Zou ik koffie hebben gezet, zou jij komen.
Zou ik me voorbereiden op je komst.
Zou jij op de deurbel drukken.

Ik lag in bed, liep niet naar de deur.
Je stond er niet.

Ik denk veel.
Lange dagen zijn te kort.
De klok telt op zijn plaats.
Hij loopt niet, gaat niet achteruit.
Mijn dagen groeien vast aan mijn vragen
die ik aan je wilde geven,
zodat ze ergens aangekomen,
ik ervan kon genezen.

© Hava Güveli

Dankzij de steun van zijn Facebookvrienden mag Ilja Leonard Pfeijffer nog even doorgaan met zijn tweewekelijkse rubriek in sonnetvorm in de NRC.

 

Readymades

 

Gaan met die banaan!

Laten we de bananen gaan redden. Die miljarden bananen die de supermarkt nooit zullen binnenkomen omdat ze niet voldoen aan de cosmetische eisen van de eetfabrieken. De te kleine bananen. De te kromme bananen. De te grote bananen. De te groene bananen. De te gele bananen. De te rijpe bananen. De te rechte bananen. De losse bananen. De zielige bananen. De verdrietige bananen. De trieste bananen. De tragische bananen. De troosteloze bananen. De beklagenswaardige bananen. De meelijwekkende bananen. Laten we voor een betere wereld bananenbrood gaan eten, gemaakt van al die sneue bananen. En laten we dan ook nog eens granola gaan eten, gemaakt van de overgebleven bananenbroodkontjes. Retelekker!

© Jos van Hest

 

 

Waarom deze regels? (6)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Tom Veys kiest:

Mijn favoriete versregels haal ik uit ‘het spaarne’, een lied van Boudewijn de Groot met een tekst van Lennaert Nijgh. Het lied werd uitgebracht in 1973.

‘het spaarne stroomt
het spaarne stroomt
het spaarne stroomt voorbij’

De tekst gaat over een rivier die door Haarlem stroomt. De herhaling van de woorden vind ik fascinerend, het lied eindigt met de rivier ‘eindigt naamloos in een zijkanaal’. Het Spaarne blijft echter wel mooi behouden in een lied.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten