LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 17 / 23 april

23 apr, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Gedichten van Paul Roelofsen

Gedichten Peter J.R. Vermaat

Gedichten Tom Veys

‘het gaat om het maken, schrappen, bijschaven, totdat er iets ligt, dat niet anders had gekund.’ Interview met Twan Vet (Monique Wilmer-Leegwater)

Gedichten Janine Jongsma

Gedichten Ivan Sacharov

Meander Live 3, column van Hans Puper


Deze week op de site van Meander

'Taal is nooit neutraal', uit het interview met Bernke Klein Zandvoort, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

Afscheid recensent Johan Reijmerink

Johan Reijmerink is publicist, literatuuronderzoeker en poëziecriticus. Als recensent was hij 15 jaar verbonden aan Meander en schreef hij rond de 125 recensies!! Hij heeft gewerkt met wijlen Joop Leibrand, met Hans Puper en sinds 2019 met mij.  Nu moeten we afscheid nemen van hem en dat doen we niet graag. Maar we respecteren zijn wens om een andere weg in te slaan.
Gelukkig kunnen we hem wel blijven lezen. Zijn laatste boek heet: Met het oog op het eeuwige. Hierin onderzoekt hij de poëzie van Cees Nooteboom vanuit het perspectief van het metafysische en het mystieke.
Op 5 mei verschijnt zijn laatste recensie op Meander.
Wij danken Johan voor zijn inzet, voor de vele recensies van zijn hand en de fijne samenwerking. Een diepe buiging voor jou.
Johan, het ga je goed!

Welkom

Wij verwelkomen Jeroen van Wijk als nieuwe recensent. Jeroen (1997) is dichter en schrijver, hij studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden.
Hij is tevens recensent bij Literair Nederland. Vanwege zijn drukke agenda zal hij niet maandelijks een bespreking leveren, maar we zijn blij dat hij in ons team komt.

© Janine Jongsma

Nieuwsflits

Iduna Paalman wint Mr. J.C.Bloem Poëzieprijs. De uitreiking is op 7 mei in Buitengoed Fredeshiem (nabij Steenwijk). De jury, bestaande uit Noraly Beyer, Froukje van der Ploeg en Willem Thies maakte bekend dat Paalman de tweejaarlijkse prijs krijgt voor haar in 2022 verschenen bundel Bewijs van bewaring.
De prijs is in 2001 ingesteld voor de tweede bundel van een dichter uit het Nederlandstalig gebied. De laatste winnaar was de Vlaamse dichter Moya de Feyter. Er waren dit jaar 17 inzendingen

Sara Eelen wint de debutantenprijs 2023 van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde voor haar poëziedebuut Het nodige breken.

De jury van de C. Buddingh'-prijs 2023 nomineert de poëziedebuten van Alara AdilowLaura BroekhuysenBabeth Fonchie Fotchind en Astrid Haerens voor de 36ste editie van de C. Buddingh’-prijs. De winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2023 wordt op zondag 11 juni a.s. bekend gemaakt tijdens het feestelijke uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival Rotterdam. Om meer aandacht te vragen voor deze bijzondere nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie presenteert Poetry International verschillende evenementen rondom de genomineerde bundels en dichters, zoals de C. Buddingh'-Online Leesclub met Ingmar Heytze (v.a. 11 mei) en het programma Buddingh’ in de Tuin (13 mei).

Granate presenteert: Poëzie op de stoep Amsterdam Nieuw West! Een poëzieroute van 21 korte gedichten van dichters uit Amsterdam Nieuw-West gekalligrafeerd op 21 bloempotten langs de Burgermeester de Vlugtlaan.

Feest der Poëzie presenteert op 4 mei bij de TenClub in Amsterdam een programma over dichter Adriaan Roland Holst en componiste Henriëtte Bosmans ter gelegenheid van Theater na de Dam.

Op 5 mei luistert Granate de Vrijheidsmaaltijd op het Plein 40-45 op met servetten bedrukt met poëzie.

Op donderdag 18 mei, Hemelvaartsdag, is er - naast het jaarlijks festival vlan de Haarlemse Dichtlijn - een voorleesmarathon in de binnentuin van Dat Bolwerck te Zutphen, waar honderd voorlezers ieder een deel van Herman Gorters grote gedicht Mei voordragen tussen 12.00 en 18.00 uur.

Op 18 mei gaat ook de nieuwe speelfilm van de oprichter van Granate, Nafiss Nia, in roulatie, Die middag.

Er wordt een bloemlezing gemaakt met titel Poëzie in het donker, over afscheid, troost & hoop. Wil je hieraan bijdragen? Initiatiefnemer Gerard Rozeboom. Van elke verkochte bundel doneert hij een euro aan KiKa. De bundel wordt uitgegeven door uitgeverij aquaZZ. Je gedicht kun je sturen naar dit adres.

Readymades 

op de wijs van 

lalala
la lala lalalala ja
jala jala na
nanana
papapa mamama
papapaja mamamaja
nananala nananaja
lalalala ja
ja jajaja hahaha
bana bana banana
cha cha cha
cha cha chajaja
cha cha cha sjalalie
cha cha cha sjalala
sjalalie sjalala
lalala

© Jos van Hest

Waarom deze regels? (23)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Martin M Aart de Jong kiest:

De nacht brak. Bandoeng sliep. Een fluit.
De hemel zocht naar zijn glazuren.
De bergen lagen in de rui
Van paars naar blauw, en met de uren
Zagen zij er weer anders uit.
De rode zon, naar Allah's kuren,
Smolt tot een blank metaal waaruit
De dag de gladde schubben schuurde
Van sawahs in het morgenlicht.
Een glans van oude porceleinen
Betoverde het vergezicht
Nog even.

Nes Tergast
uit De Nacht brak, Bandoeng sliep, een fluit

Er zijn veel regels die me dierbaar zijn. Het is lastig kiezen. Toch zijn er een paar gedichten die in in mijn geheugen zijn gebeiteld en waarvoor je me kun wakker maken om ze in het geheel of er enkele  regels uit voor te dragen.
Vrede van Vroman is zo’n gedicht, met name het “godverdomme vrede”.  Flarden van Vasalis. Van Lucebert tot aan Tom Lanoye, Jules Deelder,  Casper van den Berg, Hugo Claus en Annie MG Schmidt. Met dank aan de dikke Komrij.  Hedendaagse dichters heb ik net zo lief maar moeten zich nog in me nestelen. Bij het afscheid van mijn vader vorig jaar droeg ik “De Nacht brak, Bandoeng sliep, een fluit” voor van Nes Tergast. Het gedicht beschrijft een treinreis over Java en het naderen van mijn vader’s geboortestad. Het herinnert me ook aan mijn grootouders. Aan de vrolijke lach van mijn oma. Ze hield enorm van treinreizen en de namen die zij en mijn opa noemden hadden een magische klank voor mij. De Preanger. Sukabumi. Het betoverde me. Die magie zit gevangen in die regels van Nes Tergast.
Ik zie het landschap voor me. De spiegeling van  een ondergelopen rijstveld. De zinderende warmte van de trillende lucht.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten