LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 41 / 29 oktober

29 okt, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Inschepen en vertrekken van Tom Driesen (Tom Veys)

Blijft het bij geklots aan de scheldeColumn van Marc Bruynseraede

Recensie van de bundel Het langzaam voorovervallen van Alja Spaan (Onno-Sven Tromp)

'Maar met taal blijft het natuurlijk behelpen'. Interview met Marc Kregting (Gerard Scharn)

Een kerkhofColumn van Hans Franse

‘De waarde van een gedicht verschilt per persoon.’ In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het negenenveertigste gesprek, met Jan van Gulik (Alja Spaan)

Bij een huis in Bergen, column van Jan van der Vegt


Deze week op de site van Meander

Als de klik er is, is er ook de kick.', uit het interview met Daan Doesborgh, donderdag online!

Deze week plaatsen we even geen recensies, andere onderwerpen krijgen voorrang.

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers 

Hans Puper nam vorig jaar afscheid als recensent, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Af en toe wil hij toch graag een bundel voor ons bespreken. Daar zijn wij blij mee, welkom terug Hans!


Nieuwsflits

Merik van der Torren, dichter van Amsterdam, is op 67-jarige leeftijd overleden.

Vanmiddag van 14.00 tot 21.30 uur het Groot Gouds Stadsdichtersgala 2023. Wie verdient dit jaar de Marianka Petersprijs (voorheen de Persprijs)? Wie wordt door een vakjury van oud-stadsdichters uitgeroepen tot de winnaar van de Gildeprijs? En... wie wint dit jaar de gigantische wisselbokaal, wie wint de allergrootste beker die wereldwijd voor poëzie wordt uitgereikt, wie weet een jury én het publiek voor zich te winnen - wie wint dit jaar de Grote Prijs van Gouda?

Afgelopen zaterdag was de poëtische ontmoeting Tussen de regels door, georganiseerd door het Huis der Letteren. Wil je de volgende niet missen en ben je of ken je misschien een dichter die het team wil komen versterken? Stuur ons dan een mail! Locatie: New Metropolis, Adres: Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 EL Amsterdam.

Grijp nu je kans om in de schijnwerpers te staan tijdens de eerste editie van 'Light Verse,' het poëzie-evenement van Helder Licht, het sprankelende lichtfestival van Den Helder. Op 1 november nodigen we jou uit om je aan te sluiten tijdens de poëzieavond in de Den Helder Experience Store van Citymarketing. Meedoen kan hier.

Op 11 november van 11.00-13.30 uur Ontmoet de dichter....Judith Herzberg. Kijk voor meer activiteiten op de site van Poëziecentrum Nederland.

Zondag 19 november om 14.00 uur in café Eijlders: Ben ik te verstaan? Het Nederlandse taalgebied speelt geen grote rol op wereldniveau, maar is zeker wel veelzijdig. Wij hebben een grote variëteit aan (stads) dialecten en streektalen. Daar mogen we best trots op zijn en dan hebben we in ons geval ook nog over poëzie. Langskomen en voordragen of gewoon luisteren, op zijn Amsterdams gezegd: je luisterlappe open en effe je klep houwe.

We moeten aan het werk!
Eijlders Dichters viert in januari 2024 een bijzonder jubileum. Een heel groot aantal dichters heeft dan 25 jaar lang elke derde zondag van de maand op de treden in café Eijlders gestaan. Met nog grotere aantallen gedichten en een ontelbaar aantal woorden. Wij zijn er trots op dit met jullie te mogen vieren. Ter gelegenheid van deze mijlpaal hebben wij de wens een mooie bundel te presenteren. Een bundel met gedichten over de tijd in al zijn facetten. Het café en de dichtmiddagen zijn eigenlijk tijdloos, dus dat is een boeiend uitgangspunt. Maar je kunt ook denken aan verloren tijdtijd om stil te staan, tijd hebben of juist niet en de toekomstige tijd. Of het belang van de klok of tijd in jouw leven.
Stuur een gedicht in voor maandag 20 november 2023.  Het gedicht mag maximaal 30 regels bevatten inclusief witregels, exclusief de titel. De dichtvorm mag je zelf kiezen, maar een sonnet is aanbevelenswaardig. Zet je naam, geboortejaar en woonplaats onder het gedicht. Tijdens de beoordeling ben je als deelnemende dichter anoniem. De toelating heeft een maximum van 84 gedichten, want dat is de leeftijd van het café in 2024. Je hoort rond 20 december 2023 of je bent opgenomen in de jubileumbundel. De presentatie van de bundel is op zondag 21 januari 2024 in café Eijlders.

* Sinds 1988 rijden de Rotterdamse veeg- en vuilniswagens met de mooiste poëzie op hun flanken door de stad. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan geven Gemeente Rotterdam en Poetry International graag ruimte aan het geluid van jonge Rotterdammers.
Doe mee aan de wedstrijd voor Rotterdamse middelbaar scholieren, dan rijdt JOUW WENS VOOR ROTTERDAM de komende jaren misschien door Rotterdam en krijg je bovendien een exclusieve masterclass van Stadsdichter Elfie Tromp cadeau. Insturen kan vanaf 15 november, zorg dat je inzending uiterlijk 15 december binnen is. De bekendmaking van de winnaar en de onthulling van de winnende regel vinden op Gedichtendag - 25 januari - plaats. Meer informatie hier.

* De 31ste editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray gaat van start! U kunt deelnemen door een gedicht en/of een verhaal uiterlijk 31 december 2023, om 00.00 uur in te sturen. Het thema voor deze editie luidt: ‘barricade’ en is verplicht voor alle inzendingen. Evenals in de voorgaande jaren verschijnen de werken van de winnaars van de Proza-, Poëzie- en Publieksprijs in de bundel Raadselige Roos 2023 samen met passende beeldende werken. Op zondag 21 april 2024 zal deze in Venray gepresenteerd worden. De schrijfwedstrijd is bestemd voor iedereen. Op onze website staan de spelregels. Inzendingen naar dit adres.

* Welk spel speel jij, dichter? Het thema van de poëziewedstrijd van A tot Z 2024 nodigt je uit om de 'poeta ludens', de spelende dichter, in je naar boven te halen. Of het nu om klassieke sonnetten gaat, avant-garde, improvisatie of strakke rijmen. Breng spel in je poëzie, of schrijf poëzie over (het) spel. Hinkel letters bijeen, rijg klanken aan elkaar, stapel beelden op, en bezorg ons je poëtische, maar weldoordachte spielerei. Zend je gedicht in tegen 29 februari 2024!

Poëziefestival Noordwoord: hier nieuw talent aanmelden, tot 15 januari 2024!

En voor alle dichters met een bundel: op de website Alle Monden kun je je bundel gratis plaatsen.

De Johan Polak Poëzieprijs die vanaf 2024 wordt toegekend, stelt met het hoge prijzengeld meteen alle andere poëzieprijzen in de schaduw. De beste bundel wordt bekroond met 50.000 euro.

Readymades

Onsterfelijk

Meedoen! Altijd leuk! Je stem uitbrengen bij een publiekprijs. Door mee te stemmen, krijg je het lekkere gevoel dat je meetelt. Je stem doet ertoe. Je bent niet van de straatstenen. Je neemt je verantwoordelijkheid in de democratie van de kunst. De desbetreffende roman hoef je niet te lezen. En de andere negen titels, door kenners genomineerd, evenmin. Een poëziebundel zit er trouwens nooit bij. Die wordt sowieso door niemand gelezen.

Nu ligt er ook weer de jaarlijkse oproep om mee te stemmen bij de verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar. Eretitel voor de man of vrouw die als hoogste eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Bij de nominaties zitten geen schrijvers en dichters. Dat zijn geen kunstenaars. Die term geldt allen voor schilders, beeldhouwers en andere pottenbakkers. Duidelijk.
Volgens het protocol kan een kunstenaar jonger dan 35 jaar Talent van het Jaar worden, boven de 65 Briljanten Kunstenaar van het Jaar. Om tot de Galerie van de Onsterfelijken te kunnen toetreden moet je voor de eerste dag van de verkiezing (1 mei) overleden zijn. En genoeg stemmen krijgen natuurlijk.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(47)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Gijs ter Haar kiest

Had I the heavens' embroidered cloths,
Enwrought with golden and silver light,
The blue and the dim and the dark cloths
Of night and light and the half-light,
I would spread the cloths under your feet:
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams.

W.B. YeatsHe wishes for the cloth of heaven
uit zijn derde dichtbundel, The Wind Among the Reeds, 1899

Voor mij is dit het mooiste gedicht ooit geschreven. Als je maar 8 regels hebt en maar 4 eindwoorden die je elk 2 x gebruikt (dus niet alleen strakke eindrijm maar ook nog exact hetzelfde woord), en dan zo’n lading in je woorden weet te leggen. Dan ben je baas.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten