LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 15 / 7 april

7 apr, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Rob de Vos-prijs 2024 (Janine Jongsma)

Recensie van de bundel De Hemel voor ongelovigen van Mark Boninsegna (Maurice Broere)

Helaas is het zo dat poëzie alleen gelezen wordt door poëzieliefhebbers.’ In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het tweeënvijftigste gesprek, met Gerard Scharn (Alja Spaan)

Recensie van de bundel We zitten in de nachtbus van Fred Papenhove (Hettie Marzak)

Dichten & Drinkencolumn van Ko van Geemert

Twee leraren, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Toegankelijk schrijven zonder toegevingen te doen is de moeilijke evenwichtsoefening.' Een interview met Roel Richelieu Van Londersele, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Afscheid medewerker

Medewerker Æde de Jong neemt afscheid. Vanwege andere bezigheden komt hij tijd tekort. We zien hem niet graag gaan. Als recensent heeft hij vele bijdragen geleverd. In zijn besprekingen liet hij een constante kwaliteit zien. Heldere verslagen van een recensent die wist waarover hij sprak. Wij danken Æde hartelijk voor het werk dat hij heeft verricht en wensen hem succes bij alles wat hij verder onderneemt.

Nieuwsflits

Tijdens de kunstwandelroute Hummelo presenteert het Achterhoekse Dichterscollectief De Omsmeders elke zondag van 13.30-15.30 uur poëzie en muziek op de KunstKlinkPlek op het erf van De Klevenhorst. Vandaag met Maarten Buser en Wim van Til.

Sinds 1 april 2024 is de herinrichting van de Antwerpse kathedraal een feit. Voor de rondgang werden 4x3 highlights geselecteerd die uniek zijn in deze ruimte,
onderverdeeld in vier universele thema’s: ‘Moeder en kind’, ‘Leven en dood’, ‘De bedrijvige mens’ en ‘Levende kerk’. Via een ‘Kathedraalwijzer’ in zeven verschillende talen wordt de bezoeker langs twaalf bezienswaardigheden geleid. Bij elk highlight heeft de bezoeker via een QR-code toegang tot zeer diverse informatie in het Nederlands en Engels, variërend van achtergrondinformatie, passende muziek en een gedicht met toegevoegde waarde voor het kunstwerk. De gedichten werden geselecteerd door pastoor Bart Paepen, maar zijn niet per se religieus geïnspireerd. In het totaal zijn er 24 gedichten beschikbaar, waarvan 12 in het Nederlands en 12 in het Engels.
Onder de Nederlandse teksten vinden we niet alleen de Vlaamse dichters Paul van Ostaijen, Guido Gezelle en Herman De Coninck, maar zelfs Antwerpse dichters, zoals Ruth Lasters en Maud Vanhauwaert. Ook poëten uit Nederland zijn vertegenwoordigd, zoals Ida Gerhardt, M. Vasalis, Joke van Leeuwen, Judith Herzberg, Martinus Nijhoff, Inge Boulonois en de Nederbelg Benno Barnard. Alle Nederlandstalige gedichten worden voorgelezen door de pastoor zelf.
De Engelstalige gedichten zijn uitsluitend geschreven door vrouwelijke dichters wier teksten de kathedrale kunstwerken om mysterieuze redenen beter leken te ondersteunen. Deze gedichten worden voorgelezen door een Britse en Amerikaanse moedertaalspreekster, afhankelijk van de origine van het gedicht. Eén uitzondering wordt gemaakt bij het gedicht van Maya Angelou dat via een YouTube-filmpje op indrukwekkende wijze wordt voorgedragen door de dichteres zelf. Kom kijken, luisteren en vooral ervaren!

Op donderdagavond 11 april presenteert collectief Wanderwelle hun nieuwe album Wat gebeurde er met Sergeant Massuro?, tijdens een veelzijdig programma rondom ‘metamorfosen. Met o.a. Radna Fabias en Steff Geelen, gepresenteerd door Alma Mathijsen.

Op zaterdag 13 april van 14.00 - 16.30 uur Ontmoet de dichter … Ad Zuiderent in het Poëziecentrum, op zaterdag 20 april 11.00 uur Poëziewandeling met gids en op diezelfde dag van 14.00 - 16.30 uur Ontmoet de dichter … Esohe Weyden. Zie de agenda van het Poëziecentrum Nederland.

Zondag 21 april 15.00 uur Dichtmiddag in Eijlders. Het thema 'Waar is gelijk te halen?' Een dichter kan een richting geven en het absolute daarvan in twijfel trekken. Laat je stem horen zonder die op enig moment te verheffen.

Op vrijdag 26 april 2024 opent het vierde seizoen van het Poëziehuis De Rode Poort. De poort naar de tuin van Bredestraat 20 gaat weer open. De tuin vind je door de Vondelstraat in te lopen en voor het eerste huis aan de rechterkant de brandgang in te lopen. Aan de recent verschenen poëziebundel De blote voetjes van geluk van Jeanine Hoedemakers wordt vanaf 11.00 uur aandacht geschonken. Vanaf 12.30 uur gaat haar rol van dichter over in die van gastvrouw. O.a. dichters Elbert Gonggrijp, Petra Fenijn en Jan Bulsink komen voordragen.

De Shortlist voor de Grote Poëzieprijs is een gehalveerde longlist met dichters Peter Verhelst, Zabriskie, Sofie Verdoodt, Anker Kruis Hart, Dewi de Nijs Bik, Indolente, Merel van Slobbe, De maan schijnt feller in de metaverse en Jens Meijen, Sunset Industries.

WINNAARS AMAI AWARDS 2024 BEKEND!
•    Juryprijs beste gedicht: @gedichtenvanrosalie (Rosalie Vogelaar)
•    Juryprijs beste quote: @vanthartjes (Sarina Alberts)
De vakjury bestond uit Vrouwkje Tuinman (voorzitter), René Oskam, Joost Oomen, Iris Penning, Erik Jan Harmens, Jasmijn Lobik en Yke Schotanus
Het publiek koos uit dezelfde longlist de volgende winnaars:
•    Publieksprijs beste gedicht: @almightymeerkatt (Timon K. Hooftman)
•    Publieksprijs beste quote: @zielspraak (Ivy Pelkmans)
•    Publieksprijs favoriete account op Instagram: @meneermens (Bowy Schouten)
Voor de categorie spoken word bestond de vakjury uit: Kelly Verdonk (voorzitter), Justin Samgar de Verteller, Lev Avitan, Gershwin Bonevacia en Yke Schotanus. Uit de longlist van 25 spoken words kozen zij @meestalwel (Mees van Rijswijk) als winnaar. Het publiek koos in deze categorie voor @zoestadsdichtervanleiden (Zoë van de Kerkhof).
De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in het afgelopen jaar. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen.
De winnende gedichten, spoken words en quotes, alsmede de juryrapporten, zijn te bekijken op www.amaiaward of via @amai_award op Instagram.
De winnende gedichten, spoken words en quotes, alsmede de juryrapporten, zijn hier te bekijken of hier.
AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van Stichting AMAI en het inspiratiecollectief @allemonden.
​​​
Geef je stem aan het langste audiovisuele gedicht ter wereld!
Hoeveel combinaties kan je maken met de woorden uit de zin ‘IK SPREEK DE TAAL NOG NIET ZO GOED’? Exact 40 320! Wat als we al die combinaties zouden inspreken? Dan krijg je het langste audiovisuele gedicht ter wereld!
Schrijver Maud Vanhauwaert werkt dit ambitieuze project uit in samenwerking met Christophe Scholliers, professor Informatica aan de UGent. Als bezoeker van Watou meedoen? Kijk hier.

Vanaf maart verschijnt driemaandelijks het Anti-Postmodernistisch Literair (K)Waartaalschrift WEIRDOS, een kruispuntje, met bijdragen van o.a. Henk Puister, Hubert Van Eygen en Hendrik Carette. Informatie op het redactieadres.

Vrijplaats: een nieuw queer publicatieplatform.

-
Readymades

In het tuincentrum

reparatie graszaad
droogte graszaad
speelgazon graszaad
robotmaaier graszaad
siergazon graszaad
sportgazon graszaad

picknick graszaad
onkruid graszaad
blotevoeten graszaad
kunstgras graszaad
vasttapijt graszaad
grastapijt graszaad

zangzaad graszaad
maanzaad graszaad
kanariezaad graszaad
prikkeldraad graszaad
kattekwaad graszaad
heterdaad graszaad

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Elly Stolwijk vond in Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker (Koppernik, 2021) het volgende:

En onze Marc Bruynseraede gaf een “spielereitje”, geschreven 8/9 februari dit jaar: de alcoholdampen die de gedachten verheffen:

Meanderend in  het glas

In een poëtische bevlieging
gingen Schotse whiskies ruiken
naar dromerig, zonovergoten
vers gemaaid gras.

Het koor van Edradour,
Dalwhinnie en Oban kweelt
‘I shine, not burn’.
Wis een beroezende gedachte.

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten