LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 28 / 23 juni

23 jun, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Aan mij is niets te zien & Het ontbreken hoor je niet van Chawwa Wijnberg (Hans Franse)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Eric van Loo

Recensie van de bundel Winterlaken van Mischa Andriessen (Maurice Broere)

Interview met Liesbeth Aerts, "Zelf zie ik me liever als de toeter vlakbij je oor (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Keto Stiefcommando. Een vertelling in gedichten en prozagedichten van Tomas Lieske (Herbert Mouwen)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Herbert Mouwen

Dagboek van een redacteur, column van Eric van Loo

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflitsen

Stichting Spleen presenteert weer een nieuwe uitgave: de bundel ‘Denkend aan Marsman’ waarin 78 dichters (bekend en onbekend) reflecteren op ‘Herinnering aan Holland’. Vanmiddag in het Einde van de Wereld, Javakade 61 te Amsterdam, 26 oktober bij Reuring in Alkmaar.
De bundel zal te koop zijn voor € 12,— (winkelprijs € 17,50)

Vorig jaar stond Radna Fabias op het podium om de C. Buddingh’-prijs op te halen voor Habitus (De Arbeiderspers), daarna haalde ze de ene prijs naar de andere en deze week werd daar De Grote Poëzieprijs 2019 aan toegevoegd.

Zal het Roberta Petzoldt ook zo vergaan? Zij won met Vruchtwatervuurlinie de prijs voor het beste poëziedebuut. Uit het juryrapport: De C. Buddingh’-prijs 2019 kennen wij toe aan de debuutbundel van een dichter die door een gat in een krant naar de wereld kijkt, die de wereld van soldaatjespelen in haar jeugd verbindt met een Amerikaanse student die tijdens een ritje naar de Taco Bell vertelt hoe hij zijn opleiding gaat betalen met het doden van Afghanen. We kijken mee met een turende, glurende, loerende dichter, die naar eigen zeggen door het staren ontstaat, en die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet, bijvoorbeeld wanneer ze ons uitnodigt om het boek een kwartslag te draaien en niet alleen de bladspiegel, maar ook het letterbeeld uitdaagt en met streepjes, bogen, schaartjes en andere iconen de mogelijkheden van het papieren gedicht onderzoekt en vergroot, geheel in de traditie van Paul van Ostaijen, Tonnus Oosterhoff en Astrid Lampe.

Voor de Plantage Poëzieprijs 2019 kunnen gedichten worden ingestuurd tot 1 augustus. ‘De Nacht’ is het thema van de 28ste editie van de Plantage Poëzieprijs 2019. Een thema dat op veel uiteenlopende manieren te interpreteren valt, als je bedenkt wat er zoal in die donkere uren allemaal verhuld wordt en dus op poëtische wijze onthuld kan worden. De gedichten zullen anoniem worden beoordeeld door een drietal juryleden, onder wie Jos van Hest en Saskia van Leendert (de winnares van vorig jaar). De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 14 september om 15.00 uur in de Tangosalon aan de Plantage Muidergracht 155, Amsterdam.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten