LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 6 / 9 februari

9 feb, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Maanbrief aan het getij van Inge Nicole (Hettie Marzak)

Gedichten van Taco van Peijpe

In de eerste Poëzie Kort van 2020 recensies van de bundels Zie je ik wou graag zijn jou van Herman Gorter (Maurice Broere), De 100 beste gedichten van Paul Snoek (Johan Reijmerink) en Geluk is gevaarlijk van Rutger Kopland (Herbert Mouwen) en De aarde nu van Gerrit Komrij e.a. (Maurice Broere)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het eenentwintigste gesprek, met Sacha Landkroon, "En natuurlijk publiceren, dat is een eeuwig voortmeanderend doel." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Het is het huis dat niet goed alleen kan zijn van Jana Arns (Peter Vermaat)

Meander op andere plaatsen, een gedicht van Jan Servaes

Dagboek van een redacteur (8), column van Eric van Loo

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Zondag 16 februari een dichtmiddag in Eijlders, Amsterdam, met de presentatie van de laatste parel in de serie Dichter bij Eijlders, de bundel Waar je voor zilverlingen niks kunt kopen van Martin Wijtgaard. Aanvang 16.00 uur.

Op zaterdag 29 februari het Open Podium in de OBA als altijd onder de bezielende leiding van Jos van Hest, vanaf 13.00 uur.

De Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat naar Elten Kiene (1984). De jury zegt: ‘Elten Kiene is als spoken word-artiest zeer stimulerend voor de ontwikkeling van een vrijmoedige jongerencultuur. Hij is geïnteresseerd en helpt jongeren over hun schroom heen te stappen en zich uit te spreken. Daarin is hij een inspirator voor velen.’ De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt iedere twee jaar toegekend aan iemand die een voortrekkersrol op cultureel gebied vervult in de provincie Zuid-Holland. In 2020 staat literatuur centraal. De winnaar krijgt 15.000 euro en een trofee.

Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2020 – Voor de 24e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Wietske Loebis heeft de nieuwe zin bedacht: ‘Wat zou ik graag de schoonheid ervan zien’.
De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat genoemde regel er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen. Inzenden tot en met 1 maart 2020 naar Bibliotheek Almelo.

Op zaterdag 14 maart wordt bekend wie dit jaar de Ida Gerhardt Poëzieprijs ontvangt. De prijs ter waarde van 1.000 euro wordt uitgereikt in kunstcentrum Dat Bolwerck in Zutphen. Er zijn drie genomineerden: Bart Moeyaert , Helium (Querido), Iduna Paalman, De grom uit de hond halen (Querido) en Marieke Lucas Rijneveld, Fantoommerrie (Atlas Contact).

Op de shortlist voor de Grote Poëzieprijs staan Ellen Deckwitz met Hogere natuurkunde, Asha Karami met Godface, Vrouwkje Tuinman met Lijfrente, Peter Verhelst met Zon en Marwin Vos met Het leven van sterren. Op 21 maart wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

 

Meander op andere plaatsen

uit de recensie van Niki Korteweg in NRC over Het lichaam. Een reisgids, Bill Bryson, Atlas Contact (ingestuurd door Alja Spaan)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

 

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten