LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 11 / 15 maart

15 mrt, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De stilte van een verdronken hond van Jan H. Mysjkin (Geert Zomer)

Het virusgedichten van Monica Boschman en Saskia van Leendert

Het virusgedichten van Monica Boschman en Saskia van Leendert

Interview met Daniël Vis, "zoals je met je werk geen compromissen sluit, doe je dat ook niet met de lezer" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Aan het licht van Meity Völke (Hans Puper)

Gedichten van Annelies van Dyck

In dichterlijke voetstappen, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Poëzie moet jou in beweging zetten", uit het interview met recensent Hans Puper, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

In memoriam

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze recensent Ernst Jan Peters. Hij was 59 jaar. Ernst Jan was recensent van Meander sinds 2017 en we waren direct zeer met hem ingenomen, in de eerste plaats omdat hij zo’n aardige kerel was: enthousiast, coöperatief en zo open dat je hem na een eerste ontmoeting al lange tijd leek te kennen. Daarnaast was hij een productief en kundig recensent. We zullen hem missen.

We wensen zijn vrouw Annemieke, hun kinderen en andere dierbaren alle kracht bij het verwerken van dit onvoorstelbare verlies.

 

Nieuwsflits

Hoewel er zelden meer dan 100 bezoekers aanwezig zijn bij de literaire activiteiten die wij elke zondag in onze nieuwsbrief noemen, gaan de meeste bijeenkomsten vanwege het Coronavirus niet door. Gelukkig blijven de grote bibliotheken nog open. Voor Meander hoeft u gelukkig de deur niet uit en aan het lezen van ons magazine zitten geen nadelige gevolgen (voor zover bekend).
De grote poëzieprijzen worden op een alternatieve wijze uitgereikt.
Wij wensen u allen een goede gezondheid en geven u het volgend citaat ter overdenking, afkomstig van dichter Saskia Stehouwer die vanuit Noord Italië op Facebook deelde, "Het Corona-virus zal hopelijk ook een positief effect hebben. Het zou een soort 'wereld time out' kunnen worden, die ons laat inzien dat we niet altijd kunnen rekenen op ons doorgeslagen kapitalistische systeem en dat het hoog tijd is om over te stappen op een andere manier van leven, die uitgaat van een bescheidener consumptie- en reispatroon en meer improvisatievermogen en zelfvoorzienendheid."

De Haarlemse Dichtlijn heeft haar 100 dichters voor het jaarlijkse poëziefestival op Hemelvaartsdag nog niet allemaal bij elkaar. Nu is het festival pas in mei, wie weet zijn we dan virusvrij dus u kunt gerust nog inschrijven.

De vierde editie van de Vertaalwedstrijd Hebreeuws staat dit jaar in het teken van de Israëlische dichter Avraham Ben-Yitzak. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de vakgroep Hebreeuws en Joodse Studies van de UvA.
De deelnemers aan de wedstrijd vertalen allemaal één gezamenlijk gedicht, en één individueel gedicht van de selectie op onze website. De gedichten worden door onze professionele jury anoniem beoordeeld. De deadline voor een eerste proefvertaling is op 1 april, en de definitieve vertalingen moeten op 15 april per mail zijn ingeleverd.
Het hoofddoel van de wedstrijd is onder andere om de Hebreeuwse poëzie toegankelijker te maken voor de Nederlandstalige lezer.

Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2019, een prijs die wordt toegekend aan schrijvers, kunstenaars of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 16 april in de LocHal in Tilburg. Dan houdt Maxim Februari de negende E. du Perronlezing met als titel ‘E. du Perron en de pseudo-identiteiten’.
De E. du Perronprijs is een initiatief van de School of Humanities and Digital Sciences van Tilburg University, de gemeente Tilburg en Kunstloc Brabant.

De Ida Gerhardtprijs 2020 gaat naar “een bundel én een dichter die ons heeft verrast en ontroerd, die met taal beelden oproept die we niet, nooit meer kunnen vergeten, die soms lichtvoetig en dan weer ernstig de vinger op de zere plek legt: Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld”,  aldus de jury.

 

Meander op andere plaatsen

Hiroshi Yoshida, 1927, op Tumblr (ingestuurd door Alja Spaan)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten