LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 37 / 3 oktober

3 okt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Restwarmte van Saskia van Leendert (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (12), Jinze de Klerk

Recensie van de bundel Het is warm in de hivemind van Maxime Garcia Diaz (Peter Vermaat)

Interview met Kenneth Swaenen, "Stil verzet in een spiegel van zand" (Christophe Ywaska)

 

Recensie van de bundel Les sœurs Loveling / De zusters Loveling van Rosalie en Virginie Loveling (Wim Platvoet)

 

Veel liefs uit Bohemen, column van Rogier de Jong

 

 

Bier en wijn in San Saba, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"De lijfeigene van de taal", uit het interview met Hedwig Selles, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Op het International Literature Festival Utrecht (ILFU) is de C.C.S. Cronestipendia 2021 uitgereikt aan Mariken Heitman, Lotte Dondorp en Yentl van Stokkum. Laatstgenoemde is toneelschrijver en dichter en debuteerde in maart met de dichtbundel Ik ben Emily (Hollands Diep), waarin ze schrijft over haar fascinatie voor Emily Brontë.
Het C.C.S. Cronestipendium is een beurs van de gemeente Utrecht voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De Frans Vogel Poëzieprijs 2021 is toegekend aan de Nederlandse dichter en tekstschrijver Daniel Vis. De feestelijke uitreiking zal op donderdag 25 november plaatsvinden in de Rotterdamse uitgaansgelegenheid JACK, in samenwerking met de literaire stichting Woordnacht.
De Frans Vogel Poëzieprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor dichters tot en met 32 jaar uit Nederland of Vlaanderen, vernoemd naar de Rotterdamse dichter Frans Vogel en voor het eerst uitgereikt in 2017. Aan de prijs is een bedrag van 1.500 euro verbonden evenals een beeldje van de Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat.

Dichter Eeltsje Hettinga heeft Gysbert Japicxprijs 2021 gewonnen. Hettinga krijgt de prijs niet voor een bundel of oeuvre maar voor het werk dat hij schreef als Dichter van Fryslân.

De Vondel Prize gaat naar vertalingen van Nederlandstalig werk naar het Engels. Het is een tweejaarlijkse prijs en de winnende vertaler krijgt 5.000 euro. Op de longlist onder andere Judith Wilkinson voor The World by Evening (De wereld bij avond) van Menno Wigman.

Tot en met 31 oktober 2021 kunt u stemmen voor de Publiekswinnaar van de Poëzieprijs Melopee Laarne 2021 (de dertiende editie). De prijs bekroont het meest beklijvende gedicht voor het eerst verschenen in een literair Vlaams tijdschrift in 2020. Een jury selecteerde 21 gedichten waaruit de uiteindelijke winnaar wordt aangeduid.

En bent u gewoon jaloers op al deze prijsjes: vanaf nu tot en met 31 december 2021 gooit u zichzelf gewoon in de strijd om Het Beste Nederlandstalige Gedicht te schrijven of Het Hoogste Bedrag Voor Een Gedicht Ooit op te strijken!

Het thema van Nederland Leest is ‘Over de grens’ en Abdelkader Benali verzorgt dit jaar het poëtische gedeelte. De deelnemende bibliotheken geven in november De wandelaar van Adriaan van Dis cadeau tijdens Nederland Leest.

Feest der Poëzie haalt op 6 oktober Henriette Roland Holst terug naar Amsterdam, op 7 oktober kunt u de meesten van ons zien bij TenClub, tevens in Amsterdam, en op 30 oktober brengen we, ook aldaar, de laatste editie van onze tournee P. C. Boutens in Concert! Dit alles i.s.m. Uitgeverij HetMoet en Mokum Symphony.

Boeiende ontmoetingen, workshops, wandelingen in en door het Poëziecentrum Nederland, 9 oktober bijvoorbeeld Ontmoet de dichter…..Hanneke van Eijken en 30 oktober Graa Boomsma over Bert Schierbeek. Kijk hier op de agenda!

Man in de Maan nodigt u graag uit voor de geprezen poëzievoorstelling Haperend Geluk in werkplaats/theater De Schuur, Wijde Doelen 8 te Utrecht op 17 oktober om 15.00 uur. Reserveren hier.

Groen Gebladerte is een podcast met 'unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie'. Tom De Cock ontmoet voor radio1 in de vierde aflevering dichter Mattijs Deraedt. Alle afleveringen zijn gewijd aan jonge toptalenten in proza en poëzie!

 

Readymades

Beleefd verzocht
deze walvischkaken
niet aan te raken,
noch te beschadigen

Gezien in het zeventiende-eeuwse kerkje op Vlieland: manshoge, grijze walviskaken (met sch) en een piepklein kaartje met deze readymade. In een ouderwets handschrift op een bijna vergaan papiertje met gaatjes en vochtvlekken dit simpele, vierregelige verzoek met een voortreffelijk rijm. Wie bedenkt dat ‘walvischkaken’ kan rijmen op ‘aan te raken’? Wie o wie? De meester van Vlie. De vierde regel van dit kwatrijn is een onverwachte afsluiting, een tikkeltje onnodig. Je kunt moeilijk iets beschadigen zonder het aan te raken. Toch moet de boodschap nog duidelijker overkomen. Daarom worden de woorden ‘niet’ en ‘beschadigen’ onderstreept. In deze readymade vallen vorm en inhoud op een vanzelfsprekende manier samen. Om dat te zien, hoef je geen letterkunde gestudeerd te hebben. De tand des tijds, beter gezegd de kaak des tijds, heeft zijn werk gedaan.

© Jos van Hest


Meanderen

 

MEANDEREN IN ANTWERPEN
voor Alja Spaan

Wij meanderden in Antwerpen
van Keijserleij naar Meir
zigzagden naar de Groenplaats toe.
Joodse mensen zwierden
met te kleine grote hoeden
op de motorstep voorbij, hun sjijntjes
dansten in de wind van de rivier.
Een zwarte zeeman
bracht goud naar de kathedraal,
en struise madammen schitterden
in vroeg uitgelaten herfstlicht,
laag licht, dwaallicht?
Om bij de Schelde te geraken
langs de tingeltangels en musichalls
Orpheus in bezette stad-,
mijmerden wij afstandelijk
in de cafés van Elsschot met bitterbal
en blokjes kaas, de bollekes vloeiden
in de mooie glazen, rond als hoeden
van de mensen op de motorstep.
Wij temden leeuwen met de mond,
zongen luidop mee in het kot van Wannes
roken de geur van de stad.
Eén wanklank slechts verstoorde:
de norse Alkmaarder die in het museum
als componist ons boos, heel erg boos,
aankeek, Willem de Fesch, bracht ons
zonder te meanderen, rechtstreeks  terug
naar de kaasmarkt van het polderland
onder de weidse hemel: een Verdronken Oord.

(c) Hans Franse

Wannes is Wannes van der Velde, Orpheus slaat op Paul van Ostaijen en Willem de Fesch zag Franse in het Vleeshuismuseum. Deze inzending had duidelijk te maken met de Meandermedewerkersdag die wij onlangs in Alkmaar hielden en waar een literaire wandeling de dag afsloot.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten