LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 38 / 10 oktober

10 okt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel de laatste framboos van Elly Stolwijk (Janine Jongsma)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (13), Marten Janse

Recensie van de bundel Vreemde onthullingen van Frits Criens (Jeanine Hoedemakers)

Interview met Hedwig Selles, "de lijfeigene van de taal" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Toen ik klein was, was ik niet bang van Gershwin Bonevacia (Marc Eyck)

 

Gedichten van Marc Bruynseraede

 

 

Imitatie, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"en toen was de beer los", uit het interview met Rogier de Jong, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Nobelprijs voor Literatuur 2021 gaat naar Abdulrazak Gurnah. Er is geen enkel boek van hem verkrijgbaar in het Nederlands. In 1989 is zijn boek Herinneringen aan mijn zwarte rotjeugd vertaald in het Nederlands en in 1994 Paradijs. Het laatste boek stond eerder op de shortlist van de Booker Prize.

Schrijver en kunstenaar Michael Tedja krijgt de Sybren Poletprijs 2021, de oeuvreprijs voor experimenteel proza en poëzie. Met een geldbedrag van €35.000 is de prijs een van de grootste in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt volgende maand, op donderdag 18 november uitgereikt in Felix Meritis.
​​​​​​​Buiten zijn literaire en artistieke werk om is Tedja het laatste jaar op steeds meer vlakken zichtbaar. Zo trad hij afgelopen zomer toe tot de Akademie van Kunsten en nam hij tevens plaats in de jury van de P.C. Hooftprijs voor poëzie.

De 38ste Nacht van de Poëzie sliepen we. Gelukkig kunnen we hier wat optredens terugkijken onder andere van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman.

Woensdag 13 oktober de 3de editie van WoordenStroom. Een avond in Lent vol met zang, poezië en spoken word.

Zaterdagavond 16 oktober organiseert Dichterscollectief Vrijhaven Kortrijks slotfestival STAD OP DE PLANKEN.

Woensdagavond 27 oktober WaanZinnen, schrijverspodium in Spijkenisse.

Zaterdag 6 november is het Nederlands Poëziefilm Festival in het Luxor Theater en Kunsthuis Dat Bolwerck te Zutphen. Geboden wordt een jaaroverzicht van de Nederlandse Poëziefilms, films van Tom America, films van Rauwkost Collective, films van Sjaan Flikweert, films van Pat van Boeckel, een selectie films van Zebra Poetry Film Festival en Motionpoems USA en nog veel meer..

In Alkmaar is er dan Reuring met oa Frank Diamand en Eva Jeune.

Zondag 7 november Poëzie Odyssee Eindhoven: Poëzievoordrachten bij de geëxposeerde werken bij het evenement Small Odysseys, a Collaborative Exhibition between international artists in het Albert Van Abbehuis, Eindhoven.

Donderdag 11 november Kom zijn liefste, over Herman Gorter, door Feest der Poëzie en uitgeverij Het Moet.

 

Readymades

Wildhanger

Geschikt om wild tot 250 kg omhoog te hangen.
Roestvrij staal, telescopische buis
voor een spreiding van 40 tot 70 cm.
De poten kunnen door de lussen van de kabel.
Van 40 cm voor een ree
tot 70 cm voor hertachtigen of everzwijnen.
Draai eenvoudig de moer in het midden van de buis los,
haal de schroef eruit en pas aan op de gewenste lengte.
Steek de schroef opnieuw in de gaten van de buis
en draai de moer met de hand weer aan.
Geen gereedschap nodig.

Binnenkort jarig en op internet gezocht naar een leuk cadeau. Deze foto en tekst gevonden. Een wildhanger, waanzinnig woord! Wat een sublieme readymade, informatief tot op de kilo en de centimeter. Goede eerste regel ook; je zou per ongeluk het wild omlaag hangen in plaats van omhoog. Met deze koninklijke vondst was mijn dag meteen goed. O, geef me een wildhanger! Je weet, ik ben niet zo handig met gereedschap, maar voor dit knaapje heb je helemaal geen gereedschap nodig. En dan die leuke lussen voor de poten! Toe doe niet zo flauw en geef me een wildhanger.

© Jos van Hest


Meanderen

Een muziekrecensie in de NRC van 1 oktober jl., "Pianiste Yuja Wang, ‘artist in residence’ bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, speelde Sjostakovitsj’ Tweede Pianoconcert klaterend virtuoos. Het nieuwe orkestwerk ‘Meander’ van Mathilde Wantenaar intrigeerde."
Ingestuurd door Ria Moons.

Een cryptogram, uit Denksport Cryptogrammen 3*-bundel nr. 384 (editie zomer 2021). De opgave 12 verticaal mag daarbij op bijzondere aandacht rekenen. Ingestuurd door een van onze lezers.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten