LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 24 oktober

24 okt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel , zo heb ik u lief. alle gedichten tot nu toe van Alfred Schaffer (Johan Reijmerink)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (15), Paul Roelofsen

Interview met Pom Wolff, "Poëzie kent een eigen werkelijkheid" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Hoe zijn we hier gekomen? van Eva van Manen (Ivan Sacharov)

Gedichten van Pieter Theunissen

 

Stadhouderskade 42 te Amsterdam, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"De rol die de poëzie in m'n leven speelt is louter existentieel", uit het interview met Ruud Offermans, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Uw maandelijkse afspraak met een dichter in het Letterenhuis, Antwerpen, donderdag 28 oktober 2021 van 12:30 tot 13:30 Annemarie Estor, donderdag 25 november Roel Richelieu van Londersele.

Zoom-workshops 'Poëzie en maatschappij in het voortgezet onderwijs' door Jeroen Dera vanaf 10 november in het Radbout in Nijmegen. Vraag een willekeurige voorbijganger wat poëzie is, en het antwoord luidt waarschijnlijk: ‘Moeilijke teksten op rijm, over heftige gevoelens’. Ook leerlingen op middelbare scholen houden er meestal dat clichébeeld over de dichtkunst op na. Poëzie is echter zo veel meer dan dat, zeker in deze eeuw. Dichters reageren in hun poëzie op politieke vraagstukken, vragen aandacht voor het klimaat of stellen de discussie over inclusiviteit en diversiteit op scherp. Tijdens de workshops scherp je niet alleen je kennis over hedendaagse poëzie aan, maar krijg je ook gerichte handvatten om je onderwijs op dit vlak te vernieuwen of te verbeteren.
Je kunt natuurlijk ook naar Kila van der Starre, Universiteit Utrecht, luisteren. Wat is de functie van poëzie?

Lege Stoelen is het tofste maandelijkse open dichtpodium van Zwolle. Iedere tweede donderdag van de maand dus donderdag 11 november, om 20u in De Nieuwe Keuken aan het Assendorperplein. Toegang en meedoen is gratis, de sfeer is warm en het bier koud. Kom luisteren, kom voordragen.

Iedere zondagochtend geven Paradiso en het Amsterdamse Spoken Word-platform We The People… het podium aan een opkomende woordkunstenaar. De voertaal is afwisselend zowel Nederlands als Engels. Poetry On Sunday wil perspectief, zingeving en steun bieden in deze roerige tijden. Woordkunstenaars duiden hun waarnemingen en gevoelens in taal en bieden soelaas, precies waar dat nu hard nodig is.

 

Readymades

Graag niks aan raken.

Hoe raak je niks aan? Dat is niet niks. Ik zou het graag doen. Hoe zou niks aanvoelen? Niks is niet glad en niet stroef. Niks voelt niet warm en niet koud. Niks prikt niet, kriebelt niet, glijdt niet. Hoe graag zou ik niks willen aanvoelen, beroeren, betasten, bevingeren, beduimelen. Maar niks is ontastbaar, en ook nog eens onzichtbaar, onhoorbaar, onruikbaar, onproefbaar. Niks gaat voorbij alle zintuigen. Niks is niks en je kunt er niks mee.
En toch zag ik op een tentoonstelling deze readymade: een vriendelijk en onmogelijk verzoek dat begint met Graag. Waarschijnlijk wordt, net zo problematisch, bedoeld: Graag niks aanraken. Of wordt het op prijs gesteld dat je niks aan hebt en dat je dan moet raken? Deze readymade van slechts vier woorden laat me duizelen.

© Jos van Hest


Meanderen

uit Schaduwstad, Elizabeth Day (Ambo/Anthos, 2020).

"In mijn kindertijd hadden we schuinschrift geleerd en al die jaren dat ik voor de klas stond en op het bord schreef had ik mijn best gedaan op de meanderende letters die aan elkaar groeiden en weer uit elkaar liepen. Was ik de laatste die zo schreef?"

uit Portret van een man, Jens Christian Grøndahl (Meulenhoff, 2015)
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten