LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 48 / 19 december

19 dec, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Dit Algoritme Deugt Niet van Aaron Mirck (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (23), Jos van Hest

Recensie van de bundel oneindige zin van Rozalie Hirs (Paul Roelofsen)

Interview met Hans van Rossum, "De wereld: een korrel stof" (Sander de Vaan)

Recensie van de bundel Wie niet van Maarten Doorman (Johan Reijmerink)

Klassieker 256, een bespreking van het gedicht Het bruidje van Martinus Nijhoff (Pieter M. van Sterkenburg)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

O suver maeght van Israel, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Dichter: iemand die te bang is om het volle leven aan te gaan en zich verschanst in een indirecte werkelijkheid van woorden", uit het interview met Marie Brummelhuis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De mooie plannen om het jubileumjaar van het café Eijlders vanmiddag op dichterlijke wijze af te sluiten gaan niet door. We halen hen gewoon naar ons toe.

Meer mooie initiatieven weer na 14 januari 2022, hopen we. We noemen een paar:

Het mooiste van 2021: bloemlezing van Poëzieclub Eindhoven, zondagmiddag 16 januari. Op 18 januari in de bibliotheek Eindhoven een cursus 'Genieten van Gedichten: poëzie lezen en begrijpen'.

In 2022 wordt de 10e editie van de Poëzieweek gevierd van Alkmaar tot Zottegem. Ramsey Nasr, een publiekslieveling in Vlaanderen en Nederland, schrijft voor die gelegenheid 10 gedichten rond het thema ‘natuur’ die gebundeld worden in het Poëziegeschenk, een collector’s item! De Poëzieweek wordt feestelijk op gang getrokken in Arenberg op zondagavond 26 januari. Ramsey Nasr is eregast van dit poëziefeest en brengt de volgende gasten mee: Mauro Pawlowski, Delphine Lecompte, Gregory Frateur (Dez Mona) en Marieke Lucas Rijneveld.

En waar u nu alle tijd voor heeft:

Wie maakt de mooiste vertaling van A Song van Joseph Brodsky? Inzenden kan tot 12 januari.

Op 26 maart 2022 vindt voor de tweede keer de uitreiking van de AMAI awards (Alle Monden Award Instagram) plaats, een initiatief van Stichting AMAI en het inspiratiecollectief @allemonden. De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2021. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen. Daarin onder andere Lieke Marsman (Dichter des Vaderlands 2021-2023), Meliza de Vries (winnares beste gedicht AMAI 2021), Yke Schotanus (schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’) en Monique Hendriks (Nederlands kampioen Poetry Slam 2021.
Tot en met 15 januari 2022 kunnen gedichten, quotes en spoken words hier worden ingezonden.

Inzendingen tot en met 27 januari. Klik hier voor deelname.

Op 9 december 2021 bestond het Ministerie van Liefde en Waardering in Enschede zes jaar. Om dit te vieren wordt wederom te gedichtenwedstrijd georganiseerd met als thema, hoe kan het ook anders, Liefde en Waardering. De inzending dient te passen op een A4tje. Verder zijn er geen regels. De inzendtermijn is 10 februari. Er kunnen maximaal twee gedichten per persoon hier ingezonden worden.

Gedichten voor de 26e Willem Wilmink Dichtwedstrijd naar de regel het allerbeste is nog altijd rustig blijven kunnen tot en met zondag 27 februari 2022 ingestuurd worden naar dit adres. De bedachte regel moet er letterlijk en ongewijzigd in voor komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast, maar deze moet onderdeel zijn van het gedicht. Er kan slechts één gedicht ingezonden worden.

Voor de tiende en laatste keer organiseert de Stichting Cultuurcafé D'n Dwingel in Valkenburg de Elly Blom Poëziewedstrijd 2022. Elly Vorstermans-Blom (1939-2011) was van oorsprong beeldend kunstenares en heeft als initiatiefnemer en stimulator maar ook als adviseur, medewerker en publicist een groot aandeel gehad in het culturele leven van Valkenburg aan de Geul. Daarnaast legde zij zich toe op het schrijven van poëzie onder andere in de bundels Vergleden Tijd (2010) en Zilvertinten (2011).

 

Arnon Grunberg krijgt voor zijn romans en verhalen de P.C. Hooft-prijs 2022. De vijfkoppige jury van de prijs noemt de 50-jarige auteur "een schrijver die ongeëvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht". Grunberg had het al voorspeld maar hier denkt hij nog aan stoppen op zijn 35e.

Poëzie op nummer 25 van de 51 beste boeken van 2021 van de Volkskrant, "Sasja Janssen doet een indrukwekkende poging de komma te bezingen".

Puck Füsers (19) uit Maastricht won Write Now! 2021. De tweede prijs ging naar Keet Winter (21) uit Amsterdam en de derde naar René Mets (17) uit Antwerpen.

De Boekenbon Literatuurprijs heeft een nieuwe voorzitter en twee nieuwe leden opgenomen in de jury: Guy Verhofstadt, Jeroen Dera en Wim Oosterlinck. De nieuwe voorzitter trekt meteen van leer: "Slechte tijden zorgen voor goede literatuur. Dat bewijst ook de hoge kwaliteit in de Nederlandstalige literatuur de voorbije jaren. Ook de drang naar goede boeken vóel je: mensen hebben nood aan empathie, begrip, afleiding, verbinding, troost. Van alle literaire prijzen die de Lage Landen rijk zijn, is de Boekenbon Literatuurprijs een van de meest bijzondere."

Machtelt van Thiel geeft een workshop spreekwoorden bedenken op Amsterdamse basisscholen. Van de leukste resultaten zijn nu ansichtkaarten gemaakt.

 

Readymades

Deze readymade is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een tweetalige tekst waardoor de beschouwer deelnemer wordt en nog beter gaat kijken naar de lege zaal, de lichtinval, atmosfeer en uitstraling. Wat zo’n klein bordje in de ruimte vermag! Simpele woorden, zwart op wit, verhevigen de ervaring van de leemte en maken de lezer die kijker is geworden bewust van het immateriële vacuüm van zijn onnodige besognes en beslommeringen. Het doet er niet meer toe te willen weten welk concreet werk hier is verwijderd, en waarom, en voor hoe lange tijd. Die onzinnige vragen van het brein zijn slechts een vervoermiddel om tot een leger inzicht te komen en een hogere waarde in het bewustzijn te bereiken.

En dan die aandoenlijke excuses op het bordje. Nergens voor nodig. Het is juist andersom. De kijker mag een diepe buiging maken voor de conceptuele dichter van deze readymade.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Excellent

Dit moment vreesde ik van meet af aan: de pen die wordt dichtgeschroefd,
het kladschrift dat wordt dichtgeklapt. Woordenboeken finaal in de kast.
Alles gezegd wat er te zeggen valt, op tijd een punt gezet. Ik nam mij voor:
ik maak er nog een drieluik van, dat geeft me extra tijd. Waarom haast

als slenteren kan? Maar in poëzie is er niks doorzichtiger dan een dichter
met maar één troef: meanderen. Niet het meanderen zelf natuurlijk,
De Schelde meandert nabij Zevergem en dat is mooi, maar dat doet de
rivier niet zelf, zij kan enkel stromen naar de fysica van het land,

het getij, het debiet dat berekend kan. Meanderen in een vers —
indien alleen dát gezocht, is koketteren met een kunde die er eigenlijk
geen is. Is schoonschrijverij en slaapverwekkend. Ja, ook in traagte

moet er vaart. Welnu, ik rep me. Laat mij, bij wijze van spreken, een
kwieke terdoodveroordeelde zijn die eerder dan zijn beul klaar staat
op ’t schavot en hem nog grijnzend vraagt: ‘Waar bleef je, excellentie?’

Op de site van Laurens Jz Coster die dagelijks een gedicht presenteert werd op 10 december jl verwezen naar het laatste, geschreven gedicht van de Vlaamse dichter Koenraad Goudeseune (1965-2020). Ingestuurd door Herbert Mouwen.

Gust Peeters botste per toeval op het volgende:

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten