LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 7 / 13 februari

13 feb, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Wachten op de bijen van Steven Graauwmans (Paul Roelofsen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (31), Paul Bezembinder

Recensie van de bundel Compacter van Ramsey Nasr (Hettie Marzak)

Interview met Marc Tiefenthal, "Poëzie als bom die pas ontploft als de lezer de pin uit de granaat kan trekken." (Kamiel Choi)

Recensie van de bundel Landschap met blauwe schutting van Rik Andreae (Maurice Broere)

De favorieten van Monique Wilmer

Gek, ziek en geniaalcolumn van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"in de poëzie voel ik me nu ook vrij", uit het interview met Ineke Riem, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Donderdag 17 februari van 19.30-21.30 de verkiezing junior Stadsdichter Eindhoven. Op deze feestelijke avond wordt de eerste Junior Stadsdichter van Eindhoven verkozen! De vijf genomineerde taaltalenten zijn: Myrthe Smetsers, Anne van den Berg, Floris Beks, Marieke Kneppers en Joy Dings.

Kampen op zoek naar een nieuwe Stadsdichter: Maak een gedicht voor/over Kampen voor in de openbare ruimte (onder de brug, op een lelijk elektriciteitshuisje, op de achterkant van een bord langs de IJssel etc.) en laat de jury zien hoe dat er in het echt uit kan komen te zien. De vorm daarvan is vrij. Zet het gedicht met stoepkrijt alvast op de muur, Photoshop jouw gedicht in een foto, maak een filmpje, stuur een kaart mee zodat we begrijpen waar jouw gedicht zou moeten komen, of beschrijf heel precies in woorden wat jouw plannen zijn. Ook ‘gedicht’ mag je breed opvatten, van spoken word tot een sonnet, van rap tot Zeer Korte Verhalen.Stuur jouw inzending met een korte motivatie naar  voor woensdag 1 juni 2022. Een jury (die door ons benoemd wordt) zal uit de inzendingen drie finalisten selecteren. Zij strijden samen om de titel Stadsdichter van Kampen 2022-2023.

Antwerpen stelt een poule van 5 stadsdichters aan. Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse maken deel uit van de eerste poule stadsdichters waarmee de stad twee jaar lang zal samenwerken. Met deze dichterspoule is er plaats voor zowel klassieke poëzie, performance, poëzie-installaties, poëzie op papier en poëzie in het straatbeeld waardoor het stadsdichterschap weer nieuwe horizonten kan verkennen.

06kunst.nl organiseert URBAN RAW POETRY EVENTpowered by MIAW (make it art worthy) in Den Haag. Voor Songwriters / Dichters enz. op zondag 20 februari van 13.30-17.00 uur.

Ook die zondag maar dan van 14.00-17.00 uur houden de dichters van de PoëzieClub Eindhoven weer hun Literair Podium in het iconische Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA Eindhoven. Meedoen? Aanmelden is verplicht, hier. Thema: THUISLOZEN, maar dat is uiteraard niet verplicht. Wil je alleen komen luisteren? Je bent van harte welkom: TOEGANG GRATIS.

Gerda Posthumus,  dichter in de poëziereeks Open en graag geziene gast op het Open Podium van de OBA, won de eerste prijs van de Gedichtenwedstrijd van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland met haar gedicht 'Overview-effect'. Oe achterpagina van NRC-weekend, 5 februari.

Normaal gesproken worden de Haagse literatuurprijzen uitgereikt op een feestelijke middag in een vol theater. Dat kon dit jaar natuurlijk niet. Daarom is gekozen voor een digitaal alternatief. Alle laureaten – Peter Verhelst, Mischa Andriessen, Marieke Lucas Rijneveld en Erna Sassen – ontvingen hun prijs en werden door Philip Huff geïnterviewd op een iconische Haagse locatie. Dat leverde boeiende en vermakelijke gesprekken op, zie hier.

Op 18 februari wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022. De prijs wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, de vertaling van Zomervacht van Jaap Robben. De Vondel Translation Prize bekroont sinds 1996 eens in de twee jaar de beste Engelse boekvertaling van een Nederlandstalig letterkundig of cultuurhistorisch werk. De prijs wordt gefinancierd en georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds i.s.m. het Britse The Society of Authors. Het prijzengeld bedraagt € 5.000.

Voor de zesde keer organiseren deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde de schrijfwedstrijd Het Rode Oor waarin ze op zoek gaan naar het beste erotische kortverhaal uit de Lage Landen. De opdracht van deze editie luidt als volgt: schrijf een nieuw, prikkelend erotisch kortverhaal met een personage uit je favoriete boek, kunstwerk, songtekst, theaterstuk, film, game of televisieserie.
Kandidaten krijgen tot 20 april 2022 om hun verhaal in te sturen. Uit alle inzendingen selecteert de jury acht verhalen waaruit het publiek tijdens de finale op 9 oktober 2022 één winnaar kiest.

Schrijven Online organiseert een Haiku wedstrijd. Deadline aanstaande dinsdag! Maar ook een poëziewedstrijd, deadline 31 maart.

In de Poëziepodcast met een aflevering met de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, Marjolijn van Heemstra.

 

Readymades

 

Parkeervergunningplafond

De taal zit vol met woorden. Toch vinden dichters dat nog niet genoeg. Ze maken er, als ze er behoefte aan hebben, gewoon nieuwe bij. Ze plakken ouwe woorden aan elkaar, husselen wat met lettergrepen, berekenen de woordwaarde en scrabbelen zo een gedicht bij elkaar. Heel neologisch en vermakelijk. Ambtenaren kunnen dat ook. Daarom lijkt ambtenarentaal vaak op poëzie. Manipulerend en duister.

Ik woon in een van de meest vervuilde straten van Amsterdam. Auto’s blazen onophoudelijk roet regelrecht je longen in. Wie hier woont, hoeft nooit meer zelf te roken en leeft toch jaren korter. Ambtenaren stuurden de buurtbewoners dus een dichterlijke brief, een ware readymade. Een letterlijk citaat: ‘De parkeerdruk is hoog, de openbare ruimte is schaars en daarom worden er maatregelen getroffen om de parkeerplekken op straat te verminderen. Ieder half jaar wordt het parkeervergunningplafond verlaagd.’ (‘Parkeerdruk’ en ‘parkeervergunningplafond’, met zulke woorden win je De Gedichtenwedstrijd 2022.)

‘Heeft u vragen?’ Zo eindigt dit cryptisch gedicht van de schimmige programmamanager van het gebiedsprogramma. Dan kan ik contact opnemen met de omgevingsmanager van het gebiedsprogramma. Misschien ga ik dat doen. Ik wil meer weten over die parkeervergunningplafondverlaging. Ik denk dat er niet minder maar juist meer parkeerplaatsen in onze buurt moeten komen, want geparkeerde auto’s stoten geen roet uit.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit Wanderlust, een filosofische geschiedenis van wandelen, Rebecca Solnit, Nijgh & Van Ditmar, vierde druk 2020. Ingestuurd door Mariet Lems.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten