LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 34 / 18 september

18 sep, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Minieme gebaren/Minym Ferweech van Peter van Lier (Maurice Broere)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (58), Onno-Sven Tromp

Recensie van de bundel Uitlichten van Emma Crebolder (Peter Vermaat)

Interview met H.C. ten Berge, 'Ik heb ze nooit kunnen vertellen wat die vrome broeders uitspookten.' (Hans Puper)

Recensie van de bundel Vaste grond van Bianca Boer (Herbert Mouwen)

Klassieker 263, een bespreking van het gedicht Zoönose van Paul Demets (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Een landjonker 1970, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

Wat heeft Marc Tiefenthal nog toe te voegen aan zijn vorig interview? donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Medewerkers

Christoph Ywaska heeft zich teruggetrokken als interviewer en gaat al zijn tijd besteden aan zijn muziek en schrijfwerk. We wensen hem alle succes.

Cora de Vos komt ons versterken en is begonnen met haar eerste interview voor Meander. Ze is naast een sterke dichter een nieuwsgierig en bevlogen journalist en redacteur met veel ervaring. Welkom!

 

Nieuwsflits

Vrouwkje Tuinman ontvangt de C.C.S. Croneprijs van de gemeente Utrecht. Daarmee wordt haar naam opgetekend in een eervolle lijst van Utrechtse auteurs die deze literatuurprijs voor haar ontvingen, onder meer Manon Uphoff, Arthur Japin en Maxim Februari. Cultuurwethouder Eva Oosters reikt op 1 oktober de prijs uit tijdens het International Literature Festival Utrecht.

Mirjam van Hengel krijgt de Henriëtte de Beaufortprijs 2022 voor het boek Een knipperend ogenblik, Portret van Remco Campert. De Henriëtte de Beaufortprijs, ingesteld in 1985, is een driejaarlijkse ‘prijs voor een in druk verschenen en in de Nederlandse taal geschreven biografie of autobiografie, afwisselend van de hand van een Nederlandse en van een Vlaamse auteur.’ De prijs wordt toegekend door het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden.

Diana Chin-A-Fat is op 1 september jl. begonnen als directeur van Poetry International. Als vijfde directeur in meer dan vijftig jaar festival kijkt ze er naar uit om samen met het team de toekomst van Poetry International vorm te gaan geven. “Dat gaan we doen door sterk in te zetten op de inhoud: poëzie in de breedste zin van het woord. Verwondering en plezier zijn daarbij wat mij betreft de sleutelwoorden.” Nog voor haar eerste werkdag was Diana te gast in De Taalstaat voor een gesprek met Frits Spits over haar grote liefde voor taal en poëzie en las ze gedichten van Ester Naomi Perquin en Babs Gons. Het gesprek luister je hier terug.

Vanmiddag wordt het gedicht ‘Hier en nu’ van de Rotterdamse dichter Peter Swanborn in een ontwerp van Milou van Ham op de Jonkersbrug onthuld.
De feestelijke onthulling met bijdragen van oa. Dean Bowen en Kila van der Starre begint om 18:00.
De open/dicht bruggedichten in Rotterdam zijn een initiatief van stichting de Zoek naar Schittering. Het gedicht van Swanborn volgt op de gedichten  op de Mathenesserbrug (Daniel Dee), de Parkhavenbrug (Ester Naomi Perquin) en de Beukelsbrug (Dean Bowen).

Bent u een snelle dichter? U kunt hier nog tot en met vannacht insturen voor de Internationale Poëziewedstrijd 'Noaberschap', georganiseerd door stadsdichter Dick Schlüter en de gemeente Enschede in In Die Tolle Woche. Noaberschap betekent grof gezegd dat we het belangrijk vinden er hier als buren voor elkaar te zijn.

Poëzieavond 'Herfstzang En ander ongemak', evenement van Dichtersgilde Terneuzen en Porgy en Bess Terneuzen, vrijdag 23 september van 20.00-22.00 uur.
De 23e is de herfst van 2022 al weer twee dagen oud en heeft hij zich waarschijnlijk al als een warme, klamme deken over Terneuzen gefrommeld. De zes stadsdichters van Terneuzen brengen een ode aan diezelfde herfst, voor de gelegenheid ondersteund door een aantal ter zake kundige Zeeuwse collega’s. Verwacht stemmige poëzie van oa. André van der Veeke, Aschwin van den Abeele, Peter Knipmeijer, Rogier de Jong enTijs van Bragt.

In Tivoli Vredenburg zaterdag 24 september de GRAND FINAL van het NK Poetry Slam. Kom kijken! Tickets hier.

Donderdag 29 september 12.30 genieten van de mooiste gedichten met DIE. Het is het tweede gratis lunchconcert in de kleine zaal van het Muziekcentrum Enschede en dit keer is gastdichter Monique Wilmer-Leegwater.

Die middag om 17.30 is de opening van de expositie Waterwerken in Podium Mozaiek te Amsterdam, met kunst, muziek en gedichten. Kom kennis maken met de kunstenaars Marcelle Verberne, Paul Vendel en de Wolf, Rogier Alleblas en José Aerts.

Het 5e nummer van De Veerman is verschenen, het gratis verkrijgbare digitale tijdschrift 'De Veerman' van onze oud-recensent Romain John van de Maele.
De enige manier het tijdschrift vanop afstand te lezen is gebruik te maken van de link die de Erfgoedbibliotheek daarvoor ter beschikking heeft gesteld, zie hier. Men moet dan wel nog altijd het nummer aanduiden dat men wil lezen. U kunt het nummer ook hier aanvragen.

Zondag 2 oktober van 14.00-16.30 uur PoëzieClub Eindhoven op hun Literair Podium in de bovenzaal van het iconische Café 't Rozenknopje, Eindhoven met presentatie van nieuwe bundels van Pit van Nes (Imbroglio) en Willem Adelaar (Fragmentarium). Meedoen? Aanmelden is verplicht en kunt u hier doen. Thema: HET VRIJE WOORD.
En wilt u ook in een bundel staan? Vanaf nu kunt u uw eigen mooiste, beste, meest dierbare poëzie inzenden voor opname in 'Uw mooiste van 2022', de jaarlijkse bloemlezing van de Poëzieclub Eindhoven. Mail ons en wellicht komt u erin. Deadline: 25 december 2022.

Ook die zondag Salon op de Dijk, het gezelligste literair festival van Schellingwoude. Verwacht dichttalent op de top van hun kunnen, poëtische titanen en bezwerende muziek in de Schellingwouderkerk, 14.00 uur.

 

Readymades

Poëzieroutes

Je ziet ze steeds vaker: de zogenaamde poëzieroutes. Je loopt te wandelen door de natuur om je innerlijke rust terug te vinden. Over een strand met niemand erop, door een bos vol vogelgeluiden, in een lege polder met koeien, vroeg in het park, laat in een ravijn. Je wilt even niet meer lezen, geen krant, geen boek, geen letter. Uitwaaien. Een leeg hoofd krijgen.

En daar heb je ze weer: de borden met een gedicht. Je moet en zult poëzie lezen. Alleen natuur is niet genoeg. Gelukkig heeft de zee soms een bord omgeblazen, hebben de seizoenen de woorden af en toe onleesbaar gemaakt. Maar de meeste borden staan fier overeind en dwingen je de poëzie in. Dichters, moet dat nou? Laat me met rust!

© tekst Jos van Hest
© foto’s Jan ter Heide

 

Meanderen

‘De Beeklaan is een aangename, lange, meanderende straat aan de rand van het centrum van Den Haag. Op nummer 502 woonde ooit vader Drees. (…) Het geboortehuis van Remco Campert is er niet meer.’

uit Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert door Mirjam van Hengel (De Bezige Bij, 2018 - zie hierboven). Ingestuurd door Anneruth Wibaut.

uit Na de revolutie, kind van de jaren zeventig, Jan Konst (Balans, 2021).
Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten