LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 46 / 11 december

11 dec, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Duizelingen van Paul Bezembinder (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (70), Pom Wolff

Op een muis. Sint als pr-deskundigecolumn van Bram Mieras

Recensie van de bundel Het hier van Roger de Neef (Marc Bruynseraede)

Interview met Mathijs Sanders, 'Ik houd mij graag bezig met literatuur die mij niet bevestigt in wat al weet en vind, want dan valt er iets te beleven.’ (Hans Puper)

Recensie van de bundel Puntgaaf van Kees Stip (Inge Boulonois)

Van kleurrijke papegaaiduiker tot bleke leegte (*)column van Marc Bruynseraede

De Zeeuwse canon (I), column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

Een interview met de nieuwe light verse kampioen Peter van der Vlis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vanmiddag van 14.30-15.30 in de serie Leidse Wereldwandelingen: Sporen van Poëzie in Leiden. Wie door de straten van Leiden loopt, fietst of rijdt, kan ze niet over het hoofd zien: de ruim 100 muurgedichten die trots op de Leidse muren prijken. Het is een bijzonder project dat in de jaren ‘90 door Stichting TEGEN-BEELD op touw is gezet. In deze rondleiding een kleine selectie.

Ook straks, om 15.00 uur, een culturele middag met Niels Landstra in galerie Sylvia Thijssen te Breda.

16 december om 20.00 uur het Gala van de Bossche Poëzie, een evenement van Poëziepodium Letterbekken en Friso Woudstra in Huis73.nl.

Luisteren is een hele mooie gave. Zondag 18 december 2022 in Eijlders een dichtmiddag met gedichten over de kunst van het luisteren, oa met gastdichter Pauline Sparreboom. Aanvang dit keer om 12.30 uur.

Donderdag 22 december in Poëziecentrum Nederland in de reeks Tegen het vergeten de poëzie van Hanny Michaelis vanaf 19.00 uur. Inleiding Arjan Peters.

Vrijdag 23 december 20.00 uur in Perdu Amsterdam, De Lezer, het omgekeerde dichtersinterview, met oa Maarten van der Graaff en Alara Adilow.

Poëzieclub Eindhoven vraagt naar uw  ‘mooiste van 2022’. Vanaf nu kunt u hier uw eigen mooiste, beste, meest dierbare poëzie inzenden voor opname in hun jaar­lijkse bloemlezing. Ook illustraties zijn weer van harte welkom. Geen vooraf bepaald thema. Deadline: 25 december 2022. De bundel verschijnt eind januari 2023 tijdens de Week van de Poëzie.

Vanaf 15 december tot en met 15 januari kunt u inzenden voor Amai 2023, de jaarlijkse verkiezing van het beste gedicht, het beste spoken word, de beste quote en het meest favoriete dichtersaccount op Instagram. Uitreiking AMAI 2023 zaterdag 25 maart 2023.

Vanaf het nieuwe jaar gaan we ons in deze rubriek beperken tot de hoofdzaken.

Readymades

 

Zet es em

Hoe graag zou ik een dichtbundel lezen met de titel ‘Gesloten – ben z.s.m. terug’. Treurig en hoopvol tegelijk. Ooit moet die dichte deur opengaan, zullen de gedichten die nu nog op slot zitten zich openbaren. Het is een kwestie van tijd, van wachten en geloven, van afwachten en zeker weten. Hoe lang nog? Iedereen kent de afkorting z.s.m. maar niemand weet wat z.s.m. echt betekent. Kom op dichter, aan het werk. Schrijf die bundel. Laat ons niet langer wachten voor een dicht boek.

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (4)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Jinze de Klerk kiest:

(...) en de zee, / fluisterend: bij mij is zij niet; / nee, hier vind je het niet; / in mij is zij niet.

© Hans Faverey
uit Waar stil toen

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten