LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 3 / 15 januari

15 jan, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel loslaten zullen ze nooit meer van Marius Atmoredjo (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (75), Jan van der Vegt

Recensie van de bundel Ten minste houdbaar tot van Jana Arns (Janine Jongsma)

Interview met Stefaan Pauwels, 'Niemand vraagt om nog meer gedichten. En net daarom is er een enorme vrijheid om ze te maken.' (Annet Zaagsma)

Recensie van de bundel De schaduw van Morandi van Antoon Van den Braembussche (Johan Reijmerink)

Instagramdichters en dichters op Instagram, column van Wouter van Heiningen

Hoge verwachtingen, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

‘een verlangen om de wereld te ordenen en te begrijpen', een interview met Erik-Jan Hummel, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Zondag 22 januari van 10.00 tot 12.00 uur ‘TOAST LITERAIR', georganiseerd door het Davidsfonds afdeling Kruisem, de grootste cultuurvereniging van Vlaanderen.
Ivo Van Strijtem is de hoofdact, die met zijn lezing 'IEDEREEN DICHTER' een uitstekend voorbeeld heeft gevonden in Kruisem! De andere dichters zijn: Hervé Claeys, Marnic Dewaele,  Marleen Vandekerckhove, Charline Van Der Meulen, Lucy Vandersmissen, André Vanderstraeten, Erika Van Meirhaeghe, Freddy Vereecke en Roselie Weytens. Aanmelden kan hier.

De Gedichtendag in Bibliotheek Kennemerwaard, Alkmaar wordt opgeluisterd door Alja Spaan.

Man in de Maan organiseert de vanouds bekende Gedichtenvrijdag op vrijdag 27 januari vanaf 17.00 uur in United-C, Kleine Berg 61 te Eindhoven. Wilt u voordragen, u bent van harte welkom. Meer informatie hier.

Granate tijdens de Poëzieweek met WORDS THAT MATTER: documentaires bekijken, brunchen en speeddaten. In 2022 heeft Granate acht korte documentaires geproduceerd met als titel: ‘Words That Matter’ (#WTM), waarin dichters in elke aflevering een maatschappelijk thema aankaarten vanuit een kunstzinnige en persoonlijke invalshoek. Thema’s werden niet in de volle breedte besproken, maar er is ingezoomd op de persoonlijke en herkenbare belevenissen van de deelnemende makers. In de filmzaal van Cinema de Vlugt in Amsterdam Nieuw-West worden er vier afleveringen op de zaterdagochtend 28 januari getoond en vier afleveringen op zondagochtend 29 januari. Van iedere WTM aflevering vragen wij minimaal één dichter om aanwezig te zijn. Na de vertoning is er ruimte voor het publiek om in gesprek te gaan met de dichters (de speeddates) en te genieten van een fijne brunch. Tickets voor 5 euro hier.

Op zondag 5 februari is er van 15.00-17.00 uur weer Shaffy Poësie Podium. U kunt luisteren naar Rik Boekel, Hans Marijnissen, MIchel van Dijk, Dave Bouw, Bauke Vermaas, Mireille Buideo Rai, Jan Bulsink en Gepke Visser.

Luistergoud heeft een missie vervat in gratis workshops in ‘luistergesprekken’. Zij geloven in een samenleving waarin tijd en ruimte wordt geboden om met elkaar te spreken over vragen waar niet eenvoudig een antwoord op te geven valt. Meer informatie hier.

 

Readymades

Readymade, gevonden in prullenbak, werkkamer van Jan ter Heide

hartslag
proeflapje
kriebeltocht
brief met uitzicht
draad van droom
geplunderde tekst
vertaald in alle talen
bericht in de morgen
het toeval van overweging
handschrift van mijn moeder
partituur voor huurverhoging
warme golfslag van de naald
pleidooi voor schoudervulling
herhaalrecept voor vergeving
bloeddruk van verloren namen
plattegrond van de boekhouder
schaamte van een gevallen engel
dagboekaantekening in het voorjaar

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (9)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Hettie Marzak:

"Opdringerige versregel

Sinds ik lezen kon, heb ik alles gelezen wat ik te pakken kreeg. Maar pas op de middelbare school maakte ik door een goede lerares Nederlands kennis met mijn grote liefde: poëzie. Ik moet sindsdien duizenden en duizenden gedichten gelezen en herlezen hebben.
Het is dan ook geen wonder dat sommige versregels zich hebben vastgehaakt ergens achter in mijn geheugen en dat ze van tijd tot tijd opduiken als er daarvoor ook maar een sprankje aanleiding is en zelfs zonder dat. Meestal zijn het fragmenten van gedichten die al een mensenleven meegaan, zoals uit 'Woord' van Achterberg, waarvan de laatste twee regels regelmatig in mijn hoofd rond zoemen:

'En nochtans moet het woord bestaan,
dat met u samenvalt.'

Dat Achterberg zo wanhopig geloofde in de kracht van het woord dat hij daarmee zelfs de dood trachtte te bezweren, maakte een diepe indruk op me. Met eerbied en ontzag gedenk ik zijn verzen."

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten