LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 38 / 8 oktober

8 okt, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de biografie Elk woord ging ademhalen, het leven van de dichter Martinus Nijhoff, van Bart Slijper (Hans Franse)

Elke bundel zie ik als een avontuur, een rariteitenkabinet, een speeltuin'. In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het zevenenveertigste gesprek, met Onno-Sven Tromp.

Recensie van de bundel Het witste woord van Eva Meijer (Æde de Jong)

de dichter vertaalt de betekenis die zich langzaam prijsgeeft in naakte lijnen‘. Interview Steven Van Der Heyden (Alja Spaan)

Recensie van de bundel De onverwachteling van Johanna Pas (Jeroen van Wijk)

Gedichten van Jan-Paul Rosenberg

Woordschurft, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

ik geef mijn lezers wat ik zelf zou willen hebben: houvast', uit het interview met Bianca Boer, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

U heeft ze vast voorbij zien komen, al die geweldige voordrachten uit de dichtersmarathon, door de ILFU hier verzameld. Daar zal zeker ook de 40ste Nacht van de Poëzie (vannacht) bij staan: een jubileum! gevierd onder het motto: Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht. De nachtregel van dit jaar kwam van een van de optredende dichters en 'nachtveteraan' Eva Gerlach.

Woensdag 11 oktober Poetsclub in café Ari, Rotterdam, met Jeroen Naaktgeboren.

Donderdag 19 oktober 12.30 uur Lunchconcert met de mooiste gedichten voorgedragen door LEDEN DIE (DIE DICHTERS IN ENSCHEDE) in het Wilminktheater.

Na de lancering van het derde papieren tijdschrift Hard//hoofd is er op vrijdag 26 oktober een avond vol goede gesprekken, prachtige voordrachten van schrijvers en essayisten (in levende lijve) en uiteraard een adembenemend feest.
Kaartjes kun je via deze link bestellen voor €5 per stuk. Locatie het Machinegebouw op Het Groene Veld (ADM-Noord).

Vrijdag 27 oktober kun je plaatsnemen op de zeepkist in café de Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125, Amsterdam en jouw verhaal of gedicht delen. Meld je hier aan.

Maandag 30 oktober 20.00 uur wordt in de Singelkerk, Amsterdam de prijswinnaar bekend gemaakt van de dichtwedstrijd met het thema betekenis. Twintig genomineerden zullen hun inzending voordragen, ook daarmee valt een prijs te winnen. Voor deze gelegenheid is een speciale dichtbundel gedrukt met 50 inzendingen uit de 115. In de jury oa Anne van Amstel en Kees Blokland. U kunt zich hier aanmelden.

De Stichting Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijs start zondag 12 november 14.30 uur samen met Fredeshiem met poëzie-activiteiten. De eerste dichter die zijn opwachting maakt is Ingmar Heytze. Inschrijven kan hier.

De jury van de Eline van Haarenprijs 2023 heeft een keuze gemaakt uit de 19 dichtbundels die zijn ingezonden en drie titels genomineerd. Het is de zevende keer dat de prijs wordt uitgereikt, sinds 2008 aan de beste dichteres onder de 35 jaar. De bundels zijn, in alfabetische volgorde van de auteursnamen:
In mijn mandverschenen van Lieke Marsman, verschenen bij uitgeverij Pluim, Mijn dochter draagt een steen van Lilian Zielstra, verschenen bij uitgeverij Passage, De grom uit de hond halen van Iduna Paalman, verschenen bij uitgeverij Querido.
Een eervolle vermelding kreeg Wat nu met het licht dat binnenvalt van Siel Verhanneman, verschenen bij De Arbeiderspers.
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve is op  zondagmiddag 10 december is vanaf 14.30 uur de prijsuitreiking in de Lounge van Hotel Merlet in Schoorl, waar de drie genomineerden zullen voorlezen.

Readymades

Dropwater

Achter of in deze dropzak schuilt een echte dichter. Maar wie? Het moet een nationalist zijn die het snoepschap in de supermarkt niet voorbij kan lopen zonder wat autodrop, dropveters, katjesdrop, dropduimen en droplullen in te slaan. Een man (vooruit vrouw mag ook) met ambitie in het DNA. Door zijn aderen stroomt Nederlands bloed aangelengd met dropwater. Hij is een ware fijnproever die niet alleen dropjes vreet, van aanpakken weet, op zijn plaat gaat en weer op staat, maar die ook kan dichten. Traditioneel èn innovatief.
Vroeger schreven veel dichters van naam anoniem reclameteksten om wat bij te verdienen. Lord Byron maakte een tekst voor schoensmeer, J. C. Bloem een voor Bols. Gerrit Kouwenaar rijmde ‘Natuurazijn heeft een zilveren dop met een blauwe N erop.’ Jan Elburg kwam allitererend met ‘het pienterste pookje’ voor de auto van Daf. En dan Deelder! Die stelde zijn woorden in dienst van onder meer Djokja zoutjes, Legner jenever, wasmiddel Robijn (‘Wat zwart is, moet zwart blijven’), luchtvaartmaatschappij Basiq Air en voetbalclub Sparta.
Maar de dichters van nu? Die hoeven geen copywriter meer te zijn. Die schrijven gewoon een brief aan het Letterenfonds en krijgen dan een werkbeurs. De copywriter van Venco verdient dat ook. Vind ik.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(44)

In onze serie Waarom deze regels? Schilder, dichter, beeldend kunstenaar Koen Vlerick kiest

Er woont een lijster in mijn hart die
naar buiten wil
maar ik ben te sterk voor hem,
blijf binnen, zeg ik, ik ga jou
aan niemand laten
zien.

© Charles Bukowski
uit het gedicht de lijster
uit de bundel De laatste nacht van de aarde, Lebowski 2017

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten