LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 42 / 5 november

5 nov, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Wie zit er achter het podium (1)? (Alja Spaan)

Gedichten van F.A. Brocatus

'Als de klik er is, is er ook de kick.' Interview met Daan Doesborgh (Gerard Scharn)

Gedichten van Karel Mortier

Geen kwaad doen aan de werkelijkheid, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

Hero, een interview met vertaler Hero Hokwerda, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

'als het kijken eindelijk het vergeten inwilligt
zijn alle beelden teruggebracht
tot hun essentie, het onderhuidse waar elk woord, elk lied
immer uit voortgekomen is'

© Hans Tentije
uit Van over zee, de bundel Om en nabij, 2016

Hans Tentije (pseudoniem van Johann Krämer) is 26 oktober op 78-jarige leeftijd in Alkmaar overleden. Hij was vanaf de beginjaren betrokken bij uitgeverij De Harmonie, debuteerde daar in 1975 met de alom geprezen poëziebundel Alles is er. In 2017 won hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Op Tzum een filmpje van zijn bezoek aan het Poëziecentrum in dat jaar.
Zijn meest recente bundel is Waarvandaan, 2022.
Zoë van den Kerkhof won de Grote Prijs van Gouda 2023 tijdens het Stadsdichtersgala.

Het Kampioenschap Light Verse Dichten 2023 is gewonnen door Rikkert Zuiderveld. Tweede werd Peter van der Vlis (de winnaar van vorig jaar), derde Koos Dijksterhuis. De Gezienus Omvlee Trofee (de Publieksprijs) ging naar Emiel Bootsma.

Hanneke Middelburg won de dichtwedstrijd Singeldichten. Rikkert Zuiderveld werd tweede en Robin Veen derde. Het thema was betekenis. In de gelijknamige bundel bijdragen van oa Wilma van den Akker, Katelijne Brouwer, Monica Boschman, Kees Godefrooij en Monique Leegwater.

U had natuurlijk uw gedicht af af maar er is geen Gedichtenwedstrijd dit jaar. Er wordt nog gezocht naar  een goede organisatorische en financiële dekking voor continuering van de Grote Poëzieprijs, De Johnny en de Gedichtenwedstrijd.

Woensdag 8 november een nieuwe aflevering van Poetry Musica, 20.30 uur, met oa Bjorn van Rozen, Pom Wolff en Aja Waalwijk met gastvrouw Catelijne Beijst.

Tussen de Schuifdeuren is het gedichten-muziekprogramma van het Poëzie Podium OssOp woensdagavond 15 november om 20.00 uur valt er in het cultuurlokaal van Groene Engel weer van alles te beleven. Gasten zijn muzikant Jeroen Princen en dichter Nico Beemsterboer. Stadsdichter Michel Nierop gaat het publiek deze avond muzikaal verrassen. Ook is er dit keer een groot Open Podium waar zowel PPO-leden als dichters van buiten de regio zullen optreden. Het thema van de avond is Wonderlijke WereldDe presentatie is in handen van Nancy Krijnen en Eke Zoll. De toegang is gratis.

Zaterdag 18 november een poëziewandeling door Nijmegen met gids Marijke Hanegraaf. Start 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum.

Zondag 19 november van 14.00-16.00 uur Dichter aan Zee in het Watersnoodmuseum Ouwerkerk, georganiseerd door De Reizende Dichters, een collectief van dichters met een verbondenheid met Goeree-Overflakkee en/of Schouwen-Duiveland.

Dezelfde zondag, om 16.30 uur, in De Spil, Roeselare, Niets dan de waarheid, een internationaal poëzietrefmoment. 14 dichters lieten zich inspireren door het gedicht Waarheid van Albrecht Rodenbach.

Donderdag 30 november Borne doet Poëzie, 20.00-22.00 uur, met stadsdichter van Hengelo Wouter Munsterman en muziek van Frank Droste en de uitslag van de Borns Blauw Dichtwedstrijd.

De Louis Paul Boonprijs is toegekend aan de eigenzinnige dichteres, polemiste, brievenschrijfster en cultauteur Delphine Lecompte. Op 10 december 2023 wordt voor de 42ste keer de prijs uitgereikt. Het is de apotheose van een week lang activiteiten in het kader van 50 jaar HAM. Volledig programma hier.

Oud Tzum-medewerker Johannes van der Sluis is de nieuwe hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad. Hollands Maandblad, dat volgend jaar 65 jaar bestaat, zet met de nieuwe hoofdredacteur een nieuwe koers in.

Voor de AVOND van de AMAI op zaterdag 30 maart 2024 in het Parktheater zijn al Early Bird tickets beschikbaar. Kijk hier.

Readymades

Kunstverzamelaar Peggy Guggenheim is begraven in de tuin van haar eigen museumpaleis in Venetië. Naast haar liggen haar ‘beloved babies’. Guggenheim deelde haar leven met Lhasa Apso’s, honden van een oud ras uit Tibet, klein met lang golvend haar en een baard, ogen verborgen achter haarlokken. Ze kunnen 12 tot 14 jaar oud worden. Tibetaanse monniken die het Nirwana nog niet hebben bereikt, zouden reïncarneren als een Lhasa Apso.

Rekenen op de begraafplaats

Hoeveel honden heeft PG gehad?
Hoeveel van haar honden zijn 2 jaar geworden?
Hoeveel honden van haar werden 15?
In welk jaar stierven haar meeste honden?
Hoeveel honden had ze in 1950?
Hoeveel honden had ze in 1964?
Wat is de gemiddelde leeftijd van haar honden?
Heeft Sir Herbert Madam Butterfly gekend?
Hebben Gipsy en Baby elkaar ooit ontmoet?
Als 1 hondenjaar telt voor 7 mensenjaren
hoeveel hondenjaren tel jij dan?

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(48)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Dick van Hoeve kiest:

I pluck characters out of thin air
I push them down into the lungs
I infuse them with meaning as much as I dare 

© Peter Hammill, uit Faculty X
De zinnen komen uit een stuk van de Engelse popmusicus Peter Hammill: Faculty X  geheten, waarin onderzocht wordt of er meer is dan de tris geloof hoop en liefde.
Wat is de kern van het leven? Het grote onbekende of juist een kleine onzichtbaarheid.
Zijn werk is naast platen en CD’s ook als poëzie gepubliceerd.

Denkend aan regels die een rol spelen in mijn leven zijn er vele, Je bent niet voor niets een liefhebber van poëzie. In een “goed” gedicht zijn er altijd zinnen die meer dat waardevol zijn Maar onderstaande zinnen geven uitstekend weer hoe mijn eigen gedichten tot stand komen en hoe het werk van anderen kunnen aankomen.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten