LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 21 / 23 mei

23 mei, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel In goed en kwaad van F. Harmsen van Beek (Johan Reijmerink)

Gedichten van F.A. Brocatus

Recensie van de bundel Pizza en de dood van Jan Vanriet (Marc Bruynseraede)

Interview met Gerda Posthumus, "Als dichter voel ik de drive om uit chaos/crisis orde te creëren" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel De Tocht van Frans Budé (Martijn Benders)

Gedichten van Peter Doms

 

In memoriam Eric van Loo

 

Deze week op de site van Meander

"Zo eenvoudig kan winnen zijn", uit het interview met Sascha Beernaert, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Medewerkers

(c) foto Rutger van Loo

Eric van Loo (1957) was vijf jaar redacteur Klassiekers en een aantal jaren mederedacteur van de recensierubriek. Ook verschenen er columns van zijn hand.
Vanwege gezondheidsproblemen legde hij een jaar geleden zijn werkzaamheden voor Meander neer. Vanaf zomer 2020 plaatst hij elke week een nieuw gedicht op Facebook. Ziekte en gezondheid zijn hierin terugkerende elementen, naast of in samenhang met filosofische en spirituele thematiek.
Voor Meander maakte hij maart 2021 een selectie uit zijn gedichten.
Eric overleed 12 mei 2021.

Eric in zijn eigen woorden, op zijn site:
“Najaar 2012 schreef ik mijn eerste Klassieker voor het internettijdschrift Meander. Na het overlijden van Joop Leibbrand in 2015 nam ik het redacteurschap van deze rubriek op me. Een half jaar later schreef ik mijn eerste recensie voor Meander. Inmiddels bijna 80 recensies verder is mijn kijk op de poëzie veranderd. In weerwil van de naam van deze website stapelen de regels zich op. Maar een gedicht kan mij nog steeds raken, en ik ben telkens weer verbaasd over de veelvormigheid van de poëzie.
Misschien ben ik inmiddels wel meer een lezer dan een schrijver geworden. Maar het schrijven blijft belangrijk, om dingen vast te leggen, of juist al schrijvend te onderzoeken. Om me terug te trekken, of juist om dingen te delen. Creativiteit, spelen, ontdekken, aanwezig zijn.”
Op 19 mei 2020 publiceert hij daar het gedicht Herr es ist zeit van Rilke. Een opvallende keuze.

Ons persoonlijk In memoriam verscheen vandaag, zondag 23 mei.

 

Nieuwsflits

Boekenweek 2021: van 29 mei tot en met 6 juni. En ja, de bibliotheken zijn weer open!

De Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021 is gewonnen door Sinan Çankaya met Mijn ontelbare identiteiten.

De Stichting Straatpoëzie Groningen is een actie begonnen om geld binnen te krijgen voor een drijvend kunstwerk in de Van Brakel-vijver met een gedicht van Driek van Wissen erop. Oud-Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943-2010) woonde jarenlang in die buurt, de Zeeheldenbuurt.

De Epiloog is een wekelijkse livestream/podcast op dinsdagen waarin In de Knipscheer-redacteur Peter de Rijk een-op-een in gesprek gaat met een schrijver van een recente, bijzondere roman. Peter de Rijk had 25 jaar bijna wekelijks een boekenprogramma met live-interviews met schrijvers, muzikanten en beeldend kunstenaars voor AmsterdamFM-Radio vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Misschien zijn deze dagen geschikt om na te denken over een lidmaatschap van Liter? Liter is als literair tijdschrift gespecialiseerd in religie, in het bijzonder in de christelijke traditie. Het motto van het tijdschrift is ‘Lezen is geloven’. Al sinds 1998 wordt in verhalen, gedichten en analytische beschouwingen religieuze thematiek aangeroerd, opgediept en beproefd. Nadat december 2020 met nummer 100 voorlopig het laatste nummer verscheen, hebben enkele gulle gevers en een initiatief van de Vermeulen Brauckman Stichting het mogelijk gemaakt dat in 2021 drie nieuwe nummers verschijnen. Het enige wat nodig is om in 2022 door te kunnen, zijn 75 nieuwe abonnees.

 

Readymades

Jij voorbij gegaan
blijf ik hier stil staan

Een wanhopige readymade op een muur in Eindhoven, om precies te zijn op de hoek van de Piuslaan en de Bonifaciuslaan. Niet klein geschreven met krijt dat vlug weg kan regenen, maar in forse langblijvende verfletters neergekalkt. Hier zit een groot drama achter, dat kan niet anders. Een ziel schreeuwt het uit. Wie zou die jij zijn? Een liefje dat het heeft uitgemaakt? Zo’n trouweloze schat die inmiddels het bed deelt met een ander en die ’s ochtends niets vermoedend de gordijnen van de slaapkamer openschuift en dan, bam, geconfronteerd wordt met dit levensgrote gedicht? Of, nog erger, is de jij overleden en kan hij of zij deze poëtische regels nooit meer lezen? De rijmwoorden, gegaan en staan, verwijzen in hun tegenstelling geraffineerd naar de voorbije relatie. In de eerste regel met twee woorden van twee lettergrepen golft het een beetje – de beweging van weggaan zit erin. Alle woorden van de tweede regel, de regel van het blijven, zijn eenlettergrepig. Kort. Staccato. Punt. Uit.

© Jos van Hest
© foto: Patrick Stassen

Er zijn al lezers zo geïnspireerd geraakt dat ze ook ready mades maken (of vinden). Ze zijn van harte welkom bij ons.


Meanderen

Gemaakt en ingestuurd door Koen Vlerick.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten