LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 5 / 4 februari

4 feb, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Inventaris van Geert Van Istendael (Marc Bruynseraede)

Gedichten Hans Krüse

Recensie van de bundel De ogen van de bomen van Anne-Marie Demoen (Hettie Marzak)

'Vormgeven aan wat niet meer vast te pakken is'.
Interview Rita Van Hauwermeiren (Cora de Vos)

Het commentaar van Marjet Cliteur (Janine Jongsma)

Gedichten Jaap Bos

Alsof het baby’s zijn, column van Jan Loogman

 


Deze week op de site van Meander

'het helen van oude wonden', de kop van het interview met Robin Block, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Vanmiddag nog Gluren bij de Buren?

Zaterdag 10 februari 14.00-16.30 uur Ontmoet de dichter … Simone Atangana Bekono, Poëziecentrum Nederland.

Zondag 11 februari 15.30-17.30 uur in het Badhuis Haarlem Words&More met Donald Niedekker, muziek Arie van Egmond. Words&More richt zich meer op voorlezers, (column)schrijvers, vertalers, wat minder specifiek op gedichten. ‘More’ is meestal muziek maar kan ook een sketch zijn, korte film of ander beeldmateriaal.

Zaterdag 17 februari 11.00 uur een poëziewandeling met gids Marijke Hanegraaf en om 14.00-16.30 uur Ontmoet de dichter … Ronelda S. Kamfer, Poëziecentrum Nederland.

Zaterdag 24 februari 14.00 - 16.00 uur Het betere werk, een bespreking van de nieuwe bundel van Sasja Janssen, Poëziecentrum Nederland.

Babs Gons, dichter des vaderlands, ontvangt de Gouden Ganzenveer. De schrijver, dichter en spoken word-artiest krijgt de prijs voor haar inzet "om de wereld van spoken word poëzie te laten groeien en bij een breed publiek bekend te maken", aldus de Academie De Gouden Ganzenveer.

Esmé van den Boom is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Ze was eerder huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en won in 2018 het Hendrik de Vries Stipendium.

Tanja ter Brake is de nieuwe stadsdichter van Amersfoort. Zo is er na vijf jaar weer een vrouw in deze functie, de derde in de Amersfoortse geschiedenis.

Murat Isik, de familie Chabot, Lisa Weeda en Simone Atangana Bekono zijn de eerste gasten van VPRO Boeken, het nieuwe boekenprogramma van de VPRO dat vanaf zondag 25 februari iedere week om 17.45 uur op NPO 2 te zien is.

-
Readymades

Henkie 3

De twee mini-essays bij readymade ‘Bloemenkiosk Henkie’s Hoekie’ hebben bij poëziekenners en -liefhebbers veel losgemaakt. Eerlijk gezegd rekende ik nauwelijks op reacties - ik vroeg er ook niet om - maar de respons in al zijn verscheidenheid trof me. Gelukkig zijn er in Nederland (en Vlaanderen!) nog poëzieliefhebbers die oog hebben voor kwaliteit, die gedichten emotioneel en rationeel tot zich binnen laten dringen, die oor en oog hebben voor klankkleur en klingklang en er nog om kunnen huilen en lachen.

Op de eerste plaats wil ik hier mijn waardering uitspreken voor iedereen die de tijd heeft genomen om zich over ‘Bloemenkiosk Henkie’s Hoekie’ uit te spreken. Ook de zuinige, letterkundige intellectuelen voor wie het duidelijk is dat ‘BHH’ geen literaire tekst is, bedank ik hierbij. Al is hun argumentatie formeel en mager, ik heb er respect voor. ‘Poëzie hoeft niet altijd over liefde en dood te gaan, maar dit gaat nergens over.’ (W. H. de Molenaar uit Hardinxveld-Giesendam). ‘Dit kun je toch niet serieus nemen!’ (K. L. Moquette uit Deinze). ‘Als dit poëzie is, hoeft niemand meer te lezen.’ (J. M. Wychers uit Rotterdam).

Veel waardering was er voor de frivole regel ‘Betaalbare romantiek’ (onder andere van W. van den Akker, Amsterdam, J. ter Heide, Amsterdam en Jaimy Hihaho, Groningen). H. Hekman uit Amersfoort ging zelfs zo ver om het een mooie titel voor een dichtbundel te vinden. F. Hemrica uit Deventer moest denken aan een uitspraak van Herman Finkers dat romantiek mooi is, maar wel betaalbaar moet blijven. Is hier sprake van plagiaat? Gelukkig bracht J. van Wijk uit Voorburg helderheid: ‘Betaalbare romantiek’ is ook de titel van een album van de Goldband uit Den Haag. Boaz, een van de drie zangers van de band zei hierover: De titel van ons album is geïnspireerd op Henkie’s Hoekie, de bloemenzaak bij station Den Haag Centraal waar we iedere dag langs rijden. We waren bezig met de titel van onze plaat, hadden een heleboel titels afgeschoten en toen zagen we de slogan van de bloemenzaak: Betaalbare romantiek. Toen viel het allemaal op zijn plaats!’

Ook veel dichters voelden zich niet te beroerd om positief te reageren op BHH. Zo schreef K. de Boer, Den Haag, werkzaam op het ministerie net achter Henkie’s Hoekie, dit kwatrijn: ‘Voelt ons gebouw soms te massaal / dan is troostrijk Henkie’s Hoekie / daar kom je weer op verhaal. / ik breng Henk graag een bezoekie’. K. Blokland, Giethoorn, moest denken aan een bloemenstal met de wervende tekst ‘Meer kans met bloemen van Frans’.
Buitengewoon waren de poëticale aanvullingen bij mijn twee analyses van BHH. Wat het beeldende aspect betreft wees A. Hartog uit Amsterdam op de subtiele complementariteit van het rood in het verbodsbordje naast de tekst. Een prachtig intertekstueel, liever gezegd interbeeldend gegeven, dat je pas kan zien als je het gedicht ruimer observeert. M. Heylema uit Gent viel in de laatste regel de sublieme alliteratie van de drie W’s op. Inderdaad, wat een visuele en ritmische ondersteuning van de golf tussen regel 2 en 3! S. Janssen uit Amsterdam zag de werking van ‘de slepende a’s waarna we weer terug zijn bij Iek van Henkie’. Zeer genuanceerd is ook de klankanalyse van G. Posthumus, Vlieland: ‘Hoe de NK van BloemeNKiosk visueel samengaat met HeNKie en hoe daarna in RomaNtieK de letters zich splitsen. Door het woord Betaalbare opent de klank even om beschaafd terug te keren in de IE klank van romantiek en dan weer naar OE in blOEmen en naar hOEkie. Klasse!’

Ik ben nu al langer dan een maand bezig met dit gedicht en het wordt steeds voller en rijker. Waar moet dat eindigen? Volgende week weer een gewone readymade.

© tekst Jos van Hest
© foto Monica Boschman




Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Rolluf van Laar vond in een boekbespreking over Camille Pisarro van Adam Gopnik in The New Yorker, januari 1 & 8 2024, het volgende:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten